NY MÄTNING: Magdalena-Effekt

2021 11 19

Första mätningen efter att Magdalena Andersson (S) valdes till partiledare ger Socialdemokraterna ett rejält lyft

I vad som ser ut att vara något av en Magdalena-Effekt klättrar Socialdemokraterna med hela 2,3 procentenheter i Sifos nya mätning för november månad. Mätningen är gjord efter partiets byte av partiledare på S-kongressen i Göteborg.

Kvinnor strömmar till Socialdemokraterna

Socialdemokraterna tar väljare från flera olika håll.

– Det handlar både om de som kommer från Vänsterpartiet men också väljare som kommer över blockgränsen, ungefär lika mycket. Framför allt handlar det om kvinnor under 50 år, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Katastrofnivå för Liberalerna

Sifomätningen visar också att Liberalerna dyker ned till katastrofala 2,3 % vilket är en av de lägsta nivåerna partiet haft under mandatperioden.

– Det skapar säkert stora problem i partiet att det går så dåligt, säger Sifos opinionschef som samtidigt ser vissa positiva öppningar för partiet i valets slutspurt.

En möjlig ljusglimt för L

– Det är många väljare som bestämmer sig sent, framför allt om det är jämnt mellan blocken. Då ökar chansen för stödröstande, för moderater och andra som ändå vill ändå få med de 2–3 procent som nu finns i sitt regeringsunderlag. 

Vänsterpartiet tappar tydligt i denna mätning och partiet är inne i ett känsligt skede i samband med de pågående statsministeromröstningsförhandlingarna.

Glad nyhet för Ulf Kristersson

Ett positivt besked för Moderaterna i denna mätning är att trots S-lyftet så skulle Ulf Kristersson (M) bli statsminister om denna Sifomätning skulle bli valresultat. Eftersom MP inte klarar spärren samlar M-KD-SD-L-sidan 1 mandat mer än andra sidan och får 175 mandat vilket är exakt vad som krävs för majoritet.

Här är Sifos mätning för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    9,3         -1,2
🔴Socialdemokraterna     28,9         +2,3
🟢Miljöpartiet                          3,6         -0,1
🟢Centern                                  8,1         +0,1
🔵Liberalerna                           2,3         -0,5
🔵Moderaterna                    21,0         -0,9
🔵Kristdemokraterna         4,6         -0,4
🔵SD                                           20,3         +0,4
 
🔴🟢 S+V+MP+C                49,9        +1,1
🔵🔵 M+KD+SD+L            48,2         -1,4
 
Mandatfördelning
🔴🟢 S+V+MP+C                174 varav 0 till MP
🔵🔵 M+KD+SD+L            175 varav 0 till L
 
Mandatfördelning per parti
🔴Vänsterpartiet                    35
🔴Socialdemokraterna     109
🟢Miljöpartiet                            0
🟢Centern                                 30
🔵Liberalerna                             0
🔵Moderaterna                     80
🔵Kristdemokraterna        18
🔵SD                                            77
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V tappar i denna mätning och det handlar om att V-väljarna nu får ökat intresse för S när S har bytt partiledare. Sifos uppgifter indikerar att inte minst yngre kvinnliga väljare i V kan tänkas snegla  på S nu när Andersson kommit och Löfven gått. V har dock möjlighet att stärka sina kort i den pågående statsministerförhandlingen med S-ledaren Magdalena Andersson. Läget är ovisst.

🔴 S får ett rejält lyft och det handlar om en Magdalena-Effekt. Magdalena Andersson är vassare som partiledare och har kapacitet att lyfta S till högre höjder än Stefan Löfven. Hennes raka och tydliga sätt lär uppskattas av väljarna och min bedömning är att S kan komma att öka ytterligare den närmaste tiden. 

🟢 MP ligger illa till i denna mätning och kammar hem 0 mandat. Partiet är i behov av betydligt tydligare medial profilering. Partiet befinner sig under ständig attack från M-KD-SD och har en rejält uppgift att hävda sig i debatten.

