Livsmedelsverket avlivar vanlig myt om rapsolja
2024 11 23
Livsmedelsverkets expert förklarar nu att vissa myter om rapsolja inte alls stämmer.
På sociala medier sprids olika typer av uppfattningar gällande rapsolja.
Vissa menar att det är inflammerande, andra säger att det kan vara onyttigt eller till och med hälsoskadligt.
Nu avlivar Livsmedelsverkets expert vanliga myter om rapsolja.
Det rapporterar TV4.
“Finns inget skäl”
Myter om att rapsolja inte är nyttigt eller hälsofarligt menar experten Fredrik Rosqvist, som har forskat om hälsoeffekterna från fett i 20 år, inte är någon sanning.
– Det finns inget hälsomässigt skäl att undvika rapsolja eller vara orolig för sitt intag. Tvärtom, de flesta skulle behöva äta mer omättat fett och istället minska sitt intag av mättat fett, säger han till TV4.
Saknar grund
Rosqvist menar vidare att det inte finns någonting alls som pekar på att rapsolja skulle vara inflammerande eller dåligt för hälsan på något sätt.
– Det vanligaste och mest uppenbara påståendet om rapsolja som inte stämmer är att det skulle vara negativt för hälsan, vilket helt saknar vetenskaplig grund.
“Nyttiga fetter”
Livsmedelsverket framhåller att rapsolja, precis som Rosqvist säger, innehåller fetter som han tycker många skulle behöva mer av.
– I rapsolja finns det särskilt nyttiga omega-3-fettet som kroppen inte kan bilda själv, förklarar myndigheten.
Finns olika typer
Det finns olika typer av matfetter som bland annat påverkar hälsan och miljön på olika sätt.
Flytande matfetter och smörgåsfetter gjorda på rapsolja innehåller nyttigt omättat fett, bland annat omega-3-fett, som är bra ur hälsosynpunkt och även olivolja innehåller omättat fett.
– Smör och palmolja innehåller däremot mycket mättat fett och lite omättat fett, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, förklarar Livsmedelsverket.
– Olika matfetter påverkar miljön olika mycket. Rapsolja, och matfetter med mycket rapsolja, och olivolja påverkar generellt sett miljön mindre än palmolja.
Smör orsakar enligt myndigheten större utsläpp av växthusgaser än raps- och olivolja.
Foto: D. Mendes
Text: Redaktionen