80 procent har gjort samma miss – då gäller inte försäkringen på huset
2024 11 08
En stor majoritet av svenska bostadsköpare har trotsat en av de mest grundläggande premisserna för försäkringar.
Det har hittills betalats ut skadeersättningar på över 1,5 miljarder kronor efter förra årets stormar, oväder och översvämningar som slog hårt mot många husägare.
Totalt handlade det om 23 000 skadeärenden under 2023.
– Försäkringsbranschen ser en stadig ökning av naturorsakade skador med spridning över hela landet. Ingen kommun kan känna sig säker, varken idag eller i morgon, säger Staffan Moberg, klimatanpassningsexpert på Svensk Försäkring, i ett pressmeddelande.
80 procent tog inte hänsyn
Särskilt översvämningar blir allt vanligare. Den senaste veckans katastrof i Spanien har illustrerat hur illa det kan bli.
Men trots de återkommande larmen om extrema väderomslag tycks svenska bostadsköpare hittills inte ha tagit risken på allvar.
Hela 80 procent tog inte hänsyn till klimatrisker när man köpte hus senaste, rapporterar Svenska Dagbladet och hänvisar till en undersökning från SBAB.
Och det kan stå husägarna dyrt, särskilt när det dessutom saknas nödvändigt skalskydd.
Ett krav för att få ersättning är dessutom att skadan kommer “plötsligt och oförutsett", vilket blir högst tveksamt i takt med att översvämningar sker allt oftare.
– Man kan inte försäkra sig mot sådant som man vet kommer att inträffa. Om samma typ av skada sker flera år i rad, blir den till slut varken plötslig eller oförutsedd, säger Staffan Moberg till tidningen.
"Då täcks inte försäkringen"
Och det riskerar att bli dyrt.
Särskilt om man inte heller har det skalskydd som krävs för att skydda huset, det vill säga att tak, väggar och golv håller tätt.
Idag saknar många hus den typen av skydd och förlorar därmed sin rätt till ersättning.
– Längs våra älvar finns många fritidshus som blivit permanentboenden, där en vanlig skada är att vatten tränger in genom golvet vid översvämning. När vattnet går upp genom golvet täcks det inte av försäkringen, säger Staffan Moberg.
Trenden vänder
Samtidigt som så många vid sitt senaste bostadsköp inte tog hänsyn till klimatriskerna är trenden på väg att vända.
Numera anser 63 procent av husägarna att de själva bär ansvar för att skydda sig mot naturhändelser och klimatrisker – en kraftig ökning jämfört med 43 procent förra året.
– Det är jättebra att fler husägare förstår att de själva bär ett stort ansvar för att förebygga klimatrelaterade skador på sitt hem. Ökad frekvens av extrema väderhändelser kan vara en anledning till att fler husägare blivit mer medvetna om riskerna, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen