Ny shoppingapp stormar fram i Sverige – en halv miljon har laddat ned den

2024 11 26

En dansk app dundrar in som etta på listan över Sveriges mest nedladdade appar.

Appen, som beskrivs som ett alternativ till kritiserade kinesiska Temu, kallas för GoWish och har tidigare gjort galen succé i Danmark.

Nu har den nyligen kommit till Sverige – och framgångssagan har bara fortsatt.

Över en halv miljon, närmare bestämt 535 722 gånger, har appen laddats ned via App Store, varav 172 027 bara sedan 1 oktober.

Det är väldigt överväldigande hur snabbt svenskarna har fått upp ögonen för GoWish här så nära inpå Black Friday och jul, säger Casper Ravn-Sørensen, vd på Go Wish, i ett pressmeddelande.

En "önskelista"

GoWish uppfanns ursprungligen av det dansk-svenska postföretaget PostNord och är numera ett privatägt techbolag. Idag används appen av varannan dansk i Danmark, där den går under namnet “Ønskeskyen”.

Upplägget kallas för “Social shopping” och går ut på att användare kan skapa önskelistor, dela inspiration och önskemål samt köpa presenter till de mest förmånliga priserna online.

Totalt har GoWish nu nio miljoner användare globalt och beskrivs som “en av världens ledande appar för önskelistor”.

– Erfarenheten med våra danska användare visar att GoWish är mycket mer än bara önskelistor, utan lika mycket används som en visuell ’moodboard’ där man kan sortera och prioritera inköp för sig själv och dela med sig till sina vänner för inspiration, som sedan kan dra nytta av det och få information om var man kan köpa varorna, säger Casper Ravn-Sørensen.

"Revolutionerar presentudelningen"

Det är i samband med Black Friday och jul som GoWish har fått fäste i Sverige. Även i Norge växer appen snabbt.

– Danskarna har redan visat att vår app är långt mer än en dille, där vi år efter år är bland de mest nedladdade apparna när vi når månaderna fram till jul, så det är spännande att följa utvecklingen i vårt broderland Sverige, säger Casper Ravn-Sørensen.

Sofia Ulver, universitetslektor vid Lunds universitet och expert på digitalt konsumentbeteende, menar att GoWish motsvarar klassiska önskelistor i modern form.

– Jag tror att ungdomar och nästa generation A verkligen kommer att revolutionera presentutdelningen tack vare digitala verktyg som detta. Det finns en stor hållbarhetseffekt här som kommer att minimera de gåvor som människor slänger bort.

– Men å andra sidan är det så att allt som handlar om konsumtion leder till ytterligare konsumtion, det säger vetenskapen. En önskelista kommer att leda till fler gåvor eftersom det är en inramad, paketerad ursäkt för att få det du vill ha – men ursäkten är god om den syftar till att minska överflödig och slösaktig konsumtion, säger Sofia Ulver.

Foto: J. Larson

Text. Redaktionen


Var femte person struntar i samma vägskylt – 2 500 kronor i böter

2024 11 26

Var femte svensk bryter mot samma lag i trafiken.

Beteendet är inte bara olagligt utan även farligt, framhåller Riksförbundet M Sverige.

Konsumentorganisationen kan i en ny rapport fastslå att 19 procent av landets trafikanter struntar i att stanna vid stoppskyltar – från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

– Att inte stanna vid stopplikten handlar inte bara om att bryta mot trafikregler, det utgör en allvarlig säkerhetsrisk för alla i trafiken, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, i en kommentar.

– Varje gång en trafikant struntar i stoppskyltarna utsätter de sig själva och andra för onödiga faror.

Viss förbättring

Även om siffrorna fortfarande är höga är utvecklingen trots allt en förbättring.

När M Sverige genomförde sin första undersökning 2013 visade det sig att hela 32 procent av trafikanterna bröt mot stopplikten.

För bara två år sedan låg siffran på 30 procent.

