Talmansrundorna inledda – Så lär beskedet bli
2021 11 14
Om några timmar väntas ett viktigt besked från talmannen.
Efter att statsminister Stefan Löfven lämnat in sin avskedsansökan inleder talmannen idag så kallade talmansrundor. Det innebär att han kommer att tala med alla partiledare för att skaffa sig en uppfattning om vilken kandidat som har störst chans att bilda regering.
Skall informera Kungen
Varje partiledare får 20 minuter på sig för att redogöra för partiets inställning i statsministerfrågan och regeringsfrågan.
Utöver detta ska Andreas Norlén även samtala med vice talmännen om vägen framåt samt informera Kung Carl XVI Gustaf.
Späckat schema
Så här ser talmannens schema ut idag.
Kl 10.00-10.20 Socialdemokraterna
Kl 10.30-10.50 Moderaterna
Kl 11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)
Kl 11.30-11.50 Centerpartiet
Kl 12.30-12.50 Vänsterpartiet
Kl 13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)
Kl 13.30-13.50 Liberalerna
Kl 14.00-14.20 Miljöpartiet
Kl 15.45 Pressträff i riksdagen.
ANALYS
Talmannen lär få ett besked som innebär att en majoritet, det vill säga 175 ledamöter, vill ha Magdalena Andersson (S) som ny statsminister. Men samtidigt lär Andreas Norlén också få besked om att ett av de partier som krävs för att Magdalena Andersson (S) ska uppnå sin majoritet, ännu inte är berett att säga ja.
Talmannens två huvudalternativ
Vänsterpartiet vill ha förhandlingar och förhandlingsresultat som lutar åt vänster innan partiet säga ja och det är en process som kan visa sig ta dagar och kanske rent av veckor.
Den stora frågan i dag är om talmannen kommer att besluta relativt omgående om att hålla en statsministeromröstning eller om han ger Magdalena Andersson (S) ett sonderingsuppdrag.
Kan bli snäv deadline
Sannolikt blir det ett sonderingsuppdrag som i praktiken innebär att Magdalena Andersson (S) kommer att inleda samtal med Vänsterpartiet. Det är också möjligt och enligt min bedömning till och med troligt att hon får en relativt snäv deadline för att på så sätt skapa press på att S och V skrider till verket omgående för att få till en statsministeromröstning relativt snart.
Foto: Riksdagen