SJ ställer in flera hundra tågavgångar – Många resenärer drabbas

2021 11 14

Mängder av resenärer drabbas i samband med att SJ ställer in hundratals tågresor.

Detta avslöjar Sveriges Radio som konstaterar att orsaken är personalbrist som har koppling till ett byte av SJ:s planeringssystem.

Inte gått ut med infon brett

Enligt uppgifter till Ekot så har problemen redan pågått under två veckors tid och SJ har redan tvingats ställa in över 300 avgångar de två senaste veckorna. Men SJ har inte gått ut med informationen brett. 

Dessutom väntas enligt Ekot ytterligare omkring 200 tågresor ställas in då cirka 15-talet tågresor per dag ska ställas in de kommande två veckorna. De regioner som berörs är främst Bergslagen och Mälardalen.

SJ medger utmaningar

– Vi har ju haft lite utmaningar de senaste två veckorna och har kunnat hantera de från dag till dag men nu ser vi att det får större påverkan på både våra kunder och våra medarbetare än vi tycker är rimligt. Så därför valde vi att besluta om lite reducering av trafik för två veckor så att vi får möjlighet att hantera det här på ett bättre sätt, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till SR.

Problem med bemanningen

Ekot rapporterar att orsaken är att det blivit stora problem med bemanningen av SJ:s tågavgångar och SJ:s förhoppning är att lättare kunna hantera problemen framöver genom att helt enkelt ställa in mängder av tågresor.

Många resenärer drabbas

Men många resenärer drabbas och Kristoffer Tamsons som är ordförande för Mälardalstrafik är inte nöjd med SJ:s agerande.

– Från min horisont så vill vi ha en förklaring på plats, vi vill ha en åtgärdsplan presenterad och vill vill dessutom få försäkringar om att man inte ensidigt riktar in den här typen av neddragningar mot den del av Sverige där flest är beroende av  tågtrafiken, säger han till SR.

Kan boka om eller boka av

De som har bokade engångsbiljetter på de drabbade tågen har nu möjlighet att boka om eller boka av enligt SJ.

– Nu är det viktigt att man håller koll på vår trafikinformation på antingen SJ.se på webben eller SJ:s app i första hand. Ser man då att ens egen planerade avgång är påverkad då finns det möjlighet till ombokning beroende på viken typ av biljett och vilken resa man har köpt, säger SJ:s talesperson till Ekot.

Foto: SJ


Rysk kollaps – inte hänt på två decennier

2025 01 02

En viktig sektor av Rysslands ekonomi har kollapsat.

Det rör sig om den inhemska oljeproduktionen som har sjunkit till den lägsta nivån på två decennier.

Under 2024 uppgick den ryska oljeproduktionen till 1 254 ton per dag, rapporterar Newsweek med hänvisning till Seala, en plattform som analyserar oljehandeln i världen.

Noteringen innebär att oljeproduktionen i Ryssland är på den lägsta nivån sedan 2005.

Ukrainska luftattacker pekas ut som orsaken.

– Det är en direkt effekt av ukrainska drönarattacker mot rysk energiinfrastruktur, skriver Newsweek.

Under året har Ryssland tvingats till flera oplanerade reparationer av oljeraffinaderier som skadats i ukrainska attacker.

Reparationerna har försvårats av västvärldens sanktioner mot Ryssland. Det råder stor brist på teknik och viktiga komponenter, vilket gör arbetet betydligt svårare. 

Jättesmäll för Moskva

Oljeindustrins kollaps är en tung smäll för Ryssland.

Den ryska ekonomin är fortfarande kraftigt beroende av en stark olje- och gasexport.

I dag står Ryssland för över 12 procent av den globala råoljeproduktionen.

Varje svängning på oljemarknaden kan således få stora konsekvenser.

– Priset på olja förblir den mest avgörande faktorn för Rysslands ekonomiska hälsa, och varje prisfall på olja påverkar direkt landets utländska valutaintäkter, inflation och övergripande ekonomiska stabilitet, framhåller Östekonomiska Institutet (SITE) i en färsk rapport.

I samma rapport framgår det att den ryska regimens finansiella reserver, som har använts för att finansiera krigsutgifterna, håller på att ta slut. Enligt forskarna kan reserverna vara uttömda om cirka ett år.

– När dessa reserver är förbrukade kommer centralbanken att utsättas för tryck att sänka sin styrränta, eller till och med börja trycka mer pengar, vilket kan leda till en hög inflation och en försvagad rubel, står det i rapporten.

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen


Fyra branscher skriker efter personal – i hela landet

2025 01 02

Fyra branscher behöver förstärkas i mer eller mindre hela Sverige.

Det meddelar Arbetsförmedlingen precis i inledningen av det nya året.

Brist överallt

Goda jobbmöjligheter finns i följande branscher under 2025: vvs-montörer, betongarbetare, undersköterskor och kockar.

Det råder brist i princip samtliga ovanstående yrken i hela landet även om det finns vissa variationer, rapporterar Sveriges Radio.

I norr finns en större åldrande befolkning och därmed fler jobb i offentlig sektor, medan det i de storstäderna finns bättre möjlighet för jobb inom privattjänstsektorn.

– Det skulle till exempel kunna vara civilingenjörer inom el, maskin och teknik, säkerhetsspecialister inom IT och mjukvaruutvecklare, säger John Andersson som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Malmö, till radion.

Sticker ut

Kockyrket är kanske den som sticker ut mest, då både pandemin och lågkonjunkturen drabbat restaurangbranschen hårt.

Men just kockyrket har varit särskilt motståndskraftigt och “går mot ännu bättre tider när ekonomin reser sig”, enligt John Andersson.

Beskedet kommer i samma veva som det konstateras att arbetslösheten är som högst i storstäderna, särskilt i Malmöregionen.

– Arbetsmarknaden kommer att fortsätta präglas av lågkonjunkturen och återhämta sig långsamt. Vi bedömer att arbetslösheten slutar att öka under det första halvåret 2025 för att därefter minska gradvis i takt med att ekonomin stärks, sade Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, i december.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen: skriv aldrig det här i ditt cv – vanligt misstag

Hittar inte rätt folk

Arbetsförmedlingen kunde nyligen också ge besked om att arbetsgivare möter fortsatta utmaningar i att hitta rätt kompetens.

Majoriteten av de som sökt personal under hösten upplever att de har haft rekryteringsproblem.

– När konjunkturen stärks riskerar rekryteringsproblemen att förvärras ytterligare. Arbetsgivarna behöver bredda sin rekrytering, samtidigt som digitalisering och automatisering ökar behovet av omställning. Det är viktigt att de arbetssökande ser över möjligheten att vidareutbilda sig, men även byta yrkesbana eller geografiskt sökområde, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Foto: Arbetsförmedlingen

Text: Redaktionen