“Sveriges nio värsta företag” – anmälningar väller in

2024 11 27

Idag presenteras listan som inget svenskt företag vill hamna på.

Det handlar om Råd & Röns så kallade “skamlista” över företagen som anmälts flest gånger till Konsumentverket av kunder i Sverige.

Och på den osmickrande listan återfinns även i år stora och välkända företag som exempelvis Telenor och Klarna.

Men det är inget av dem som ligger på första plats.

Det gör istället By Métis med 529 anmälningar, rapporterar TV4 Nyheterna.

Säger upp prenumerationer

By Métis är från början ett nederländskt företag som säger sig hjälpa kunder att avsluta prenumerationer man inte längre vill ha. 

Tidigare har det rapporterats att många inte ens vet om att de använder sig av tjänsten, utan blir varse först när en faktura på 400 kronor dimper ned i mejlen.

De flesta vittnar om att det inte framgått att tjänsten kostar pengar, framhöll Konsumentverket i ett uttalande i våras när klagomål började strömma in.

– Tar man Aftonbladet som exempel, det är ett par knappklick bort att säga upp den prenumerationen. Så i princip kan man säga att i många fall är det luft man tar betalt för, och man gör det ganska dyrt, säger Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg till TV4.

Låga betyg

På omdömessajten Trustpilot ligger genomsnittsbetyget för By Métis Cancellations på 2,6 av 5 och tjänsten kategoriseras därmed som “dålig”.

I ett par av recensionerna har bolaget svarat på kritiken.

– Vi vill göra avbokningen enklare för våra kunder genom att skicka ett avbokningsbrev för deras räkning. Vår tjänst är därför att skicka avbokningsbrevet, men den fortsatta hanteringen ligger utanför vårt ansvar eftersom vi inte har någon kontroll över hur organisationen hanterar det, svarar By Métis en kund som fått en faktura utan att ha vetat om att hen använt tjänsten.

Erbjudanden ser ut som fakturor

Förra årets etta, Dinbilgaranti, hamnar i år på andra plats med 369 anmälningar. Företaget anklagas för att skicka ut fakturor om att förlänga bilgarantier, men som egentligen är erbjudanden som inte behöver betalas.

Vilseledande marknadsföring enligt Konsumentverket, som även tidigare kritiserat företaget.

– Vår ambition är att leverera den mest kompetenta garantitjänsten på marknaden för fordon, framhöll företaget på sin webbplats vid förra årets lista.

LÄS MER: Många Netflix-kunder får oväntad faktura

LÄS MER: Anmälningar väller in om tre ”gratistjänster” – kostar 900 kronor

Hela listan

Här är de nio mest anmälda företagen på Råd & Röns skamlista 2024:

  1. By Métis (529 anmälningar)
  2. Dinbilgaranti (369 anmälningar)
  3. Bedomahalsa.com (340 anmälningar)
  4. Tele2 (279 anmälningar)
  5. Telia (227 anmälningar)
  6. Klarna (196 anmälningar)
  7. Telenor (145 anmälningar)
  8. Nordic Best Energi (123 anmälningar)
  9. Synsam (113 anmälningar)

Hela genomgången finns på Råd & Röns hemsida.

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen


JUST NU: Sällsynt rusning efter samma aktier

2025 03 31

Det pågår en svensk massflykt från amerikanska aktier.

Redan i början av mars kunde Nordnet konstatera att svenska fondsparare lämnar den amerikanska aktiemarknaden på bred front.

– Rotationen bort från USA hem mot Sverige är tydlig, sade Nordnets sparekonom Frida Bratt då.

En månad senare fortsätter flykten.

Svenskarna överger amerikanska aktier i “rask takt”, framhåller Nordnet på måndagen.

Istället sker en sällan skådad rusning till försvarssektorn.

– Det är sällan vi ser så många aktier inom en och samma sektor på listan, dessutom internationella sådana. Å andra sidan är det sällan vi ser en amerikansk president som vill ha en helt ny världsordning både ekonomiskt och militärt. Frågan att ställa sig nu är om de stora försvarsinvesteringarna redan är inprisade i aktiekurserna, säger Frida Bratt.

"Aktierna har rusat"

Saab, Mildef och Scandinavian Astor Group är några av aktörerna på listan över svenska sparares mest nettoköpta aktier under mars månad.

Även brittiska BAE Systems och tyska Rheinmetall finns på samma lista. Dessutom lockas många sparare till Swedbank och Handelsbanken,. 

– Europa står inför massiva försvarsinvesteringar som väntas lyfta såväl tillväxten som räntorna i euroområdet. Försvarsaktierna har rusat och spararna är inte sena att haka på tåget, säger Frida Bratt.

– Det har börjat talas om att intresset för USA kanske kommer tillbaka nu när den amerikanska börsen har gått ned från de tidigare höga nivåerna, men vi ser inga sådana tendenser hos Nordnets kunder i mars.

USA säljs av mer och mer

Klart är dock att säljlistan domineras av amerikanska aktier.

– Vi ser att spararna säljer av USA både på fond- och aktiesidan. Flera techjättar säljs, men också aktier som Eli Lilly och Coca-Cola. Den sistnämnda har utvecklats relativt väl i år, vilket väcker frågan om säljmotiven i vissa fall är ideologiska, konstaterar Frida Bratt. 

Mest köpa aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Saab
Investor
Handelsbanken
BAE Systems
Rheinmetall
Volvo
Mildef
Swedbank
Scandinavian Astor Group
Novo Nordisk

Mest sålda aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Embracer
Apple
Microsoft
Meta Platforms
Attendo
Coca-Cola
Norwergian Air Shuttle
Eli Lilly
Sinch
Ericsson

Källa: Nordnet

Text: Redaktionen


SAS säger ja – ska införa kritiserad regel för resenärer

2025 03 31

Flygjätten SAS planerar att ändra hårt omdiskuterade regler för sina passagerare.

EU går fram med ett nytt förslag om att justera nuvarande regelverk gällande ersättning vid flygförseningar.

I korthet innebär förslaget att passagerare inte ska kunna kräva ersättning förrän efter fem timmars försening – i jämförelse med tre timmar som gäller nu.

Nu har SAS gett besked om att bolaget ger grönt ljus för förslaget, rapporterar norska DinSide.

Aldrig hänt förr

Regelförändringen är helt ny.

Det har aldrig hänt tidigare att konsumenter behövt vänta nästan dubbelt så länge innan man har rätt till ersättning, enligt danska nyhetsbyrån Rizau.

Enligt SAS, som sedan februari 2025 ägs till 25,8 procent av danska staten, är de nuvarande ersättningsbeloppen för höga.

– Om resenärerna får både återbetalning och ersättning innebär de nuvarande avgifterna att resenärerna får mer pengar än de betalat för biljetten, på grund av en försening som ofta är marginell, framhåller SAS enligt DinSide.

Danmark säger ja

Det är inte bara SAS som säger ja till de nya reglerna.

Även den danska regeringen och parlamentet gör samma sak. Och nyligen fick Danmarks transportminister Thomas Danielsen mandat från norska parlamentet att förhandla om förändringarna i EU.

Men förändringen har knappast undgått kritik.

Enligt den norska motsvarigheten till Konsumentverket kan de nya reglerna försvara passagerarnas rättigheter.

– Vi upplever regelbundet att flygbolag och länder som har stora nationella flygbolag argumenterar för att reglerna måste mjukas upp till resenärernas nackdel, säger Thomas Iversen, konsumentexpert på myndigheten, till DinSide.

– Regeländringarna kommer fortfarande att behöva förhandlas mellan EU-institutionerna, vilket innebär att sista ordet i processen inte är sagt, 

Foto: Fabian N

Text: Redaktionen