Biljätte nära kollaps – på väg att gå under

2024 11 29

En av världens största biltillverkare är på väg att gå under.

Det rör sig om den japanska giganten Nissan som står på gränsen till kollaps.

Företaget har nu ett helt avgörande år framför sig när man måste hitta en långsiktig investerare som kan rädda verksamheten.

Allt sker samtidigt som den trogna partnern Renault fortsätter att minska sitt ägande i bilmärket.

– Vi har 12 eller 14 månader på oss att överleva, säger en högt uppsatt källa inom Nissan till ansedda Financial Times.

Kan gå till ärkerivalen

Den japanska biljätten behöver nu fatta flera tunga beslut.

Ett alternativ är att svälja stoltheten och sälja andelar av företaget till ärkerivalen Honda.

Det skulle i så fall ske samtidigt som Nissan redan är på väg att sätta ramarna för ett nytt samarbete med just Honda gällande elbilar.

En rad omstruktureringar planeras nu för att vända utvecklingen, som under en tid präglats av försäljningsras i både Kina och USA.

– Det här kommer att bli tufft. I slutändan behöver vi Japan och USA för att generera kassaflöde, säger Nissan-källan till den amerikanska tidningen.

Räddades för 25 år sedan

Redan 1999 var Nissan, som grundades 1928, nära konkurs. 

Företaget räddades då av Renault som nyligen har minskat sitt ägande i bolaget från 43 till 36 procent.

Vilken investerare som skulle kunna ersätta andelarna som Renault gjort sig av med vill Nissan inte kommentera, men mycket talar för att det behövs en stabil sådan som exempelvis en bank eller ett försäkringsbolag.

Att samarbetet med Honda kommer att bli viktigt betonas dock från det japanska bilmärket.

– Partnerskapet med Honda är av stor strategisk betydelse för oss, och vi ser fram emot att accelerera resultaten av våra gemensamma aktiviteter genom kontinuerliga framsteg på ledningsnivå i båda företagen.

9 000 blir av med jobbet

När Nissan släppte sin delårsrapport för det tredje kvartalet i början av november stod det klart att fordonstillverkaren kommer att göra sig av med 9 000 tjänster.

Dessutom minskar man den globala produktionskapaciteten med 20 procent, vilket är den del av dess omstrukturering.

– Nissan kommer att omstrukturera sin verksamhet för att bli smalare och mer motståndskraftig, samtidigt som den omorganiserar ledningen för att reagera snabbt och flexibelt på förändringar i affärsmiljön, sade Makoto Uchida, vd på Nissan, till CNBC vid tillfället.

Foto: D. Nguyen

Text: Redaktionen


JUST NU: 30 000 svenskar i katastrofen – akut uppmaning utfärdas

2025 03 28

En kraftig jordbävning har inträffat i Myanmar.

Skalvet har även haft stor påverkan på grannlandet Thailand.

Tusentals befaras ha omkommit i jordbävningen.

Nu uppmanas över 30 000 svenskar att agera.

– Vi kontrollerar naturligtvis ambassadpersonalen, deras anhöriga och konstaterar ungefär 30 000 svenskar i Thailand och ett 50-tal i Myanmar, och vi uppmanar naturligtvis dem att höra av sig till anhöriga så vi ska kunna få en bild av hur läget är för svenskar på plats, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till Expressen.

UD går ut med samma budskap via Krisinformation.se.

– UD uppmanar svenskar som befinner sig på plats att kontakta sina anhöriga, hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen i medier och följa lokala myndigheters råd och anvisningar, framhåller utrikesdepartementet.

Vidare informerar UD om att berörda svenskar kan kontakta Utrikesdepartementens konsulära nödjour via +46(0)8-405 50 05. 

– Vidare bör du registrera sig på svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Thailand, skriver UD.

”Röd händelse”

Det är oklart om svenska medborgare finns bland dödsoffren.

I den thailändska huvudstaden Bangkok har en skyskrapa rasat.

Tre personer har bekräftats döda och 68 har skadats. Omkring 80 personer beräknas fortfarande vara instängda under rasmassorna, enligt thailändska myndigheter.

William Yeck, geofysiker vid U.S. National Earthquake Information Center, uppger att jordbävningen är lika kraftfull som den som drabbade Turkiet och Syrien 2023 och kostade över 50 000 människoliv. 

– Vi betraktar det som en röd händelse eftersom det finns en befolkningstäthet, säger han till CNN.

Jordbävningen i Myanmar uppnådde en magnitud på 7,7.

Det innebär att den räknas som ett jordskalv av den större kategorin, enligt richterskalan (se faktaruta nedan).

Fakta: Richterskalans intervaller

Jordskalv på 4,5 eller större är starka nog för att registreras globalt.

Nedan ser du skalans intervaller och vilken benämning som används för respektive intervall.

  • 0,0-2.0: Mikro
  • 2,0-2,9: Mycket små
  • 3,0-3,9: Mindre
  • 4,0-4,9: Lätt
  • 5,0-5,9: Medel
  • 6,0-6,9: Stark
  • 7,0-7,9: Större
  • 8,0-8,9: Stor
  • 9,0 eller större: Sällsynt stor

Foto:

Text: Redaktionen


USA ställer jättekrav på Ukraina – ”ska ha allt”

2025 03 28

Donald Trump har krävt att Ukraina ska förse USA med naturresurser som ”betalning” för det amerikanska militära och ekonomiska stödet till landet.

Nu ökar presidenten trycket på det krigsdrabbade landet.

Enligt flera medier har Trump ändrat villkoren i det så kallade ”mineralavtalet” som han vill att Ukraina ska underteckna.

Det nya avtalet ställer betydligt hårdare krav på Ukraina.

– USA har reviderat sitt ursprungliga förslag. Det nya förslaget ger inte Ukraina några säkerhetsgarantier. Samtidigt kräver USA att länderna etablerar en gemensam investeringsfond med alla intäkter från naturresurser som förvaltas av statliga och privata företag i hela Ukraina, framhåller tre källor med insyn i avtalet till Reuters.

Ska ha allt 

Tidigare har USA öppnat för att länderna ska dela på intäkterna.

Men nu låter det annorlunda.

I det nya förslaget måste Ukraina först ”betala tillbaka” hela summan av det ekonomiska och militära stödet som USA bidragit med under den ryska invasionen. När avbetalningen är klar tillåts Ukraina ta del av sina egna intäkter. USA kräver också att Ukraina ska betala tillbaka stödet med en avkastning på 4 procent.

Vidare fastslås det att USA ska få vetorätt över alla framtida infrastruktur- och mineralinvesteringar i Ukraina. Det innebär att USA kan stoppa andra länders investeringar i Ukraina inom dessa områden. 

”Aldrig tidigare skådad expansion”

Nyhetsbyrån Bloomberg beskriver det nya avtalet som en ”aldrig tidigare skådad" ekonomisk kolonisering av ett av Europas största länder.

– Om partnerskapsavtalet accepteras skulle det ge USA enorm makt att kontrollera investeringar i projekt som inkluderar vägar och järnvägar, hamnar, gruvor, olja och gas och utvinning av kritiska mineraler. Det skulle innebära en aldrig tidigare skådad expansion av USA:s ekonomiska inflytande i ett av Europas största länder till ytan, framhåller nyhetsbyrån.

Vidare varnar Bloomberg för att avtalet kan sätta käppar i hjulet för Ukrainas strävan efter ett medlemskap i EU.  

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen