Mykoplasman ökar kraftigt – Folkhälsomyndigheten går ut med direktiv
2024 11 22
Allt fler smittas av mykoplasma.
För närvarande pågår det största utbrottet av bakterien på flera år.
I september lades 500 personer i Sverige in på sjukhus med sjukdomen – vilket kan jämföras med den tidigare toppnoteringen på 200 för en enskild månad före pandemin.
Och när siffran sammanställs för oktober kommer den att vara ännu högre, konstaterar statsepidemiolog Magnus Gisslén på Folkhälsomyndigheten.
– Det är väldigt mycket mykoplasma just nu och det verkar vara en likartad bild i hela landet. De flesta provtas aldrig, men vi kan se att ovanligt många behöver sjukhusvård, säger han till Göteborgs-Posten.
Det här gäller vid symtom
I de allra flesta fall handlar det om lunginflammation. Smittade patienter behöver då ligga inne i flera dagar och få syrgas.
Hur länge utbrottet kommer att pågå är omöjligt att säga. Samtidigt brottas många med frågan om hur man egentligen ska agera om man uppvisar symtom, även om de är små.
Magnus Gissléns besked är tydligt: du ska hantera mykoplasma som andra infektioner och stanna hemma om du är sjuk.
– Misstänker du att du smittats med mykoplasma så se till att vila och ta det lugnt. När du mår bättre kan du gå tillbaka till jobb och skola, även om du har lite hosta kvar.
Unga värst drabbade
Många unga personer har under hösten blivit svårt sjuka av mykoplasma. I år beskrivs bakterien som ovanligt stark, men de flesta får ändå lindriga symtom även om hostan kan bli väldigt besvärlig.
Barn i skolåldern, tonåringar samt unga vuxna mellan 20 och 30 år pekas ut som vanligast smittade grupper.
– Dessa åldersgrupper är sannolikt särskilt drabbade eftersom de inte har blivit utsatta för smittan i samma utsträckning som äldre personer, sade Magnus Gisslén till Aftonbladet tidigare i höst.
Då ska du stanna hemma
Det finns inget vaccin mot mykoplasmainfektion.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att stanna hemma om man visar luftvägssymtom för att inte smitta andra.
Inkubationstiden, från det att en person blivit smittad till att man uppvisar symtom, är i regel ganska lång – två till tre veckor.
– Med tilltagande ålder blir sjukdomssymtomen mer uttalade, och i åldersgruppen 20–30 år är mykoplasmainfektion den vanligaste orsaken till lunginflammation, framhåller myndigheten.
Insjuknandet går långsamt och bland annat kan heshet och huvudvärk vara tidiga symtom.
Folkhälsomyndigheten påtalar också att utbrott kan inträffa i verksamheter som skolor och inom familjen. Smittan förekommer i alla åldersgrupper, men de flesta blir inte allvarligt sjuka.
Foto: T. Barbhuiya resp Lena Katarina Johansson, Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen