EKONOMI: Kraftig förändring hos hushållen – första gången på tre år
2024 11 28
Efter flera år med kostnadsökningar och stigande räntor ser hushållen ljust på framtiden.
Det visar Konjunkturinstitutets barometer för november. Barometerindikatorn mäter företagens och hushållens syn på ekonomin. Om siffran överstiger 100 är stämningsläget i ekonomin starkare än normalt. När den ligger under 100 är läget svagare än normalt.
Kraftig förändring
Den nya mätningen visar att den optimismen har ökat markant.
Barometerindikatorn landar i genomsnitt på 97,2 i november, en uppgång från oktobers 93,6. För hushållen stiger konfidensindikatorn till 102.
Siffran innebär att hushållens optimism ligger på den högsta nivån sedan december 2021. Den innebär också att optimismen ligger över det historiska genomsnittet.
Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg beskriver uppgången som ”betryggande” och konstaterar att hushållen numera börjar ta över som drivkraft för ekonomin.
– Att hushållen nu tar över som motor i ekonomin är naturligt, givet att inflationen faller och Riksbankens räntesänkningar börjar verka. Det ger hushållen utrymme att öka sin konsumtion, vilket är en förutsättning för att konjunkturen ska stabiliseras, säger Stråberg i ett uttalande.
– Det är positivt att hushållen känner sig tryggare. Deras roll som drivkraft i ekonomin är central för att den svaga konjunkturen ska vända.
Skifte i ekonomin
Konjunkturinstitutets barometer indikerar att ett skifte tar form i svensk ekonomi.
Hushållen börjar ta över efter att industrin hållit emot under en lång period av utmaningar, bedömer Alexandra Stråberg.
– Det är bra att vi redan ser en expansiv finanspolitik för 2024 och att Riksbanken sänker räntorna snabbt. Det ger ekonomin förutsättningar att balansera det här skiftet, säger chefsekonomen.
Trots den ökade optimismen håller hushållen fortsatt i plånboken. Konsumtionen är fortfarande mer återhållsam än normalt. Särskilt undviker hushållen stora inköp som bilar och bostadsrenoveringar.
– Här krävs sannolikt ytterligare tid för att trenden ska vända helt, säger Alexandra Stråberg.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen