Priset på choklad kan förändras kraftigt
2024 11 23
Priset på kakao rusar igen.
Kakaopriset har uppmärksammats mycket under de senaste åren.
Priset har rusat under året men har under den senaste tiden fallit tillbaka igen.
Nu vänder det dock på nytt - spotpriserna på kakao stiger kraftigt på råvarubörsen.
Det rapporterar Nasdaq och Barchart.
Kraftigt regnfall
Kakaopriserna steg kraftigt på fredagen, med NY-kakao på den högsta nivån på två och en halv månad och London-kakao på över fyra månader.
Effekterna av den senaste tidens kraftiga regn i Elfenbenskusten driver kakaopriserna högre, baserat på rapporter om hög dödlighet för kakaoknoppar på träd på grund av det kraftiga regnet.
– Den senaste tidens ogynnsamma väder i Västafrika ger stöd åt kakaopriserna. Kraftiga regn i Elfenbenskusten översvämmade fälten, ökade sjukdomsrisken och påverkade skördens kvalitet, skriver Barchart.
Inväntar högre priser
Samtidigt kommer uppgifter om att odlare i världens näst största kakaoproducent, Ghana inväntar högre priser.
Kakaoodlare i Ghana hamstrar bönor i väntan på högre priser vilket kan leda till att leveranserna till en global kakaomarknad som försöker återhämta sig från förra säsongens katastrofala skördar minskar.
Det rapporterar Reuters.
“Kommer inte sälja”
Reuters har pratat med en kakaoodlare i syd-centrala Ghana.
– Jag har mer än 300 säckar, men jag kommer inte att sälja. Jag kommer att sälja först efter jul. Vi vill se om de kommer att höja priset som de sa, säger han.
Redan stigit kraftigt
Uppgifterna kommer efter en tid då svenska konsumenter redan bemötts av högre priser på choklad.
Choklad och juice är två av varorna som stigit mest i pris den senaste tiden.
– När vi snart går in i högsäsong är en ask nästan 70 procent dyrare mot vad den kostade för två och ett halvt år sedan, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.
– Och vi kommer att få vänja oss vid höga kakaopriser.
Detta efter flera år av höga priser på livsmedel i samband med det inflationsslag som har påverkat såväl Sverige som stora delar av omvärlden.
Foto: T. Bykovets
Text: Redaktionen