Smittan skenar i Norge, Danmark och Finland – Allt fler dör

2021 11 14

Pandemin går år helt fel håll i Sveriges grannländer och antalet döda är betydligt högre nu jämfört med samma period förra året.

Och det är enligt myndigheterna i Norge och Finland de ovaccinerade som driver på smittspridningen och som även är den grupp som dominerar bland sjukhusvårdade.

Allt mörkare situation

En sammanställning av läget i Norge, Finland och Danmark av SVT visar att det nu ser allt mörkare ut i alla tre länderna.

Norge

▪Den senaste veckan har 29 dödsfall registrerats i Norge samtidigt som motsvarande period förra året bara resulterade i 3 dödsfall.

▪Landet har även drabbats av sin högsta dygnssiffra av antal smittade under hela pandemin denna vecka.

▪Det är hela fyra gånger fler smittade sett till antalet bland de ovaccinerade jämfört med de vaccinerade enligt Folkhelseinstituttet.

▪Det är främst de yngre ovaccinerade som driver smittan vilket leder till att äldre och riskgrupper också drabbas.

Finland

▪Den senaste veckan har 36 dödsfall registrerats samtidigt som motsvarande period förra året bara resulterade i 4 dödsfall.

▪Den grupp som belastar den specialiserade sjukvården mest i landet är ovaccinerade personer i ålder 40 – 69 år.

▪Finlands regering överväger att kontakta varje ovaccinerad person inom social- och hälsovården.

Danmark

▪Den senaste veckan har 28 dödsfall registrerats samtidigt som motsvarande period förra året resulterade i 22 dödsfall.

▪En expert vid Roskilde Universitet bedömer att antalet smittade kommer att bli dubbelt så många redan inom 2 – 3 veckor om inget görs. Landet kommer bland annat att införa coronapass på restauranger, sjukhus och vårdcentraler.

Detta konstaterar SVT i en helt ny sammanställning i kväll.

ANALYS

Risken är givetvis stor för att även Sverige kommer att drabbas allt hårdare. Det är naivt att tro att Sverige av någon anledning inte kommer att drabbas av ett ökat antal smittade, fler på sjukhusen och även risk för fler döda än vad som är fallet i nuläget.

Samtidigt har Sverige skalat ned testningen kraftigt vilket riskerar att leda till att det blir svårare att upptäcka ökad smittspridning i tid. Det är fortsatt viktigt att vara varsam och framförallt framhåller Folkhälsomyndigheten att det är mycket viktigt att de som fortfarande tvekar kring att vaccinera sig ser till att vaccinera sig snarast.

Foto: Region Kronoberg


Risk för jättekrasch – ”värre än finanskrisen”

2024 12 21

Hösten 2008 kraschade den amerikanska bostadsmarknaden, vilket ledde till en global finanskris.

När investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008 spred sig paniken på världens finansmarknader.

Stockholmsbörsen rasade nästan 60 procent på ett år och kronans värde störtdök med 40 procent. Samtidigt sköt arbetslösheten i höjden och räntan tickade uppåt i en snabb takt.

”Panik på marknaden”

Orsaken till finanskrisen 2008 var en katastrofalt fungerande amerikansk bolånemarknad.

– Folk hade fått lån på felaktiga grunder. Sedan hade de här lånen paketerats om och sålts vidare, har Swedbanks dåvarande chefsekonom Anna Breman förklarat i en intervju med SVT.

– När huspriserna sedan började falla visste man inte vem i det finansiella systemet som satt på riskerna. Då blev det panik på marknaden.

Stort larm: ”Kan bli värre än 2008”

Nu kan det återigen vara dags för panik på marknaden.

Världen riskerar en ny finanskris och den här gången kan det bli ännu värre än förra gången.  

Det framhåller den amerikanska senatens finansutskott i en ny rapport

– Den växande instabiliteten på de amerikanska bostadsförsäkringsmarknaderna kan leda till en bostadskrasch värre än 2008 om inte beslutsfattare agerar snabbt, står det i rapporten. 

Ökad risk 

Den ökade risken för extrema väderhändelser pekas ut om orsaken till den potentiella kraschen. 

Bostäder som drabbas av naturkatastrofer har blivit ett stort problem för försäkringsbolag i USA.

Detta eftersom klimatförändringarna har ökat risken för extrema väderhändelser, vilket tvingar försäkringsbolagen att betala ut mer pengar. 

I dag vägrar många försäkringsbolag att teckna försäkringar i utsatta områden. Alternativt chockhöjer försäkringsbolagen priserna eller begränsar omfattningen av ersättningen.

Finansutskottet varnar för att utvecklingen riskerar att leda till en ny finanskris.

– Om försäkringsbolagen vägrar att täcka fastigheter, som riskerar extrema väderhändelser, kommer inte bolånebolag att låna ut till dem.  Som ett resultat av den ökade svårigheten att få ett bolån kommer fastighetsvärdena sannolikt att sjunka. Det kommer innebära farliga konsekvenser för hela den amerikanska bostadsmarknaden.

Foto: E.J Sutcliffe

Text: Redaktionen


Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen