Populär mejerivara kan återvända till butikshyllorna
2024 10 30
Det råder stor brist på mejerivaran kvarg i landets matbutiker.
På flera håll i Sverige ekar hyllorna tomma.
En kraftig och plötslig efterfrågan har lett till att kvarg inte finns tillgängligt i många butiker.
– Det är stor brist. Det kommer och går. För det mesta är det tomt, och så kommer en skvätt och så tar det slut samma dag, sade Magnus Graf, butikschef på Willys, till SR i början av september.
Nu kan dock hyllorna vara på väg att fyllas igen.
Två mejerijättar tar krafttag för att möta den ökade efterfrågan, rapporterar Dagligvarunytt.
Det handlar om företagen Skånemejerier och Arla.
Skånemejerier investerar 70 miljoner kronor för att öka kvargproduktionen.
– Det handlar om mycket pengar som investerats både för att öka själva produktionen, men också för kylförvaringen, säger företagets vd Cecilia von Perglas till tidningen.
Vidare konstaterar vd:n att hon inte utesluter ytterligare investeringar för att öka utbudet.
Utökar kapaciteten
Mejerijätten Arla väljer också att agera.
Företaget kommer att prioritera tillverkningen av kvarg i sina fabriker. Flera andra produktioner har flyttats för att öka kvargproduktionen.
– Dels försöker vi prioritera om här och nu bara för att möta upp den här ökade efterfrågan, men på sikt håller vi också på att bygga ut. Vi har två mejerier som gör kvarg och vi håller på att utöka kapaciteten på båda.
Det säger Arlas presschef Max Wallenberg till Dagligvarunytt.
Fakta kvarg
- Man kan tro att kvarg, tack vare sin krämiga konsistens, är en typ av yoghurt. Kvarg är dock en färskost som är gjord på surmjölk och liknar snarare keso, som också är en färskost men gjord på söt skummjölk.
- Till skillnad från keso är kvarg slätare, krämigare och lite syrligare i smaken.
- Kvarg tillverkas genom att man koagulerar surmjölk med mjölksyrabakterier. Under koaguleringen separeras de flytande delarna (vasslen) bort från den fasta ostmassan som sedan silas för att bli den släta kvargen. Kvargen har i sig själv en naturligt låg fetthalt och hög halt protein, vilket gör det till ett populärt mellanmål för många som tränar aktivt.
Källa: Arla
Foto: Mårten Ryner Axfood
Text: Redaktionen