Migranter till attack vid gränsen – Diktatorn beväpnar dem enligt Polen

2022 01 30

Migranter vid Polens gräns har attackerat polsk polis med rökgranater och sten och nu anklagas Belarus diktator för att beväpna migranterna

Situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus blir nu allt hätskare.

Gick till attack

Enligt Polens polismyndighet har Belarus försett migranterna med vapen för att pressa migranterna till att skapa en allt hetsigare stämning och polska myndigheter uppger att sju poliser skadades när migranterna gick till attack med stenkastning och rökgranater. Dessutom ska en soldat och en gränsvakt ha skadats.

Utnyttjar migranterna

– Vi är mycket oroade över att Lukasjenkos regim utnyttjar sårbara migranter som hybridtaktik mot andra länder. Han sätter de här migranternas liv på spel, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Svarade med vattenkanoner

Polsk gränspolis besvarade angreppet med vattenkanoner och polisen lade sedan ut filmklipp på Twitter där man ser hur de använder vattenkanonerna mot migranterna. Omkring 100 av de 2 000 migranterna skall ha deltagit i tumultet uppger AP.

Tvingar migranterna till desperation

Polen bedömer att diktatorn Lukashenko orkestrerat det hela genom att först pressa migranterna till en desperat situation och sedan beväpnat dem. Belarus anklagas dessutom av Polen för att ha koordinerat migranternas attack med hjälp av drönare.

ANALYS

Samtidigt som Belarus angriper Polens gräns så bygger Europas andra diktatur – Ryssland – upp en gigantisk militär närvaro nära Ukrainas gräns. Oron är stor i Ukraina att Ryssland planerar en storskalig attack och invasion av landet och det kan inte uteslutas att den plötsliga upprusningen har en tydlig koppling till Belarus angrepp på Polens gräns.

Befarar invasion

Atlantic Council framhåller att Belarus och Ryssland kan komma att styra om migrantströmmen mot Ukraina istället och i Ukraina oroas man för att Ryssland vill skapa en fejkad incident som ursäkt för invasion.

Polens och Ukrainas regeringar har redan börjat koordinera sina insatser för att motverka en sådan utveckling.

USA och Frankrike oroade

Två ukrainska soldater har dödats den senaste veckan i det pågående lågintensiva ryska kriget mot Ukraina och USA:s och Frankrikes utrikesministrar har talats vid om de oroande ryska manövrarna.

Belarus och Rysslands båda diktatorer försöker klamra sig fast vid makten på sina respektive folks frihets bekostnad genom att hetsa mot Europas demokratier.

Sveriges och EU:s omedelbara och ökade stöd för att försvara Polens och Ukrainas gränser är av yttersta vikt för både EU:s sammanhållning och Europas säkerhet.

Redaktionen

Foto: Polens gränspolis, Twitter


Kvinna död – tragedi i hemmet

2024 05 26

En person har förlorat sitt liv i hemmet.

Detta efter det att en stor brand utbröt i en villa utanför Laxå under gårdagen.

Räddningstjänsten har arbetat intensivt med att släcka branden och kunde tidigt konstatera att en person befarades vara kvar i det brinnande huset.

Nu meddelar polisen att kvarlevor har hittats.

Brann kraftigt

Det var på lördagseftermiddagen som räddningstjänsten och polisen fick larm om att det brann.

– SOS-alarm meddelar att de skickar resurser till en villabrand i Hasselfors. Enligt räddningstjänsten brinner det kraftigt på platsen.

– Polispatrull är beordrade till brandplatsen, initialt är patrullen underställd räddningsledaren. En person befaras kvar i den brinnande villan. En person har tagit sig ut ur villan och är fysiskt oskadd.

Hittat kvarlevor

Nu meddelar polisen att kvarlevor har hittats och att det med största sannolikhet rör sig om en äldre kvinna.

– En inledande undersökning har påbörjats på brandplatsen, i detta skede har det anträffas kvarlevor efter en person. Med stor sannolikhet är det den äldre kvinna som befarats ha blivit kvar i huset när branden startade, förklarar polisen via sin webbsida.

– En rättsmedicinskundersökning kommer att genomföras för att säkerställa identiteten. Brandplatsen är fortsatt avspärrad, vidare teknisk undersökning kommer genomföras när värmeutveckling dämpats. Utredningsåtgärder fortgår. 

Flera bränder

Under de senaste dagarna har det brunnit på flera håll runt om i landet.

Tidigare idag har flera fordon skadats i Västerås.

– På Tornsvalegatan i Västerås börjar det brinna i två fordon. Ytterligare ett fordon på platsen anträffas med skador i form av en krossad bakruta. 

– Polisen misstänker att branden är anlagd och en anmälan om skadegörelse genom brand upprättas.

Utanför Alingsås

Samtidigt har larm kommit in om en brand utanför Alingsås.

– Larm inkommer om en brand i en bostadsbyggnad söder om Gräfsnäs.

– Enligt initiala uppgifter från SOS befinner sig ingen person i byggnaden. Polis och räddningstjänst är på plats. 

Arkivfoto: Västragötalandsregionen EngFoto

Text: Redaktionen


Oväder drar in – i dag söndag

2024 05 26

Ett kraftigt oväder kommer att påverka södra Sverige under söndagen.

Under den senaste tiden har det varit mycket varmt och soligt i stora delar av landet.

Söndagen blir ett undantag från det soliga vädret på flera håll.

Åskväder och kraftiga skurar drar nu in över landet.

Det rapporterar TV4.

Över södra Sverige

Ovädret drar in över de södra delarna av Sverige på söndagen och kommer att innebära såväl åska som kraftiga skurar.

– Åskan drar in över Skåne och den kommer att börja röra sig upp över Götaland under förmiddagen, med tyngdpunkt över de västra delarna, säger TV4:s meteorolog Caroline Andersson.

Beskedet kommer efter att svenskarna vallfärdat till uteserveringar och uteplatser för att njuta av det fina vädret.

Kan bli kraftigt

I Götaland kan det lokalt komma mycket regn.

Det meddelar SMHI.

– Från förmiddagen rör sig skurar in över Götaland vilka får sin tyngdpunkt över de västra landskapen, möjligen att det blir mest uppehåll i den östra delen. 

– Lokalt kan skurarna bli kraftiga med åska. Skurarna ser ut att främst beröra Götaland, men till sen eftermiddag och kväll kan de även röra sig in över västra Svealand och västra Norrland.

Ostadigt väder

Under början på nästa vecka väntas ostadigt väder på håll i samband med att högtryck och lågtryck drar in från olika håll.

– Nästa vecka inleds med högtryck i öster och lågtryck i väster vilket ger ostadigt väder där en del områden med regn eller skurar berör fastlandet, kanske även Öland och möjligen Gotland, meddelar SMHI.

Skurar och åska

Även då kan kraftiga regnskurar och åska dra in, men det blir varmt väder och de exakta förutsättningarna är något oklara.

SMHI förklarar att det kan bli så varmt som 25 grader på håll.

– Detaljerna är ännu osäkra men lokalt kan det röra sig om kraftiga skurar och åska. Temperaturen dagtid landar på kring 20 grader, lägre i samband med regn och upp mot 25 grader i samband med längre soliga perioder, framhåller myndigheten via sin webbsida.

Foto: C. Baumgartner

Text: Redaktionen