Barnleksak väcker ramaskri – ”hur fel som helst”
2024 10 28
Ett företag som säljer leksaker till barn har hamnat i blåsväder.
Det rör sig om den danska kedjan Føtex.
Ilskan riktas mot två produkter som förekommer i Føtex julkatalog med leksaker.
Kedjan gör reklam för en leksakssurfplatta och en leksaksmobil för barn. Den medföljande texten förklarar att leksakerna är avsedda för barn från 12 månader.
– Det är fullständigt galet. Jag förstår inte alls hur det hänger ihop, säger Lise Rønfeldt Bagger, som själv är tvåbarnsmamma, till danska TV2.
Noll timmar skärmtid
Både den danska Hälsomyndigheten och svenska Folkhälsomyndigheten rekommenderar begränsad skärmtid för barn. För barn som är yngre än två år är rekommendationen noll timmar.
– Vi lever i ett samhälle där det pågår en massiv debatt om att begränsa skärmar så mycket som möjligt för både barn och vuxna. Så varför introducera barn till skärmar när de knappt kan gå eller prata? frågar sig Lise Rønfeldt Bagger.
Hon får medhåll av specialistläkaren Imran Rashid.
– Det här är hur fel som helst. Det normaliserar och legitimerar att bebisar måste sitta med en iPad i handen, säger han till tv-kanalen.
Läkaren jämför reklamen med marknadsföring av andra hälsoskadliga produkter.
– Det är trots allt något som är tänkt att skapa associationer hos barnet till iPads och smartphones. Føtex kunde lika gärna gjort reklam för leksakscigaretter och leksakssprit.
Svaret: ”Förbereder barnen för framtiden”
Salling Group, som äger Føtex, har svarat på kritiken.
– Vi ser det som en leksak som kan förbereda barnen för det som kommer i framtiden. Samtidigt tränar den upp deras kognitiva förmågor genom att de bland annat kan trycka på en knapp som visar en apa, och sedan pratar den som en apa, säger bolagets presstalesperson Jacob Krogsgaard Nielsen till TV2.
Fakta: Rekommenderad skärmtid för små barn
Här är Folkhälsomyndighetens rekommendationer:
- Barn som är yngre än 2 år ska helst inte använda skärmar alls.
- Undvik helst att barn under 2 års ålder använder skärmar, även om det kan vara svårt. Försök att undvika att barnet har egen skärmtid. Men det kan vara okej att ha ett videosamtal med en släkting, eller att titta på foton med en vuxen.
- Sitt gärna med om exempelvis äldre syskon använder digitala medier, och diskutera och förklara innehållet på ett sätt som både det äldre och det yngre barnet förstår.
Foto: BBC Creative
Text: Redaktionen