Dystert besked om D-vitamin – inte alls som många har trott
2024 12 03
Genom åren har uppfattningen om att extra tillskott av D-vitamin är bra för hälsan länge haft fäste.
Varje vinter aktualiseras frågan på nytt.
Mörkret har slagit till med kraft och solen, där mycket av källan för D-vitamin finns, har gått och gömt sig.
Men det florerar fortfarande många missuppfattningar när det gäller tillskott av den så kallade “solskensvitaminen”, rapporterar Svenska Dagbladet.
"Nedslående resultat"
Många tar tillskott i förhoppningen om att det ska få goda effekter för hälsan – en tes som i årtionden försökts beläggas av forskare.
Faktum är dock att de senaste studieresultaten på området är dyster läsning.
– När den samlade kunskapen har sammanfattas i så kallade metastudier är resultaten nedslående, konstaterar tidningens vetenskapsredaktion.
"Hjälper helt enkelt inte"
Den fortfarande inte helt ovanliga uppfattningen om att D-vitamintillskott kan skydda mot exempelvis cancer, depression, hjärt-kärlsjukdom eller typ 2-diabetes stämmer alltså inte, vilket tidigare slagits fast i en studie publicerad i vetenskapstidskriften The BMJ.
137 sjukdomar undersöktes och ingen tydlig effekt hittades av extra D-vitamin.
– D-vitamintillskott hjälper helt enkelt inte, säger Christel Lamberg-Allardt, professor i näringslära vid Helsingfors universitet och Finlands go to-person gällande D-vitamin, till SvD.
Polariserad debatt
Livsmedelsverket har sedan tidigare uttalade rekommendationer om att till exempel barn under två år samt folk som inte äter fisk bör få i sig 10 mikrogram av D-vitamintillskott varje dag.
Men debatten om D-vitamin är polariserad.
Och det beklagar Peter Bergman, forskare vid Karolinska institutet och som har studerat D-vitamin och dess skydd mot luftvägsinfektioner.
– Tyvärr har många kollegor avfärdat den här forskningen och överlåtit åt hälsokostbranschen att sprida information om resultaten till allmänheten. Detta kan leda till att de som verkligen skulle behöva få tillskott av D-vitamin riskerar att inte få det, samtidigt som andra tar tillskott i höga doser, kanske helt i onödan, har han tidigare sagt till Läkemedelsvärlden.
"Kan skapa en falsk bild"
När Peter Bergman och hans forskarkollegor i studien drog slutsatsen att sjukvården bör vara uppmärksam på grupper med känd risk för D-vitaminbrist varnade man samtidigt för att sammanställningen kan ha påverkats av att studier som inte påvisar en effekt inte publicerats.
– Vilket kan skapa en falsk bild av att effekten är större än vad den egentligen är, framhöll Karolinska institutet och tillade:
– För att kompensera för detta inkluderades även data från registrerade men ännu inte publicerade studier.
Foto: M. Blackwell
Text: Redaktionen