NY MÄTNING: SD rasar i opinionen

2021 11 14

Sverigedemokraterna tappar kraftigt i Demoskops nya mätning samtidigt som avståndet mellan de båda regeringsunderlagen minskar.

Demoskops mätning för november pekar på att Jimmie Åkessons parti håller på att tappa stöd bland väljarna. Sverigedemokraterna sjunker med hela 2,2 procentenheter i den nya mätningen som sammanfaller med den senaste tidens partiledarbyte i Socialdemokraterna  och med osäkerheten kring hur det kommer bli med valet av ny statsminister och ny regering.

SD i skymundan

Det har varit stort fokus på Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson (S).

– Sverigedemokraterna har kanske hamnat i skymundan, säger Karin Nelsson, VD på Demoskop till Aftonbladet.

Samtidigt ökar Moderaterna och drar därmed ifrån SD i kampen om största parti på högerkanten.

– Vi ser att tappet väldigt tydligt går till Moderaterna.  De har fått mycket utrymme i debatten om hur man ska bekämpa brottsligheten, säger Demoskops VD.

Ett annat parti som går starkt i mätningen är Centerpartiet med Annie Lööf (C) i spetsen. Centern har bara 0,3 procentenheter kvar till 10-procentsgränsen vilket är en slags drömgräns för partiet. Centern har chans att få en nyckelroll om valet 2022 blir jämnt och Annie Lööf blir möjlig vågmästare

Kamp kring spärren

För Liberalerna och Miljöpartiet ser det riktigt dystert ut i mätningen. Men sett till regeringsfrågan bjuder mätningen på ett glädjetjut för högersidan då M-KD-SD-L är större än S-MP-C-V-sidan. I summeringen nedan inkluderas både L och V (se motivering längst ned i texten) . Om man exkluderar L och V från summeringen så blir M-KD-SD-sidans ledning ännu större.

Ulf Kristersson skulle enligt mätningen bli Sveriges nya statsminister om det vore val i dag.

Här är Demoskops resultat för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    8,1         -0,5
🔴Socialdemokraterna     27,0         +0,3
🟢Miljöpartiet                          3,4         +0,4
🟢Centern                                  9,7         +0,2
🔵Liberalerna                           3,2         +0,5
🔵Moderaterna                    23,6         +1,4
🔵Kristdemokraterna         5,3         -0,2
🔵SD                                           18,7         -2,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                48,2        +0,4
🔵🔵 M+KD+SD+L            50,8         -0,5
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V ligger betydligt lägre i denna mätning jämfört med flera andra mätningar. Partiet med ledaren Nooshi Dadgostar i spetsen är inne i ett mycket kritiskt skede i samband med sina förhandlingar om regeringsfrågan med S-ledaren Magdalena Andersson.

Min bedömning är att Vänstern kan bli mycket framgångsrika i förhandlingarna vilket kan stärka partiet ytterligare. Inget Vänsterparti - ingen S-statsminister lyder ekvationen som torde ge Vänstern ökat inflytande. 

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26 - 27 % och  partiet har alldeles nyss fått ny partiledare i form av Magdalena Andersson. Hon har goda förutsättningar att lyfta S uppåt i mätningarna med sitt raka och tydliga sätt. Hon har knappt synts i TV-rutan sedan tillträdet och det är fortfarande Stefan Löfven som är statsminister.

Om och när Magdalena Andersson även tagit över som statsminister eller synts som partiledare i TV-rutan några gånger kan effekterna av den nya S-ledaren bli tydligare i mätningarna.

🟢 MP ökar en aning i denna mätning men ligger ändå klart under 4 %-spärren. Och detta under en period när klimat- och miljöfrågorna står i världspolitikens centrum. I vissa andra mätningar har MP högre resultat men det står klart att partiet fortfarande befinner sig i en kris. Under KD:s pågående riksting häcklades  partiet av KD-ledaren Ebba Busch som skojade till det om MP och energiförsörjningen.

MP är en slags slagpåse för flera partier på högersidan och frågan är hur det kommer att påverka partiets siffror framöver. Det kan paradoxalt nog ge oanade positiva effekter.

🟢 C ökar till nästan 10 % och är därmed nära en av sina drömgränser. Då de två konfliktfrågorna mellan C och MP om strandskyddet och skogsägande nu har avgjorts så skapas mer utrymme för båda partierna att gå vidare och fokusera på annat vilket är en fördel.

Annie Lööf har nyligen meddelat att Centern kommer att rösta ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister vilket är relativt populärt bland C-väljarna enligt mätningar.  Samtidigt lägger partiet nu ökat fokus på den stundande budgeten.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden och denna mätning är inget undantag. Liberalerna har gjort en rad uppmärksammade uppträdande på sistone och gick så sent som i morse ut med att medborgarskap ska kunna återkallas för personer som gjort sig skyldiga till spioneri eller terroristbrott.

Sakta men säkert tycks partiet punkt för punkt  jobba mot ett genombrott i mätningarna där de närmar sig spärren. Liberalerna hoppas på att klättra upp till 3,6 - 3,8 % så att rubrikerna "Fiasko under spärren" i stället ska ersättas med rubriker som "Nästan upp i 4 %".

🔵 M ökar till ett mycket högt resultat och är bara 3,4 under Sveriges största parti. Turerna kring Hanif Bali tycks inte ha påverkat partiet vilket bekräftar teorin att stor uppmärksamhet på enskilda partiföreträdare sällan påverkar ett partis generella förtroende hos väljarna. Moderaterna har fokuserat en hel del på elfrågan och på brottsligheten vilket bidragit till en tydlighet om vad M vill åstadkomma i politiken. 

🔵 KD genomför nu sitt pågående riksting i Norrköping och hoppas på en uppgång i samband med att alla turer kring Esbjörn, 82 år, och husbråket ser ut att närma sig ett slut. Partiet med Ebba i spetsen vill i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden i valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark.

🔵 SD tappar mest av alla i den nya mätningen och partiet har inte synts lika mycket i media vilket kan ha bidragit till tappet. Samtidigt är det lika viktigt för SD att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig mycket positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 5 – 11 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="878"]

Risk för jättekrasch – ”värre än finanskrisen”

2024 12 21

Hösten 2008 kraschade den amerikanska bostadsmarknaden, vilket ledde till en global finanskris.

När investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008 spred sig paniken på världens finansmarknader.

Stockholmsbörsen rasade nästan 60 procent på ett år och kronans värde störtdök med 40 procent. Samtidigt sköt arbetslösheten i höjden och räntan tickade uppåt i en snabb takt.

”Panik på marknaden”

Orsaken till finanskrisen 2008 var en katastrofalt fungerande amerikansk bolånemarknad.

– Folk hade fått lån på felaktiga grunder. Sedan hade de här lånen paketerats om och sålts vidare, har Swedbanks dåvarande chefsekonom Anna Breman förklarat i en intervju med SVT.

– När huspriserna sedan började falla visste man inte vem i det finansiella systemet som satt på riskerna. Då blev det panik på marknaden.

Stort larm: ”Kan bli värre än 2008”

Nu kan det återigen vara dags för panik på marknaden.

Världen riskerar en ny finanskris och den här gången kan det bli ännu värre än förra gången.  

Det framhåller den amerikanska senatens finansutskott i en ny rapport

– Den växande instabiliteten på de amerikanska bostadsförsäkringsmarknaderna kan leda till en bostadskrasch värre än 2008 om inte beslutsfattare agerar snabbt, står det i rapporten. 

Ökad risk 

Den ökade risken för extrema väderhändelser pekas ut om orsaken till den potentiella kraschen. 

Bostäder som drabbas av naturkatastrofer har blivit ett stort problem för försäkringsbolag i USA.

Detta eftersom klimatförändringarna har ökat risken för extrema väderhändelser, vilket tvingar försäkringsbolagen att betala ut mer pengar. 

I dag vägrar många försäkringsbolag att teckna försäkringar i utsatta områden. Alternativt chockhöjer försäkringsbolagen priserna eller begränsar omfattningen av ersättningen.

Finansutskottet varnar för att utvecklingen riskerar att leda till en ny finanskris.

– Om försäkringsbolagen vägrar att täcka fastigheter, som riskerar extrema väderhändelser, kommer inte bolånebolag att låna ut till dem.  Som ett resultat av den ökade svårigheten att få ett bolån kommer fastighetsvärdena sannolikt att sjunka. Det kommer innebära farliga konsekvenser för hela den amerikanska bostadsmarknaden.

Foto: E.J Sutcliffe

Text: Redaktionen


Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen