SD till hårt angrepp mot regeringen – ”vansinne”
2024 11 15
En utländsk medborgare fick svenskt medborgarskap, samtidigt som han utreddes för två våldtäkter.
Nu är mannen åtalad för två nya våldtäkter, rapporterar Expressen.
Situationen får Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, att gå i taket.
I ett inlägg på X går han till angrepp mot regeringen.
– Hur länge ska vi behöva bevittna det här vansinnet? skriver SD-toppen och taggar migrationsminister Johan Forsell (M).
Regeringen svarar
Nu svarar migrationsministern på kritiken.
Johan Forsell lägger skulden på sina företrädare.
– Detta är ett arv från den förra S/MP-regeringen. Den första oktober i år ändrade vi reglerna. Vår nya lagstiftning innebär att man inte längre ska kunna få medborgarskap om man är dömd eller misstänkt för grovt brott, varken genom anmälan eller ansökan, svarar han.
Skruvat upp retoriken
Det är inte första gången som SD går till angrepp mot regeringens migrationspolitik, trots att partiet själva samarbetar med regeringen i frågan.
I veckan riktade partiledare Jimmie Åkesson kritik mot regeringens politik för asylmottagande.
Enligt Åkesson bör Sverige öppna för att flytta asylmottagandet utanför EU.
– Flera EU-länder har utryckt stöd för att flytta asylmottagandet till länder utanför unionen. Men trots tydliga ambitioner om ett paradigmskifte inom migrationspolitiken vågar inte Sveriges regering visa ett tydligt ledarskap och pressa unionen för att göra verklighet av förslagen, skrev Åkesson och Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiska talesperson, i Aftonbladet.
Minskat antal asylsökande
Regeringen gick till val på att lägga om migrationspolitiken.
Under Tidöregeringen har antalet asylsökande till Sverige minskat.
Första halvåret 2024 ansökte cirka 5 000 personer om asyl i Sverige – runt 25 procent färre än under samma period förra året.
Migrationsverket bedömer att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige under 2024 – 2 000 färre än bedömningen i en prognos från slutet av april. Även för åren 2025 och 2026 skrivs prognosen för antalet asylsökande ner.
– Orsaken är framför allt att antalet preskriberade avslagsärenden minskar, och att färre personer därför kan ansöka om asyl på nytt, framhåller myndigheten på sin hemsida.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen