Glädjebesked om svensk mat – Livsmedelsverket bekräftar

2024 12 05

Maten i Sverige har blivit bättre.

Det visar Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning.

Sedan 2015 har halterna av salt, miljögifterna dioxin och kemikalierna PFAS minskat i maten vi äter.

– Det är glädjande siffror som visar att arbetet för att minska skadliga ämnen i maten ger effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Jämfört med tidigare granskningar

Undersökningen genomfördes under hösten 2022.

Livsmedelsverket har analyserat mat från vanliga livsmedelsbutiker och jämfört resultaten med tidigare undersökningar från 1999, 2005, 2010 och 2015.

Helena Bjermo är mycket nöjd med resultatet.

– Nu är samtliga analyser klara från den senaste undersökningen. Resultaten visar att maten vi köper innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnena och att den innehåller mindre mängd av flera av de skadliga ämnen som vi analyserat jämfört med tidigare matkorgar.

Gifterna minskar

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier. Gifterna lagras lätt in i fisk och skaldjur, vilket Livsmedelsverkets undersökning bekräftar.

Mätbara nivåer av PFAS fanns i ägg samt i mager och fet fisk, med de högsta halterna i mager fisk. I de andra livsmedelsgrupperna var halterna av PFAS lägre än vad som kan mätas.

Miljögifterna PCB och dioxiner hittades främst i fet fisk, fetter, feta mejeriprodukter och kött. Nivåerna har dock minskat drastiskt de senaste åren.

– Analyserna visar att mängden PCB och dioxin vi får i oss via maten är det lägsta sedan mätningarna i Matkorgen startade för 25 år sedan. Det är bra, men de behöver minska ännu mer, säger Irina Gyllenhammar, toxikolog vid Livsmedelsverket. 

Gyllenhammar påpekar att mängden dioxiner som vi får i oss fortfarande ligger farligt nära maxgränsen. 

− Det betyder inte att vi ska sluta äta fet fisk, men de som är känsliga för dessa ämnen (kvinnor som vill ha barn i framtiden samt barn och ungdomar), kan behöva vara mer noggranna med vilken fisk de äter. Ett enkelt sätt att undvika att få i sig höga halter dioxiner och PCB är genom att följa våra kostråd för fisk.

För mycket salt – men går åt rätt håll

Trots att saltintaget minskar äter svenska folket fortfarande för mycket salt. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte bör få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag.

I genomsnitt får vi i oss betydligt mer salt än vad som rekommenderas, men undersökningen visar att utvecklingen går åt rätt håll.  

– En stor del av saltet vi får i oss kommer från maten vi köper hem och inte från det salt vi strör på maten. Här visar matkorgsundersökningen att salthalterna i maten minskar och att livsmedelsföretagens arbete för att minska saltmängden i maten gett effekt, säger Helena Bjermo.

Foto: H. Storytellers resp D. Tuncer

Text: Redaktionen


Varning utfärdas till Swish-användare

2025 05 12

Swish-användare får nya bedrägeri-sms.

Bedrägerivågen fortsätter i Sverige.

Nu utfärdas en varning till Swish-användare.

Meddelanden dyker upp från en avsändare under namnet “Tryggkund” som uppmanar till att uppdatera Swish genom att klicka på en länk.

Det rör sig dock om bedrägeriförsök – och den som får den här typen av sms bör iaktta stor försiktighet och inte följa några uppmaningar eller klicka på länkar, rapporterar Råd & Rön.

Så lyder meddelandet

Så här lyder meddelandet som skickas ut från avsändaren “Tryggkund”:

– Glöm inte att uppdatera din Swish. För att kunna fortsätta använda Swish inom Sverige och Norden, besök (infogad länk).

Länken i fråga leder till “Tryggkunds” sida, där bedragarna sedan försöker komma över det tilltänkta offrets känsliga uppgifter för att lura personen på pengar.

Anmäl, radera

Den som får den här typen av meddelande bör alltså anmäla det direkt.

Om man följt uppmaningar gör man rätt i att direkt ta kontakt med banken och polisen, annars ska meddelandet raderas eller anmälas, och inga uppmaningar ska följas.

Swish varnar

Swish förklarar via sin webbsida att de inte skickar ut några meddelanden av den här sorten.

– Det förekommer bedrägerier i form av mejl och sms där avsändaren utger sig för att vara Swish, förklarar Swish.

– Vi på Swish kontaktar aldrig våra användare via sms, mejl eller telefon. Var vaksamma och klicka aldrig på några länkar. Anmäl händelsen om du har blivit utsatt och kontakta din bank vid frågor.

Kan rapporteras

Bedrägerier är alltjämt ett omfattande problem i Sverige.

Swedbank förklarar att det finns ett nummer som falska sms kan anmälas till.

– Visste du att du kan rapportera fejk-sms? Du gör det genom att vidarebefordra dem till 7726 - ett gemensamt nummer för alla svenska telekomoperatörer, meddelar banken.

– Hjälp dem stoppa bedragarna och att sms:et inte sänds till fler personer.

Bedragarna kommer hela tiden på nya metoder – och privatpersoner gör rätt i att iaktta stor försiktighet vad gäller sms, mejl och samtal från okänd eller suspekt avsändare.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Svenska vindkraftverk akutstänger – “alla kan gå i konkurs”

2025 05 12

Nya regler från Svenska kraftnät skakar om vindkraftsbranschen.

Det blåste för mycket i mars och vindkraftverk utanför Hudiksvall snurrade därför mer än beräknat.

Till följd av den starkare vinden fick företaget bakom Nyvallsåsens vindkraftverk en faktura på 238 000 kronor – per kraftverk.

Anledningen är regler som kräver en balans i elsystemet, det vill säga att det måste produceras lika mycket el som förbrukas och att en beräkning för elproduktionen därför måste göras av elbolagen dagen innan.

"Alla vindkraftverk kan gå i konkurs"

Det får nu vindkraftsbranschen att hissa illröd varningsflagg, rapporterar DN.

Nyvallsåsen tvingas omedelbart stänga och montera ned två kraftverk och det talas om att flera bolag riskerar konkurs.

– Jag är så oerhört upprörd över detta, om det tillåts fortsätta kommer alla vindkraftverk gå i konkurs. Om vi får fler liknande smällar är det kört, säger Stefan Sundelius till tidningen. Han är verksamhetsförvaltare på Solvind El och har likt Nyvallsåsen drabbats av höga böter, över en halv miljon kronor, på grund av mer vind än beräknat.

Prischocken beskrivs av branschorganisationen Energiföretagen som en blixt från klar himmel.

Enligt Martin Hedberg, delägare i Nyvallsåsens vindkraftverk, blåste det cirka tio meter per sekund istället för åtta meter per sekund. Han kallar bötessumman för “absurd”. Hela företagets årsintäkter försvann i och med böterna.

Svenska kraftnät: "En förutsättning"

Att upprätthålla kortsiktig balans mellan produktion och förbrukning av el är en av Svenska kraftnäts viktigaste uppgifter, understryker myndigheten.

Balans mellan produktion och förbrukning av el är en förutsättning för att kraftsystemet ska fungera och leverera el. Störningar i balansen riskerar även att skada eller helt slå ut teknisk utrustning, förklarar Svenska kraftnät.

LÄS MER: Plötsligt stopp för vindkraft i Sverige

Är ekonomiskt ansvariga

Svenska kraftnät understryker vikten av det så kallade balansansvaret.

– De balansansvariga företagen ansvarar ekonomiskt och planeringsmässigt för att tillföra lika mycket el till kraftsystemet som deras kunder förbrukar.

Eftersom det inte går att förutse alla avvikelser har därför Svenska Kraftnät ett ansvar för balanseringen av hela det svenska kraftsystemet i nutid.

– Det innebär i praktiken att Svenska kraftnäts kontrollrum övervakar kraftsystemet hela tiden och gasar och bromsar när det behövs för att säkra balans.

"Tar på stort allvar"

Myndigheten har svarat på det senaste branschlarmet. Man menar att man tar situationen  “på stort allvar”, men också att man förvarnat om förändringarna på elmarknaden under flera års tid.

– När obalanser uppstår får de som orsakat denna betala det pris som det kostat Svenska kraftnät, säger Anna Jäderström, sektionschef för balansmarkander, till DN.

Foto: N. Doherty

Text: Redaktionen