Orban: Detta måste Europa göra om Trump vinner

2024 11 04

Viktor Orban menar att Europa måste ändra sig ifall Trump vinner.

Det är nu bara ett par dagar kvar till USA-valet.

Det är fortsatt mycket jämnt mellan Donald Trump och Kamala Harris.

Olika bedömare har uttryckt oro för vad som blir av USA:s stöd till Ukraina ifall Donald Trump vinner.

Ungerns ledare Viktor Orban menar nu att Europa måste ändra sig ifall det blir så.

“Det måste göras”

Europa kommer att behöva ompröva sitt stöd till Ukraina om Donald Trump väljs till USA:s president, säger Ungerns premiärminister Viktor Orban på söndagen.

Det eftersom kontinenten ”inte kommer att kunna bära krigets bördor ensam”.

Det rapporterar Reuters.

“Kan inte vara för krig”

Orban, som menar att Trump har liknande tankar som han själv gällande att prioritera ett fredsavtal för Ukrainakriget, säger så här:

– Vi i Europa måste inse att om det blir en fredsvänlig president i USA, vilket jag inte bara tror på utan också läser siffrorna på det sättet. Om det vi förväntar oss händer och USA blir fredsvänligt, då kan inte Europa förbli krigsvänligt, säger han.

– Europa kan inte bära bördan av kriget ensamt, och om amerikanerna övergår till fred måste vi också anpassa oss, och detta är vad vi kommer att diskutera i Budapest.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto sade i juli att den ungerska regeringen ser Trump som en ”chans för fred” i Ukraina.

Fortsätter offensiven

Samtidigt som USA förbereder för val så fortsätter den ryska offensiven i Ukraina.

Ryska styrkor fortsatte offensiva operationer i Siversk-riktningen, inklusive nordost om Siversk nära Bilohorivka och sydost om Siversk nära Ivano-Darivka.

Slår ut system

Samtidigt fortsätter ukrainska styrkor att slå ut ryska försvarssystem.

Det fastslår tankesmedjan Institute for the Study of War.

– En rysk Telegram-användare, som påstår sig vara anställd av en ospecificerad gren av den ryska säkerhetstjänsten, hävdade den 2 november att ukrainska styrkor genomförde en ATACMS-attack mot ett ryskt S-300/400 luftförsvarssystem nära ockuperade Mospyne strax sydost om Donetsk City, framhåller ISW.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead resp European Union 2024, Philippe Buissin

Text: Redaktionen


KRAVET: Sverige borde betala – när USA vägrar

2025 07 19

Sverige borde betala mer när USA vill betala mindre, anser Human Rights Watch.

USA:s president Donald Trump har skurit ner kraftigt på den amerikanska biståndsmyndigheten USAID.

Konsekvenserna blir allvarliga, inte minst i ett land där det pågår en stor flyktingkris – och nu borde istället Sverige betala mer, tycker Human Rights Watch.

”Ett mycket osäkert tillstånd”

Situationen för flyktingarna i Myanmar i Sydostasien är på väg att bli väldigt akut, enligt Human Rights Watch.

Nu ifrågasätter organisationen varför Sverige inte ökar sitt bistånd – när USA skär ner, rapporterar SR.

– Alla länder, tyvärr, alla givare – Sverige, Storbritannien, Australien, Japan – har också skurit ner på sitt stöd, i linje med USA:s ståndpunkt. Så situationen i flyktinglägren längs gränsen är i ett mycket osäkert tillstånd, vilket gör människors liv mycket riskfyllda, säger seniorforskaren Sunai Phasuk på Human Rights Watch till radiokanalen.

”Katastrofal situation”

Nedskärningarna i USAID har fått allvarliga konsekvenser, och därför måste andra länder rycka in – däribland Sverige, anser organisationen.

Enligt forskaren Nadia Hardman så kommer 90 000 flyktingar i lägren kring Myanmar att vara utan mat inom två veckor, vilket beskrivs som en konsekvens av de amerikanska nedskärningarna i biståndet.

– Så det är en katastrofal situation, säger hon till radiokanalen.

Biståndsminister Benjamin Dousa framhåller att Sverige redan betalar runt 200 miljoner per år i humanitärt stöd till Myanmar samt har betalat 1,49 miljarder miljarder till UNHCR.

”Grymt beslut”

Myanmar har präglats av decennier av politisk instabilitet, väpnade konflikter och etniska motsättningar, enligt UNHCR.

Det har lett till en av världens mest allvarliga och utdragna humanitära kriser, och många flyktingar bor permanent i flyktingläger.

Även Amnesty International har varnat för att nedskärningarna i USAID får allvarliga konsekvenser, bland annat avseende den humanitära situationen kring Myanmar.

– Trump-administrationens grymma beslut att omedelbart stoppa internationellt bistånd har en omedelbar och förödande inverkan över hela världen, och i Myanmar drabbar det människor i ett särskilt mörkt ögonblick, sade Joe Freeman, Amnesty Internationals Myanmar-utredare, i ett uttalande i mars i år, då landet även drabbades av en enorm jordbävning.

Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Oväntat besked om Trump – ”Mest framgångsrika sedan Roosevelt”

2025 07 19

Nu kommer ett oväntat besked om Donald Trumps presidentskap.

Hur framgångsrik har Donald Trump varit under sina första sex månader som president?

Det beror nog väldigt mycket på vem man frågar.

Men enligt en utvärdering gjord med hjälp av AI har Trumps första halvår varit det mest framgångsrika sedan Franklin D. Roosevelts dagar.

Mest framgångsrika sedan Roosevelt

Det är tidningen Newsweek som har gjort en analys av Donald Trumps första sex månader som president sedan han återvände till Vita huset.

Tidningen har tagit hjälp av ChatGPT för att utvärdera alla presidenters första sex månader i Vita huset under 1900- och 2000-talet.

Målet var att analysera vem som objektivt sett har varit mest framgångsrik med att få med sig kongressen och få igenom den lagstiftning man vill.

Resultatet visar att Donald Trump utifrån dessa kriterier har varit den mest framgångsrika president sedan Franklin D. Roosevelt, som var president 1933-45.

Fått igenom mycket

Enligt AI-analysen har Trump varit framgångsrik såtillvida att han har lyckats få igenom många av sina prioriteringar i form av lagstiftning.

Han har bland annat fått igenom sin omtalade ”Big Beautiful Bill”, och även de så kallade ”Laken Riley Acts” som berör invandrings- och integrationspolitik.

Trump har fått stor hjälp av den republikanska majoriteten och drabbats av relativt få hinder från den konservativt dominerade Högsta domstolen, enligt analysen.

Dafydd Townley, expert på amerikansk politik vid University of Portsmouth i Storbritannien, tycks dock inte lägga så stor vikt vid resultatet av analysen.

– Även om Donald Trump har uppnått vissa lagstiftningsframgångar, återspeglar de mer det partiska stödet i kongressen. Inte alla presidenter i modern tid har haft ett sådant endimensionellt parti som stödjer hans lagstiftningsagenda, säger Townley.

– Demokratiska partiet har länge varit en koalition av olika röster, vilket gör det svårt att blidka varje kongressledamot. Både Bill Clinton och Barack Obama upptäckte detta under sin första mandatperiod, tillägger han.

Biden också högt rankad – Clinton sämre

Men sammantaget bedöms Trump alltså ha fått mycket gjort under sitt första halvår som president.

En annan som rankas högt är Joe Biden, som också fick mycket gjort under sina första sex månader, enligt analysen.

Sämre gick det för bland annat Bill Clinton, som enligt analysen bara fick igenom en större reform under sitt första halvår som president 1993.

Foto: White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sina bilder

Text: Redaktionen