Rusning till Sverige – här är det som lockar mest

2024 11 29

Intresset för att semestra i Sverige har ökat kraftigt.

Vintersäsongen 23/24 har inneburit ett nytt turistrekord för svenska skidorter, där Dalarna och Värmland haft den största tillväxten sett till besökare och skiddagar.

Det rapporterar statsägda Visit Sweden med hänvisning till SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

Den plötsliga ökningen förklaras med att snöförhållandena i andra delar av Europa blivit mer oförutsägbara. Fler vinterturister vänder därför blicken mot Sverige.

– Här erbjuds välskötta skidorter och pålitlig snötäckning vilket borgar för utmärkta vinterförhållanden både i och utanför pisten. Sveriges avancerade teknik för snötillverkning garanterar dessutom stabila skidförhållanden och säkerställer längre säsonger, framhåller Visit Sweden.

Vidare uppger organisationen att flera undersökningar visar att:

- 2 av 5 resenärer planerar att ägna sig åt vinteraktiviteter under en Sverigeresa.

- 1 av 5 prioriterar vintersemestrar, varav 10 procent väljer dem som sitt främsta semesterval.

- 15 procent av tidigare besökare kom till Sverige för resor med fokus på skidåkning.

Tio saker lockar mest

Visit Sweden har även sammanställt vilka vinteraktiviteter turister helst ägnar sig åt under Sverigebesöket.

Här är topp tio-listan med kommentarer från reseorganisationen:

1, Norrsken

Norrsken kan bevittnas i hela Sverige och en av de platser som har fått många utmärkelser och ofta lyfts fram som världens bästa plats för att se norrsken är Swedish Lapland. I exempelvis Abisko, som ligger i hjärtat av norrskenszonen, erbjuds idealiska förhållanden tack vare ortens klara luft och mestadels molnfria himmel.

2, Stjärnskådning

Även i Jokkmokk finns fantastiska möjligheter att uppleva kristallklara natthimlar. Med minimala ljusföroreningar bjuds besökare på en unik chans till stjärnskådning, där man kan se stjärnorna i all sin prakt.

3, Vildmarkssafari

Sveriges stora vildmark är perfekt för viltsafari där man kan stöta på allt från älgar, björnar, renar, myskoxar och ett rikt fågelliv. Arrangörer som Wild Sweden och Wild Nordic tar besökare genom skogar och berg för att upptäcka vilda djur i deras naturliga miljö. Fågelentusiaster kan njuta av kungsörnar och andra arter från specialdesignade gömslen.

4, Snöskoterturer

Sverige erbjuder en mängd olika snöskoteräventyr, från familjevänliga safaris till mer tuffa expeditioner vid polcirkeln. Många orter och städer, särskilt i norra Sverige, erbjuder turer som inkluderar aktiviteter som vildmarksluncher, lägereldar, isfiske och besök på fjällstugor. 2023 introducerades den elektriska snöskotern från Vidde som gör det möjligt för gästerna att uppleva vildmarken i nära intill tystnad, vilket förstärker upplevelsen in naturen.

5, Hundspann-turer

Hundspann-turer erbjuder ett oförglömligt äventyr och körs oftast med Alaskahundar eller Siberian huskys genom snötäckta skogar, frusna sjöar och berg. För nybörjare finns kortare hundspannsturer och för de mer äventyrslystna erbjuds flerdagsturer med erfarna guider.

6, Snöskovandring 

Vandring har blivit en favoritaktivitet för många, men det behöver inte begränsas till årets varmare månader. Snöskovandring ger upplevelsen en ny dimension och låter dig njuta av naturens stillhet i vinterskrud. Världsarvet Höga Kusten är ett exempel på platser där man kan njuta av imponerande vyer till fots även när landskapet är täckt av snö och is.

7, Utförsåkning

Med över 100 skidorter erbjuder Sverige en mängd varierade alternativ, från familjevänliga anläggningar till utmanande offpist områden. Oavsett om du söker en lugn familjevistelse eller mer krävande åkning, finns här något för alla.

8, Långfärdsskidor

Svenskarna har en lång tradition av längdskidåkning och är hemvist för världens största skidlopp – Vasaloppet. Utöver detta ikoniska lopp finns möjligheter till längdskidåkning i hela landet, från norr till söder, för både erfarna åkare och nybörjare.

9, Isfiske

Vinterfiske är en enkel och avkopplande aktivitet som passar både nybörjare och erfarna fiskare. Att sitta ute på en frusen sjö, omgiven av gnistrande snö och klar, frisk luft, ger en känsla av ro och närhet till naturen. Med lite tur får du dessutom med dig egenfångad mat hem till bordet!

10, Off-pistskidåkning

För spänningssökare som vill ta sitt skidäventyr till nästa nivå bjuder Sveriges off-piståkning på storslagna upplevelser genom orörd snö och vild fjällnatur.  

Källa: Visit Sweden

Foto: P. Myrtorp

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Yrkesförbud införs – tusentals kan bli av med jobbet

2025 05 16

I dag jobbar över 6 000 svenskar som telefonförsäljare, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Snart kan många bli av med jobbet.

