Glädjebesked om svensk mat – Livsmedelsverket bekräftar
2024 12 05
Maten i Sverige har blivit bättre.
Det visar Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning.
Sedan 2015 har halterna av salt, miljögifterna dioxin och kemikalierna PFAS minskat i maten vi äter.
– Det är glädjande siffror som visar att arbetet för att minska skadliga ämnen i maten ger effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.
Jämfört med tidigare granskningar
Undersökningen genomfördes under hösten 2022.
Livsmedelsverket har analyserat mat från vanliga livsmedelsbutiker och jämfört resultaten med tidigare undersökningar från 1999, 2005, 2010 och 2015.
Helena Bjermo är mycket nöjd med resultatet.
– Nu är samtliga analyser klara från den senaste undersökningen. Resultaten visar att maten vi köper innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnena och att den innehåller mindre mängd av flera av de skadliga ämnen som vi analyserat jämfört med tidigare matkorgar.
Gifterna minskar
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier. Gifterna lagras lätt in i fisk och skaldjur, vilket Livsmedelsverkets undersökning bekräftar.
Mätbara nivåer av PFAS fanns i ägg samt i mager och fet fisk, med de högsta halterna i mager fisk. I de andra livsmedelsgrupperna var halterna av PFAS lägre än vad som kan mätas.
Miljögifterna PCB och dioxiner hittades främst i fet fisk, fetter, feta mejeriprodukter och kött. Nivåerna har dock minskat drastiskt de senaste åren.
– Analyserna visar att mängden PCB och dioxin vi får i oss via maten är det lägsta sedan mätningarna i Matkorgen startade för 25 år sedan. Det är bra, men de behöver minska ännu mer, säger Irina Gyllenhammar, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Gyllenhammar påpekar att mängden dioxiner som vi får i oss fortfarande ligger farligt nära maxgränsen.
− Det betyder inte att vi ska sluta äta fet fisk, men de som är känsliga för dessa ämnen (kvinnor som vill ha barn i framtiden samt barn och ungdomar), kan behöva vara mer noggranna med vilken fisk de äter. Ett enkelt sätt att undvika att få i sig höga halter dioxiner och PCB är genom att följa våra kostråd för fisk.
För mycket salt – men går åt rätt håll
Trots att saltintaget minskar äter svenska folket fortfarande för mycket salt. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte bör få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag.
I genomsnitt får vi i oss betydligt mer salt än vad som rekommenderas, men undersökningen visar att utvecklingen går åt rätt håll.
– En stor del av saltet vi får i oss kommer från maten vi köper hem och inte från det salt vi strör på maten. Här visar matkorgsundersökningen att salthalterna i maten minskar och att livsmedelsföretagens arbete för att minska saltmängden i maten gett effekt, säger Helena Bjermo.
Foto: H. Storytellers resp D. Tuncer
Text: Redaktionen