Kalldusch kan vänta många hushåll – Riksbanken varnar för nytt förslag

2024 11 14

Riksbankschefen Erik Thedéen skickar “en tydlig varningssignal" till svenska folket.

Regeringen utreder ett nytt förslag om att slopa det skärpta amorteringskravet och höja bolånetaket från 85 till 90 procent.

Det innebär att kontantinsatsen blir tio procent, istället för de 15 som råder i dagsläget.

En följd blir att fler skulle kunna få möjlighet att ta lån eftersom kraven för bolån minskar.

Men förslaget är en mycket dålig idé, menar Riksbanken.

Jag vill skicka en väldigt tydlig varningssignal, det kommer snart bli annonser om att bankerna har lättare regler hos sig, att man behöver amortera mindre. Man öppnar en liten fördämning här, säger Erik Thedéen till Sveriges Radio Ekot.

"Eldar på skuldbrasan"

Förslagen ämnar att sänka tröskeln för att ta sig in på bostadsmarknaden, framför allt för unga personer.

Bedömningen från utredningens håll är även att de som redan har bostadslån skulle gynnas ekonomiskt. 

Därmed skulle en skuldfälla kunna undvikas – genom att folk slipper ta blancolån med skyhög ränta när de behöver pengar. 

Men den motiveringen köper inte Riksbanken. Svenska hushåll är redan bland de mest belånade i EU och effekten skulle snarare kunna bli en kalldusch istället.

Detta eftersom man med de nya reglerna “eldar på hushållens skuldbrasa”, uppger Ekot.

– Vi vill att det här systemet ska vara robust för mycket värre kriser, då vill vi att man tillämpar en försiktighetsprincip, säger Erik Thedéen.

Riksbanken: då hade det varit ännu värre

Enligt Riksbanken är det kombinationen av amorteringskrav, bolånetak och bankernas kreditprövningar har värnat hushållens motståndskraft.

Hade inte dessa funnits skulle hushåll i Sverige haft det ännu värre än idag, menar myndigheten.

– Om makrotillsynen blir mindre strikt kan det leda till att såväl bostadspriser som hushållens skuldsättning åter växer snabbt, särskilt givet att räntor nu faller. En sådan utveckling skulle innebära att de makroekonomiska riskerna ökar och i förlängningen även riskerna för den finansiella stabiliteten, skriver Riksbanken i ett uttalande.

– För att bostadsmarknaden ska fungera bättre krävs främst finans- och strukturpolitiska åtgärder. Att överlag förändra makrotillsynen på ett sådant sätt att hushållens skuldsättning ökar är inte en långsiktigt hållbar lösning.

Foto: Johanna Hanno

Text: Redaktionen


Svensk dundersuccé på Netflix – världens mest sedda

2024 11 14

En svensk film gör succé på streamingplattformen Netflix.

Det rör sig om Josephine Bornebusch nya långfilm ”Släpp taget”.

Filmen har seglat upp på andraplats på Netlix topplista och är världens mest sedda icke-engelskspråkiga film den senaste veckan.

”Helt golvad”

Josephine Bornebusch har skrivit och regisserat ”Släpp taget”.

Hon spelar även mamman Stella som gör ett sista försök att hålla ihop familjen genom att ta med alla på en resa till tonårsdotterns poledance-tävling i Skåne. Övriga roller innehas av Pål Sverre Hagen (pappa Gustav), Sigrid Johnson (tonårsdottern Anna) och Olle Tikkakoski Lundström (femårige sonen Manne).

Den svenska filmen bjuder på ett tårfyllt relationsdrama.  

Movizienes filmrecensent Mattias Blomberg beskriver skådespelet som ”magnifikt”.

– Alla starka känslor såväl uppdämda som verbalt eller fysiskt uttryckta känns så autentiska att väggen mellan karaktärer och åskådare helt försvinner.

– När eftertexterna till "Släpp taget" rullar är jag helt golvad, men ändå reser jag mig upp på darrande ben och applåderar det som jag just har upplevt.

21 miljoner

Filmen är producerad av Sofie Palage.

På Instagram kommenterar producenten den stora succén.

– Nu är ”Släpp taget” nummer ett på Netflix globala topplista. Runt om i världen har över 21 miljoner sett filmen denna och förra vecka, skriver hon och tillägger:

– Det är svårt att ta in!

Josephine Bornebusch har också uttalat sig om framgången.

– Jag är djupt berörd av alla era kommentarer, mejl och meddelanden. Tack! skriver hon på Instagram.

Den svenska regissören ligger bakom flera stora filmer och serier, bland annat:

- Baby Reineer

- Bad Sisters

- Orca

- Älska mig

- Solsidan

Foto: J. Gabriel

Text: Redaktionen


Flygjätte nära konkurs – störtdyker på börsen

2024 11 14

Ett amerikanskt flygbolag närmar sig konkurs.

Det rör sig om lågbudget-bolaget Spirit Airlines.

I dagarna har de flesta rubriker rörande Spirit Airlines handlat om ett av deras plan som blev beskjutet vid landning vid en flygplats i Haiti.

Nu kommer uppgifter om att flygbolaget närmar sig konkurs - och aktien störtdyker på börsen.

Det rapporterar The Independent.

Nära konkurs

Florida-baserade Spirit Airlines förbereder sig för att söka konkursskydd, berättar personer som är bekanta med saken för Wall Street Journal.

Tidningen rapporterar att Spirit är i långt gångna diskussioner med obligationsinnehavare för att skapa en konkursplan, med en konkursansökan som förväntas ske inom några veckor, enligt källorna.

Spirit är populärt för sina extremt låga priser till destinationer runt om i USA, Central- och Sydamerika och Karibien, men har på senare tid brottats med ekonomiska utmaningar.

Störtdyker på börsen

Uppgifterna om att en konkurs är nära förestående har lett till extrema reaktioner på aktiemarknaden.

Spirit Airlines-aktien störtdyker med 55 procent på onsdagen och handlas under kvällen för lite under en och en halv dollar.

Så sent som i januari handlades aktien för över 16 dollar.

Stora problem

Forbes rapporterar att flygbolaget har drabbats av stora ekonomiska utmaningar.

– Det skuldtyngda flygbolaget har kämpat sedan dess sammanslagningsavtal på 3,8 miljarder dollar med JetBlue blockerades av tillsynsmyndigheter i januari, uppger Forbes.

– En federal domare dömde till förmån för justitiedepartementet, som hade stämt för att blockera sammanslagningen på grund av oro för att det skulle minska konkurrensen på marknaden för lågprisflygbolag och driva upp priserna för konsumenterna.

Flera åtgärder

Spirit har redan infört flera åtgärder för att försöka få in kapital.

– Förra månaden tillkännagav företaget planer på att sälja 23 av sina äldre Airbus-flygplan, vilket beräknas inbringa cirka 519 miljoner dollar, fortsätter Forbes.

– Flygbolaget sa också att det planerar att skära ner på jobb, vilket skulle spara företaget cirka 80 miljoner dollar i årliga kostnader, men specificerade inte hur många arbetare som skulle påverkas.

Foto: J. Lim

Text: Redaktionen