Känd kostdebattör går ut med oväntat råd – om rött kött
2024 11 21
En känd kostdebbatör går ut med en kontroversiell rekommendation gällande rött kött.
Den vanliga uppfattningen om rött kött är att vi bör äta mindre av det. Men frågan är omdebatterad, och vissa menar att hälsofarorna med rött kött överdrivs och att köttet medför flera hälsofördelar.
Dr. Eric Berg DC har 12 miljoner prenumeranter på Youtube och är en känd förespråkare av ketogen diet, där man bland annat förespråkar mer kött och mindre kolhydrater.
Han beskriver rött kött som ”supermat”, rapporterar Nottingham Post.
– Rött kött är en utmärkt källa till B-vitaminer, fettlösliga vitaminer, järn, selen, zink och DHA, säger han, enligt tidningen.
Nyttigt – men överdriv inte
Han betonar att proteinet spelar en väldigt betydelsefull roll. Bland annat för att det stödjer immunförsvaret och för att det utlöser glukagon, som enligt Dr. Eric Berg ”stabiliserar ditt blodsocker och hjälper till att motverka effekterna av insulin”.
Han framhåller också att det finns viktiga aminosyror i rött kött, enligt tidningen.
Samtidigt understryker han att man först och främst bör lyssna på rekommendationer från sin allmänläkare, särskilt om det handlar om blodsocker eller problem med högt blodtryck.
Han förtydligar också att överdriven konsumtion av rött kött kan utgöra hälsorisker, vilket många experter framhåller.
Köttet är föremål för debatt
Frågan om hur nyttigt eller onyttigt det är att äta kött, och i synnerhet rött kött, har ibland varit föremål för debatt.
Vissa debattörer menar att kött i grunden är väldigt nyttigt och att många av de varningar som utfärdas saknar stöd i vetenskapen.
– Sammantaget visar vetenskapen inte att kött är dåligt för hälsan. Beprövad erfarenhet, kunskaper om vår fysiologi, samt evolutionära insikter säger i stället att kött av bra kvalitet är hälsosam och nyttig mat, skrev Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska Institutet, i en debattartikel i SvD i samband med en ”köttdebatt” 2019.
Så säger Livsmedelsverket
De flesta rekommendationer gör dock gällande att man bör vara återhållsam i sin köttkonsumtion.
Livsmedelsverket menar att många behöver minska ned på sitt köttätande.
– Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark, skriver Livsmedelsverket i ett faktablad.
Det innebär att man enligt Livsmedelsverket inte bör äta mer än fyra köttmåltider i veckan.
– Fyra köttmåltider i veckan blir runt 500 gram. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Satsa på mer vegetariskt och ägg, och ibland fisk eller fågel. Eller ät kött lite oftare men mindre mängd, rekommenderar Livsmedelsverket.
Även Cancerfonden avråder från en alltför stor konsumtion av rött kött.
Foto: Sven Brandsma
Text: Redaktionen