🟢 C rör sig nästan inte alls i denna mätning. Samtidigt har Annie Löfs parti en nyckelposition i de pågående förhandlingarna mellan V och S och det är oklart hur partiet kommer att agera framöver. För C är de sannolikt viktigt att ro i land de överenskommelser man har med MP om strandskyddet och skogen så mycket talar ändå för att partiet vill stödja Magdalena Andersson som statsminister.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden men i denna mätning går det tvärtom utför. Min bedömning är fortsatt att Liberalerna har en viss uppåtgående trend just nu och det behövs ytterligare någon mätning för att kunna konstatera om den är bruten. Just nu pågår partiets landsmöte och efter helgen kommer det klarna vad mötet landat i för färdväg framåt.

🔵 M tappar lite grann i denna mätning och partiet är sannolikt en aning sårbart med anledning av den nya S-ledaren. Liberala moderata väljare kan komma att gå över till S och i enlighet med Sifos uppgifter kan det handla om kvinnliga moderatväljare i storstäderna. Tappet är i nuläget dock relativt litet.

🔵 KD har ännu inte fåt någon positiv effekt av att husbråket mellan Ebba och 82-årige Esbjörn nu tycks klinga av - i alla fall inte i denna mätning. Partiet vill nu i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden inför valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark eller om uppförsbacken består.

🔵 SD är det enda partiet inom M-KD-SD-L-regeringsunderlaget som ökar i denna mätning. För SD är det nu viktigt att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 8 – 18 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen


Stort larm om Hedin Bil

2024 09 06

Hedin Bil, Sveriges största återförsäljare av nya bilar, har hamnat i blåsväder.

Koncernen har fakturerat kunder för olika kostnader i samband med återlämning av leasade bilar, vilket strider mot privatleasingavtalet.

Det avslöjar Sveriges största konsumentorganisation för bilister, M Sverige, i en färsk granskning.

Enligt granskningen har Hedin Bil bland annat fakturerat kunder för åtgärdande av tekniska brister, trots att dessa borde täckas av garantin. 

– Hedin Bil menar att kunderna som har privatleasat ska hållas ansvariga för skadorna, trots att avtalet inte anger något om ett sådant ansvar från hyrestagarens sida annat än att lämna bilen på service enligt det förbestämda intervallet, skriver M Sverige.

”Helt i strid med avtalet”

Vid återlämning av en leasad bil kan hyresgivaren kräva att kunden ska betala för onormalt slitage, eftersom det i avtalet anges att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren”. Hedin Bil är dock återförsäljare och har kommit med egna krav på betalning.

Helt i strid med avtalet, enligt M Sverige.

– Hedin Bil saknar stöd enligt avtal att fakturera kunden, men har helt enkelt struntat i det och gjort det ändå. Först efter omfattande dialog med våra rådgivare har fakturan krediterats. Det är jobbigt för den som privatleasar att kämpa emot, man förutsätter att företagen följer villkoren man själva bestämt ska gälla, men så är det inte alltid, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

– Vid privatleasing gäller i princip bara avtalet och alla parter måste följa det. Trots att man enligt avtalet inte får göra det, har vi fått rapporter om återförsäljare som fakturerar kunden för vad man menar är slitage.

Först efter M Sveriges granskning har Hedin Bil ändrat sig.

– Det är vårt intryck att återförsäljare i Hedin-gruppen verkar vilja ställa i ordning bilen inför kommande försäljning på leasingtagarens bekostnad, det är den typen av ärenden vi möter i vår rådgivning, säger Carl-Erik Stjernvall.

Klaga först

Efter avslöjandet går M Sverige ut med flera uppmaningar till personer som leasar sin bil.

– Vet man med sig att man tvingats betala direkt till återförsäljaren när man lämnade sin leasingbil ska man dubbelkolla sitt avtal. Om det står att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren” vid återlämningen, och inte återförsäljaren, har man blivit lurad, framhåller organisationen.

M Sverige uppmanar bilister att vidta följande åtgärder i en sådan situation:

  • Klaga först till företaget som du har betalat till.
  • Får du inte gehör för ditt klagomål – vänd dig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.
  • Till ARN kan du anmäla om kostnaderna eller det onormala slitaget är oskäligt eller felaktigt.

Foto: Holger.Ellgaard

Text: Redaktionen