Känd kostdebattör går ut med oväntat råd – om rött kött

2024 11 21

En känd kostdebbatör går ut med en kontroversiell rekommendation gällande rött kött.

Den vanliga uppfattningen om rött kött är att vi bör äta mindre av det. Men frågan är omdebatterad, och vissa menar att hälsofarorna med rött kött överdrivs och att köttet medför flera hälsofördelar.

Dr. Eric Berg DC har 12 miljoner prenumeranter på Youtube och är en känd förespråkare av ketogen diet, där man bland annat förespråkar mer kött och mindre kolhydrater.

Han beskriver rött kött som ”supermat”, rapporterar Nottingham Post.

– Rött kött är en utmärkt källa till B-vitaminer, fettlösliga vitaminer, järn, selen, zink och DHA, säger han, enligt tidningen.

Nyttigt – men överdriv inte

Han betonar att proteinet spelar en väldigt betydelsefull roll. Bland annat för att det stödjer immunförsvaret och för att det utlöser glukagon, som enligt Dr. Eric Berg ”stabiliserar ditt blodsocker och hjälper till att motverka effekterna av insulin”.

Han framhåller också att det finns viktiga aminosyror i rött kött, enligt tidningen.

Samtidigt understryker han att man först och främst bör lyssna på rekommendationer från sin allmänläkare, särskilt om det handlar om blodsocker eller problem med högt blodtryck.

Han förtydligar också att överdriven konsumtion av rött kött kan utgöra hälsorisker, vilket många experter framhåller.

Köttet är föremål för debatt

Frågan om hur nyttigt eller onyttigt det är att äta kött, och i synnerhet rött kött, har ibland varit föremål för debatt.

Vissa debattörer menar att kött i grunden är väldigt nyttigt och att många av de varningar som utfärdas saknar stöd i vetenskapen.

– Sammantaget visar vetenskapen inte att kött är dåligt för hälsan. Beprövad erfarenhet, kunskaper om vår fysiologi, samt evolutionära insikter säger i stället att kött av bra kvalitet är hälsosam och nyttig mat, skrev Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska Institutet, i en debattartikel i SvD i samband med en ”köttdebatt” 2019.

Så säger Livsmedelsverket

De flesta rekommendationer gör dock gällande att man bör vara återhållsam i sin köttkonsumtion.

Livsmedelsverket menar att många behöver minska ned på sitt köttätande.

– Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark, skriver Livsmedelsverket i ett faktablad.

Det innebär att man enligt Livsmedelsverket inte bör äta mer än fyra köttmåltider i veckan.

– Fyra köttmåltider i veckan blir runt 500 gram. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Satsa på mer vegetariskt och ägg, och ibland fisk eller fågel. Eller ät kött lite oftare men mindre mängd, rekommenderar Livsmedelsverket.

Även Cancerfonden avråder från en alltför stor konsumtion av rött kött.

Foto: Sven Brandsma

Text: Redaktionen


JUST NU: Norska utspelet – “Det vill inte Sverige göra”

2025 04 06

För ungefär 22 år sedan sade svenskarna nej till att införa euron i landet. Nu ser opinionen annorlunda ut – och Norge vill se Sverige visa vägen framåt.

Sverige ska egentligen som EU-medlemsland införa euron som valuta. 

En folkomröstning som hölls 2003 resulterade emellertid i en seger för "nej"-sidan – och införandet lades på is.

Nu verkar dock svenskarna ha ändrat uppfattning.

54 procent vill ha euro

Enligt en undersökning från april 2023 är nämligen hela 54 procent av svenskarna för att införa valutan – och bara 43 procent emot, rapporterar Europaportalen.

En av de som förespråkar ett valutabyte så snart som möjligt är Timbros vd PM Nilsson.

Särskilt nu när den globala ekonomin befinner sig i ett kaosartat läge.

– USA har varit det stora ankaret, men nu har de helt släppt taget. Då gäller det för oss andra att snabbt hitta stabilitet framåt, säger PM Nilsson till Aktuellt.

“Det vill inte Sverige göra”

Nu lägger sig även Norge i eurofrågan.

Den norske sparekonomen Jan Ludvig Andreassen delar nämligen samma bild som PM Nilsson, och vill se att den norska kronan skrotas helt till förmån för euron. 

– Jag gissar att Sverige går för guldet, och vill sitta med vid bordet när EU bestämmer räntor och allt som har med penningmarknaden att göra. Det sitter många länder ute i korridoren, bland annat Danmark. Det vill inte Sverige göra. Nu är det Europas ödesstund, och då är det viktigt att vara med och bestämma. Det tror jag också att Sverige tänker, uppger den norske ekonomen för Børsen.

