Två varningssignaler – då är potatis hälsofarligt
2024 11 05
Potatis är en av våra vanligaste matvaror, men ibland kan den vara mer hälsofarlig än man tror.
Potatis har varit en standardvara i svenska hushåll sedan urminnes tider, och ingår i många klassiska svenska maträtter.
Överlag anses potatis vara en nyttig och bra källa till bland annat C-vitamin, vitamin B6 och kalium, enligt Livsmedelsverket.
Men ibland kan det också vara hälsofarligt att äta potatis, rapporterar Daily Mail.
Se upp för detta
Det finns framför allt två saker man ska se upp med när det gäller potatis, enligt tidningen.
Potatisar som har legat lite för länge kan bli farliga för hälsan, varnar läkaren Dr. Samuel Choudhury från Singapore i ett klipp på Instagram som fått stor spridning.
Det man framför allt ska se upp med är potatisar som har börjat få gröna fläckar.
Det indikerar att potatisen har börjat producera giftämnet solanin.
Det kan orsaka magont, illamående och diarré, och i extrema fall kan det till och med orsaka hallucinationer, menar doktorn.
Kan få jobbiga symptom
Men det är inte bara gröna potatisar man ska se upp med, rapporterar tidningen.
Man bör även vara mycket försiktig med potatisar som har börjat få groddar. Dessa har en hög halt av solanin, och då ökar också solaninhalten intill groddarna.
Även om det är väldigt ovanligt så har det hänt att människor har blivit allvarligt sjuka av att äta potatis med dessa kännetecken, enligt Dr. Choudhury.
Han berättar bland annat om en ung kvinna i Denver som efter att ha ätit potatismos vaknade upp mitt i natten och kräktes och kände en bultande huvudvärk.
När hon kom till akuten så kunde man fastställda att det plötsliga insjuknandet troligtvis hade orsakats av att kvinnan hade ätit potatis som hade fått groddar, berättar doktorn, enligt tidningen.
Farligt konsumera stora mängder
Det är alltså ovanligt att sådana saker inträffar, men det händer.
– När man konsumerar en stor mängd av dessa (potatisar som är gröna eller har fått groddar) så kan det orsaka diarré, kräkningar, huvudvärk, oregelbunden hjärtrytm och i allvarliga fall döden, säger Dr. Samuel Choudhury, enligt tidningen.
– I ett fall så blev en familj på sju personer till en familj på fem, så om ni ser detta så skulle jag vara försiktig och kasta dem i komposten och helt enkelt köpa nya, tillägger han.
Förutom gröna fläckar och groddar så kan en bitter smak på potatisen vara ett tecken på att den innehåller gift.
För att undvika att potatisen blir dålig bör man förvara den mörkt och svalt.
Det bör också tilläggas att om groddarna är små och potatisen är fast så kan det hjälpa att skära bort groddarna och skala potatisen – även om många nog föredrar att ta det säkra före det osäkra och istället köpa nya potatisar, skriver tidningen.
Foto: T Paolini
Text: Redaktionen