Dyster förändring – två färger på höstlöven har försvunnit
2024 11 12
Hösten i år är annorlunda.
Många uppskattar den färgsprakande förändringen när trädens löv byter färg efter sommaren.
En explosion av gult, rött och orange visar naturens mäktiga krafter.
Men i år har de två sistnämnda färgerna mer eller mindre uteblivit. Istället är det gult som dominerar, rapporterar SVT.
Förklaringen hittas i det allt varmare klimatet.
– Jag tycker det är jobbigt att se faktiskt, säger biologen Didrik Vanhoenacker från Naturhistoriska riksmuseet till tv-kanalen.
Därför ändras färgen
År 2024 går mot att bli det varmaste året som någonsin uppmätts, enligt Världsmeteorologiska organisationen WMO.
Och det får alltså följder även för höstlöven.
– De röda färgämnena produceras av träden just på hösten för att skydda mot kraftig solstrålning. Men för att den röda färgen ska bildas ordentligt så ska det gärna vara lite kalla, klara dagar, säger Didrik Vanhoenacker.
– Om det fortsätter att vara milt längre på höstarna, då kan man förvänta sig att träden gulnar och tappar löven. Kanske att det blir mindre snyggt på hösten om det blir varmare.
"Reflekterat över det"
Även Ola Langvall, skogsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, har noterat förändringen och den gula dominansen.
– Jag har också reflekterat över det i år när jag har åkt runt i Dalarna där jag befinner mig, säger han till Aftonbladet.
– Löven har suttit kvar så pass länge och det har gjort att det har sett gulare ut. När det är ruggigare höstar med mer minusgrader och höststormar blåser de första gula löven av tidigare.
Den här gången har det senare inte hänt och allt hann bli gult, förklarar forskaren.
Väldigt varm oktober
SMHI konstaterade i slutet av oktober att den föregående månaden var mycket varm, även om det inte slogs några rekord.
Allra varmast var det den 20:e oktober i Lund i Skåne med 18,6 grader följt av 18,5 grader i Oskarshamn i östra Småland.
– Det är viktigt att förstå att varje del av en grad spelar roll. Oavsett om det handlar om en nivå under eller över 1,5°C uppvärmning, så kommer varje ytterligare temperaturökning leda till ökade extremer, effekter och risker, säger Celeste Saulo, generalsekreterare på WMO, i ett pressmeddelande.
Foto: A. Burden
Text: Redaktionen