Massivt motstånd mot kritiserad lag – 44 kommuner säger nej
2024 11 04
Regeringen och SD vill att anställda hos kommuner och regioner ska rapportera till Migrationsverket om de möter folk som enligt lagen inte har rätt att vistas i Sverige.
Den så kallade anmälningsplikten, även känd som angiverilagen, kan snart bli verklighet i Sverige. En statlig utredning ska lämna sitt slutbetänkande till regeringen senast 29 november.
Lagändringen är starkt kritiserad.
Flera regioner och fackförbund har dömt ut förslaget, däribland Vårdförbundet.
Nu kommer nya siffror som indikerar att motståndet är stort.
En undersökning från Akademikerförbundet SSR visar att av de kommuner som tagit ställning är det endast 3 som är för och 44 som är emot lagen. Bland regionerna har 14 tagit avstånd från lagförslaget.
– Det är tydligt att vi har landets kommuner och regioner i ryggen när vi säger nej till en angiverilag. Allmänhetens förtroende är helt avgörande för att offentliganställda ska kunna göra sitt jobb. Om förtroende saknas kommer den som behöver välfärden mest undvika att söka stöd och hjälp.
Det säger Heike Erkers ordförande för Akademikerförbundet SSR, i en kommentar till undersökningen.
Kommer vägra straffa
Enligt undersökningen har flera kommuner och regioner beslutat att de inte kommer straffa anställda som vägrar att följa anmälningsplikten.
Det rör sig om åtta kommuner och två regioner:
- Boden
- Bollebygd
- Kalmar
- Krokom
- Markaryd
- Norsjö
- Skellefteå
- Sorsele
- Norrbotten
- Västerbotten
”Dra åt samma håll”
Sveriges tidigare migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har kommenterat kritiken mot anmälningsplikten.
– Det handlar om att offentliganställda i sin tjänst ska hjälpas åt att dra åt samma håll och säkerställa att de beslut som domstolar och myndigheter fattat efter grundlig undersökning verkställs, sade hon till SVT i augusti.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen