Så många köttbullar ska du max äta om dagen – ny rekommendation införs
2024 11 28
Inom kort ska nya kostråd presenteras i Sverige.
De nya rekommendationerna är enligt Livsmedelsverket planerade att presenteras redan i början av nästa år.
Det blir första gången sedan 2015 som myndigheten ändrar sina kostråd.
Redan i september gick man dock fram med förslaget om att sänka rekommendationen om rött kött, från högst 500 gram per vecka till 350 gram.
– Som individ har man mycket att vinna på att äta mer hälsosamt, sade Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och projektledare för kostrådsarbetet, vid tillfället.
Två köttbullar om dagen
I Finland utfärdas nu samma rekommendation som i Sverige. Högst 350 gram tillrett nöt-, svin- eller fårkött i veckan är det som gäller.
Det innebär 50 gram per dag i snitt, vilket motsvarar drygt två köttbullar eller en tredjedel av en kycklingbröstfylé, skriver Yle.
– En kost med mycket rött kött är en av de största faktorerna som minskar antalet friska levnadsår i Finland, framhåller experterna som utfärdat rekommendationer, enligt tidningen.
Väcker reaktioner
I grannlandet har de nya råden väckt livliga diskussioner redan på förhand, eftersom rekommendationen innebär en betydligt mindre mängd kött än vad den genomsnittliga finländaren konsumerar idag.
Även i Sverige lär folk ha åsikter om Livsmedelsverkets nya rön.
– Man behöver inte göra allt, även en liten förändring är bra för hälsan. På befolkningsnivå ser vi att tusentals människor dör i förtid vilket hade kunnat undvikas med bättre matvanor, säger Åsa Brugård Konde.
Flera faktorer spelar roll
Det är de nordiska näringsrekommendationerna som utgör grunden för de nya råden. Dessa tas fram på uppdrag av Nordiska ministerrådet.
– Vi utgår från hälsa, men väger sedan in andra faktorer. Det leder till att vi föreslår information om att det kan finnas skäl att välja svenska produkter, både för miljön och för att bidra till Sveriges matproduktion. En stark svensk matproduktion är ett viktigt ben i den svenska beredskapen, säger Åsa Brugård Konde.
Här är alla nya kostråd som hittills presenteras:
- Ät mer fullkorn. Välj andra spannmålsprodukter framför ris.
- Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer. Välj en stor andel grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök, variera sorterna. (ändrat råd eftersom baljväxter inte längre ingår i mängden)
- Ät baljväxter ofta – gärna varje dag. (nytt råd)
- Ät 20–30 gram nötter om dagen. Fröer kan också gärna ingå i kosten.
- Välj rapsolja eller andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
- Magra, osötade mejeriprodukter, gärna fermenterade som fil och yoghurt, varje dag, eller berikade vegetabiliska alternativ (förtydligat råd)
- Ät högst 350 gram rött kött i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter. (ändrat råd)
- Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
- Begränsa konsumtionen av godis, choklad, glass, bakverk och framför allt sockersötade drycker.
- Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
- Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker.
- Välj vatten framför andra drycker.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: FoodTasetime
Text: Redaktionen