– Vi uppmanar alla trafikanter att vara extra uppmärksamma vid stoppskyltar, oavsett vilket fordon de kör. En enkel regel som att stanna vid stoppskyltar kan förhindra olyckor och rädda liv. 

– Trafiksäkerhet är en fråga som berör oss alla, och genom att följa trafikregler kan vi tillsammans bidra till en säkrare vägmiljö, säger Heléne Lilja.

Då ryker körkortet

Den som ignorerar en stoppskylt kan, förutom att äventyra säkerheten i trafiken, åka på böter uppemot 2 500 kronor. 

Utgångspunkten är dessutom återkallelse av körkortet, vilket sker när förseelsen rapporteras till Transportstyrelsen som i sin tur fattar beslutet.

Det är dock inte alltid det sker. Enligt körkortslagen kan det i vissa fall stanna vid en varning om brottet bedöms som ringa.

Andel som inte följde stopplikten per fordonsslag

Noterbart i undersökningen, som omfattar cirka 3 400 observationer i hela Sverige, är att det också är stora skillnader mellan olika trafikanter.

Den vanligaste gruppen som inte stannar vid stoppskyltar är cyklister (52 procent) medan enbart 3 procent av taxiförare ignorerar stopplikten.

Cykel

52 %

A-Traktor

29 %

Mc

35 %

Personbil

20 %

Taxi

3 %

Buss

15 %

Lastbil

19 %

Så har det sett ut historiskt

År     Observationer     Andel som inte stannade
2013    

4 672       32 %
2016   

3 162        23 %
2020    

17 000        25 %
2022   

6 000       30 %
2023    

2 600       23 %
2024    3 400         19 %

Källa: Riksförbundet M Sverige

Foto: K. Eliason

Text: Redaktionen


Swish går ut med viktigt meddelande – gäller denna vecka

2024 11 26

Black Friday-veckan har dragit igång.

Och mängder av konsumenter väntas ge sig ut till butiker för att shoppa.

Samtidigt ställer den rådande bedrägerivågen till det.

Under de senaste åren har många förlorat sina pengar på grund av illasinnade kriminella.

Betaltjänsten Swish går därmed ut med ett viktigt meddelande som gäller denna vecka.

“Alla kan drabbas”

Black Friday är här, vilket för många markerar starten på den årliga julhandeln. 

Det är inte bara shoppingen som tar fart utan även aktiviteten hos bedragarna.

Swish betonar att “alla kan drabbas”, och uppmanar användare att följa deras uppmaningar.

Fem uppmaningar

Swish har listat fem uppmaningar som användare bör följa för att undvika att bli bedragna mitt i Black Friday-vimlet.

- Klicka inte på länkar i sms eller mejl. Bedragaren kan själv välja det namn och nummer som visas i de mejl och sms som skickas ut, kolla därför alltid upp den påstådda avsändaren via en kontaktväg du själv letar upp, uppmanar Swish.

- Logga inte in med BankID eller säkerhetsdosa på någon annans uppmaning.

Dubbelkolla mottagaren

Listan fortsätter.

- Dubbelkolla mottagaren i BankID. Kontrollera alltid att rätt mottagare visas i BankID innan du godkänner betalningen.

- Lägg på samtal som känns konstiga. Swish kontaktar aldrig privatanvändare via telefon, mejl eller sms. Om du har blivit kontaktad av någon som uppger sig vara från Swish ska du inte svara på smset eller avsluta telefonsamtalet och kontakta polisen.

Var misstänksam

Slutligen tipsar Swish om att vara generellt uppmärksam i tillvaron.

Sunt förnuft och ett kritiskt förhållningssätt kan man komma långt med.

- Var misstänksam. Fundera lite extra om ett ovanligt bra erbjudande dyker upp. Känner du igen hemsidan sedan tidigare? Är priset för billigt för att vara sant? Tänk till en extra gång innan du genomför ditt köp.

Den som misstänker att den blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök ska alltid kontakta banken och polisanmäla händelsen.

Foto: Swish

Text: Redaktionen