Enligt uppgifter till SVT vill regeringen utreda ett förbud mot telefonförsäljning.

Detta eftersom en granskning av Konsumentverket visar på återkommande brister hos företag som bedriver telefonförsäljning.

Företagens samtal till kunder har ofta uppfattats som aggresiva och manipulativa.

Regeringen anser att det finns allvarliga problem med telefonförsäljning inom vissa branscher. Därför överväger de nu att införa ett förbud mot telefonförsäljning av lotterier, försäkringar, krediter, elavtal och spel, rapporterar tv-kanalen.

Vill se hårdare tag

Konsumentverket har krävt hårdare tag mot telefonförsäljning – bland annat ett förbud mot försäljning av lån.

– Det är försäljningsmetoden som sådan som är problematisk. Extra svårt är det för utsatta målgrupper som äldre, personer med kognitiva funktionsnedsättningar eller de med låga kunskaper i svenska, skrev myndighetens generaldirektör Cecilia Tisell på DN Debatt i oktober.

Det här gäller

I dag finns det flera regler som företag som säljer varor eller tjänster via telefon måste förhålla sig till.

De måste bland annat få ett skriftligt godkännande från kunden.

Ett skriftligt godkännande kan ske på olika sätt. Kunden kan till exempel:

  • skriva under ett papper
  • godkänna avtalet via e-post eller sms
  • godkänna via e-legitimation, som till exempel bank-ID.

Företagen måste också ge tydlig information om sitt erbjudande och vilka villkor som gäller. De måste även informera om att samtalet har ett försäljningssyfte, fastslår Konsumentverket.

Kunden ska informeras om:

  • vad det är för företag
  • vilka varor eller tjänster som säljs
  • telefonförsäljarens namn
  • om försäljaren är anställd av företaget eller arbetar på uppdrag av företaget

Rätt att ångra sig

Den som tackar ja till ett erbjudande via telefon har i regel 14 dagars ångerrätt.

Kunder har rätt att anmäla företag som inte följt reglerna. Anmälan kan bland annat göras om:

  • ett företag inte följt reglerna om skriftligt godkännande
  • företaget har varit otydliga med villkoren för varan eller tjänsten.

Dessutom kan anmälan göras mot företag som använder sig av olämpliga säljmetoder. Det kan handla om fall där företaget:

  • medvetet ger felaktig eller vilseledande information vid säljtillfället
  • har aggressiva eller påstridiga säljare
  • skickar en vara utan att du beställt
  • skickar en faktura utan att du beställt
  • medvetet lurar och riktar sig till utsatta grupper, till exempel äldre och sjuka.

Källa: Konsumentverket

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ryanair får fel om handbagage: “Enorm seger för alla resenärer”

2025 05 17

En spansk domstol ger Ryanair fel i en fråga om handbagage.

En spansk flygresenär kommer att ersättas för kostnader för handbagage som debiterats vid fem flygningar med Ryanair mellan 2019 och 2024.

Detta efter att en domstol i Salamanca bedömt att packningen inte får medföra ytterligare utgifter.

Den nya domen grundas i ett beslut från 2014, där en av EU:s högsta domstolar slagit fast att handbagage “i princip måste betraktas som en oumbärlig del av passagerartransporten, och därför inte kan bli föremål för ett pristillägg”, rapporterar Daily Mail.

Eftersom den spanska domstolen går efter EU-praxis talar mycket för att beslutet kan komma att gälla även för resenärer inom andra EU-länder framöver.

Tvingades betala 1050 kr extra 

Fallet är bara det senaste av många i en långdragen kamp i Spanien, där lagstiftare stångas med de lågprisflygbolag som transporterar miljontals turister från hela Europa till semestermål i landet varje år, rapporterar tidningen.

Så sent som i oktober bötfälldes Ryanair, och ålades även att betala advokatkostnader åt två resenärer som inte hade räknat med den extra kostnaden för handbagage när de köpte sina biljetter.

Detta efter att Ryanair debiterat resenärerna ytterligare 96 euro, cirka 1050 kronor, vid incheckningen för “handbagage”.

Läs mer: Ryanair ryter till – passagerare tvingas böta över 35 000

“En enorm seger för resenärer överallt”

Advokaten Isaac Guijarro, som företrädde de passagerare som fick rätt mot Ryanair, underströk efteråt vikten av beslutet.

– Det är en enorm seger för resenärer överallt, sade Guijarro.

Ryanair uppger å sin sida via en talesperson att flygbolagets policy är “helt förenlig” med gällande EU-lagstiftning.

– Ryanair tillåter varje passagerare att ta med sig en generös (40 x 25 x 20 cm) personlig väska ombord som en del av grundpriset, med möjlighet att lägga till extra väskor mot en valfri avgift om de så önskar. Denna policy främjar både låga priser och konsumenternas valfrihet, och är helt förenlig med EU-lagstiftningen, heter det i uttalandet.

Läs också: Charterresorna hotade i sommar – flera flygningar kan påverkas

Foto:  S. Lingyan samt Ryanair (pressfoto)

Text: Redaktionen