“En verklighetskontroll”

Först vill dock Andreassen att Sverige visar Norge vägen framåt.

– När de går över till euron kommer vi att få en verklighetskontroll i Norge. Då kommer vi att hasa efter. Själv hade jag gått rakt på att byta till euro, men jag lämnar det till dem som bestämmer, säger han till Børsen.

Foto: Ninni Andersson - Regeringskansliet (bilden är ett montage)

Text: Redaktionen


Anklagar Sverige – efter skrotat samarbete: “Är det för att jag är arab?”

2025 04 06

Falsterbo Horse Show väljer att avsluta sitt samarbete med Al Shira’aa Stables efter hård kritik. Nu frågar sig ägarinnan vart allt hat kommer ifrån.

Kraftiga protester – och i vissa fall även hat och hot.

Det utsattes Falsterbo Horse Show för när man utropade ett nytt samarbete med Al Shira’aa Stables tidigare i år.

Det nya namnet “Al Shira’aa Falsterbo Horse Show” gick nämligen inte alls hem, vare sig hos fans eller sponsorer.

Förra veckan meddelade också de svenska tävlingsarrangörerna att man väljer att dra sig ur samarbetet.

Detta efter ett gemensamt beslut mellan båda parter, enligt Omni.

Bryter tystnaden via uttalande

Nu väljer Fatima bint Hazza bin Zayed Al Nahyan, ägare av Al Shira’aa Stables, att kommentera situationen.

Detta genom ett långt uttalande, där hon ifrågasätter de häftiga reaktionerna mot samarbetet.

Företaget Al Shira’aa Stables har sitt säte i Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi, och ägaren Fatima bint Hazza bin Zayed Al Nahyan är en del av Abu Dhabis kungafamilj.

“För att jag är arab?”

Mycket av kritiken mot samarbetet handlade just om namnbytet – men också om att företaget Al Shira'aa Stables kommer från en monarkisk diktatur, som brister allvarligt i mänskliga rättigheter.

Demokratin är långt borta, slår Utrikespolitiska institutet fast.

Ägarinnan väljer ändå att antyda att mörka krafter ligger bakom protesterna.

– Jag ställer en öppen fråga: Varför blir jag attackerad? Är det för att jag är framgångsrik kvinna, eller för att jag är muslim, eller för att jag är arab, heter det i uttalandet.

Kritiseras för tortyr

Hazza bin Zayed Al Nahyan beskriver vidare att hon inledde samarbetet i hopp om att hedra svensk kultur – i stället tvingas hon nu helt omvärdera sin bild av Sverige.

– Jag trodde att den här nationen skulle vara stolta över att få stöd av någon utifrån, någon som djupt respekterar utländska kulturer, arv och historia. Men i stället avslöjades en mörk sida - en sida som präglas av ökande fientlighet, nationalism och hat, skriver hon.

Hon tog dock inte upp den hårda kritik mot landet som Amnesty International lyfter fram.

– Myndigheterna [i Förenade Arabemiraten] fortsatte att regelvidrigt begränsa rätten till yttrandefrihet och fredliga samlingar, betonar Amnesty som även understryker att landet har samvetsfångar och nekar fångar kontakt med sina familjer.

I Amnestys landrapport får landet även kritik för tortyr och brott mot internationella lagar.

Kängan till kritikerna

Det långa uttalandet avslutas till sist med en känga till alla kritiker mot samarbetet.

– Det som hände här var inget misslyckande, utan ett avvisande. Inte på grund av affärer – utan på grund av vem jag är, står att läsa i uttalandet.

Årets upplaga av Falsterbo Horse Show går av stapeln den 5 juli – dock utan den nya huvudsponsorn.

Fakta: Förenade Arabemiraten

- Sedan början av 1970-talet har Förenade arabemiraten utvecklats från ett mycket fattigt område till ett av världens rikaste länder. Förändringen har kunnat ske tack vare oljan, som först hittades i Abu Dhabi 1958. 

- Kungahusen i Förenade arabemiraten har monopol på makten och kan inte ifrågasättas. På federal nivå – mellan emiraten – finns ett litet inslag av val, men allmän rösträtt eller regelrätta val har inte införts i de olika emiraten. Mötesfriheten är kringskuren och domstolsväsendet används till att kväsa regimkritik.

- Mellan 2005 och 2015 mer än fördubblades antalet invånare i landet, till runt 10 miljoner. Endast en dryg tiondel av befolkningen är medborgare i landet. Resterande invånare är utländska gästarbetare, framför allt från Indien, Pakistan och Bangladesh. I hamnstäderna finns därutöver sedan gammalt flera minoritetsgrupper, främst iranier.

Källa: Utrikespolitiska institutet, UI

Foto: Skärmdump (Instagram)

Text: Redaktionen