Det är bekräftat – detta är dyraste matkedjan i Sverige

2024 10 23

En unik undersökning ger nu svar på vilken som egentligen är Sveriges billigaste respektive dyraste matkedja.

Det är den ansedda och oberoende organisationen Matpriskollen som ligger bakom rapporten.

Under vecka 39 granskades ordinariepriser på hela 212 livsmedelsartiklar från de stora rikstäckande kedjorna.

– Som konsument är det nästan omöjligt att orka och ens kunna prisjämföra i större skala mellan olika butiker och därför är den här undersökningen väldigt viktig, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen i en kommentar.

Billigast respektive dyrast

Nu kan organisationen konstatera att det, återigen, är Willys som har de lägsta ordinariepriserna i landet.

För en “vanlig” familj bestående av två sammanboende vuxna och två småbarn är det däremot uppstickaren City Gross som är den dyraste kedjan i de flesta regionerna.

Se hela listan i slutet av artikeln.

I undersökningen ingår dock inte eventuella medlemsbonusar, seniorrabatter, kampanjpriser och liknande som dock kan påverka resultatet.

– Vi har gjort vår stora prisundersökning på de allra största butikerna i många år och fortfarande är det Willys som har de lägsta ordinarie butikspriserna, oavsett vilket område och vilka hushållstyper vi undersökt, säger Ulf Mazur.

Har inte med Lidl och Hemköp

Matpriskollen har granskat följande kedjor: ICA Maxi, ICA Kvantum, Stora Coop, Willys och City Gross.

Eftersom ICA har butiksunik prissättning har man utgått från fyra butiker från vardera ICA-kedja och räknat på snittpriset.

Noterbart är dock att Lidl, Hemköp, ICA Nära, ICA Supermarket, Coop, Coop X:tra och ett par andra kedjor inte finns med i undersökningen.

Enligt Ulf Mazur finns det emellertid en förklaring till detta. Sortimentbredden och djupet varierar för mycket, vilket omöjliggör relevanta jämförelser.

– När vi jämför så många identiska artiklar, så kan vi inte ha med alla kedjor då sortimenten är för olika. Därför är till exempel inte Lidl med i den här undersökningen.

LÄS MER: “Sveriges sämsta matkedja” – har flera miljoner medlemmar

Hela listan

Beroende på storleken på hushållet och var man bor i landet kan prisskillnaderna se olika ut.

För ett sammanboende par med två småbarn ser dock prislapparna på livsmedel månadsvis ut enligt följande i de olika regionerna.

Syd

Willys: 11 823 kronor

Coop: 12 168 kronor

ICA Maxi: 12 195 kronor

ICA Kvantum: 12 513 kronor

City Gross: 12 627 kronor

Sydöst

Willys: 11 823 kronor

ICA Maxi: 12 131 kronor

ICA Kvantum: 12 550 kronor

City Gross: 12 627 kronor

Coop: 12 898 kronor

Väst

Willys: 11 823 kronor

ICA Maxi: 12 054 kronor

Coop: 12 417 kronor

ICA Kvantum: 12 438 kronor

City Gross: 12 627 kronor

Öst

Willys: 11 823 kronor

ICA Maxi: 12 402 kronor

ICA Kvantum: 12 478 kronor

City Gross: 12 627 kronor

Coop: 12 880 kronor

Mellansverige

Willys: 11 823 kronor

ICA Maxi: 12 079 kronor

ICA Kvantum: 12 514 kronor

Coop: 12 605 kronor

City Gross: 12 627 kronor

Norr

Willys: 11 823 kronor

ICA Maxi: 12 327 kronor

Coop: 12 626 kronor

ICA Kvantum: 12 688 kronor

City Gross: 12 725 kronor

Se alla jämförelser med andra typer av hushåll (singel, två tonårsbarn etc) genom att klicka här (länk till Matpriskollen).

Foto: ICA-Gruppen resp Willys, City Gross och Coop Sverige

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Tvätta händerna” – farlig smitta upptäckt i Sverige

2025 05 26

Dvärgbandmask sprids bland rävar i Sverige.

Nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för smittan som kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor.

– Även om smittrisken är mycket låg ger dvärgbandmask en allvarlig sjukdom för de människor som drabbas. När parasiten förekommer i större samhällen är det också fler människor som utsätts för smittrisk, säger Erik Ågren, statsveterinär på SVA, i ett uttalande.

Parasiten har upptäckts i Gränby i Uppsala, nordost om Uddevalla och söder om Gnesta.

Smittan sprids vanligtvis genom att smågnagare äter parasitägg som finns i miljön. När räven sedan äter gnagaren utvecklas larverna till bandmaskar i tarmen. Parasitägg utsöndras senare med avföringen så dessa hamnar i miljön.  

Risk för allvarlig sjukdom

Människor kan få i sig de små parasitäggen om de finns på något man äter. Den som smittas riskerar att drabbas av den allvarliga sjukdomen alveolär echinokockos.

Eftersom det kan gå hela femton år från smitta till att sjukdom bryter ut, är det ofta väldigt svårt att fastställa var och när smittan skett, framhåller SVA.

Nu förbereder myndigheten en studie för att avmaska rävar i berörda områden.

Målet är att utrota smittan.

– Då dvärgbandmasken ännu inte verkar vara så utbredd är det nu som man kan försöka få bort smittan från rävarna i området. Avmaskning av rävar har gjorts i andra länder, dock med varierande resultat då de flesta länder har parasiten utbredd i en betydande del av rävpopulationen, säger Erik Ågren.

– Behandlingar av vilda djur är något vi normalt inte gör i Sverige, men vi planerar för en pilotstudie för att få bort en potentiellt allvarlig zoonotisk smitta,

Uppmanar: Tvätta händerna

SVA har också gått ut med flera förslag på förebyggande åtgärder som minskar risken för att drabbas av smittan:

  • Tvätta händerna innan matlagning och måltider.
  • Skölj grönsaker.
  • Skölj bort synlig jord från frukt och bär.
  • Tvätta händerna efter arbete med jord.
  • Försvåra för rävar att ta sig in i trädgårdsodlingar genom att till exempel sätta upp stängsel, odla under fiberduk eller odla i växthus.
  • Avmaska hundar som kan ha ätit gnagare, och schamponera hundar som rullat sig i rävspillning om rävens dvärgbandmask finns i området. 
  • Undvik att röra vid rävspillning, och använd handskar om du behöver hantera rävar eller deras spillning och tvätta händerna efteråt.

Vidare uppmanas hundägare att vara extra uppmärksamma.

–  Hundar som äter infekterade sorkar kan sedan sprida parasitägg, precis som rävar. Varken räv eller hund blir sjuka av masken i tarmen. Hundägare som vet eller misstänker att hunden kan äta smågnagare och bor i, eller nära, ett område med etablerad smitta rekommenderas avmaska sin hund en gång varje månad, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA.

Foto: 

Text: Redaktionen


JUST NU: WHO har fått nog – kan slå till mot falukorv

2025 05 26

Världshälsoorganisationen, WHO, är redo att agera mot så kallad ultraprocesserad mat.

Exempel på sådan typ av livsmedel är chips, glass, godis, läsk, pommes frites och korv. Ofta innehåller maten mycket fett, socker och salt och har dessutom bearbetats “mycket” och industriellt, enligt Livsmedelsverket.

Även mat som innehåller ingredienser som “inte används i matlagning hemma” eller som är negativt för hälsan ingår i kategorin.

Bland annat räknas falukorv som ultraprocesserad mat, som enligt studier kan vara beroendeframkallande.

– Vi är vana vid begreppet sockerberoende, men det finns inga diagnoser på matberoende överhuvudtaget. Med det sagt är alla forskare överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, sade Kristina Andersson, näringsfysiolog och utbildad vid Karolinska institutet, till TV4 hösten 2023.

Ska införa globala riktlinjer

Nu är WHO på allvar redo att ta upp kampen mot den utpekade matkategorin. Organisationen söker för närvarande experter för att utveckla en riktlinje om konsumtion av ultraprocesserade livsmedel för hela världen.

– Allt fler bevis tyder på att en kost rik på högprocesserade livsmedel – vanligtvis kallade "ultraprocesserade livsmedel" – är förknippad med ökad risk för ett antal kostrelaterade icke-smittsamma sjukdomar och andra negativa hälsoeffekter, skriver WHO i ett uttalande.

Enligt Mark Lawrence, WHO-expert, är det bråttom. Han säger att WHO är redo att agera.

– Vi vet att ultraprocessad mat är dålig för hälsan och att den representerar ett livsmedels­system som inte är uthålligt för planeten. Man kan alltid säga att det behövs mer forskning – och vi behöver veta mer kring mekanismerna – men jag anser att det är hög tid att agera, säger Lawrence till SvD.

LÄS MER: Forskare uppmanar: Sätt varningsetiketter på falukorv

"Måste komma åt grundproblemet"

Livsmedelsverket framhåller att det finns många studier som pekar på risk för fetma och kroniska sjukdomar om man äter mycket “ultraprocesserad mat”.

Men studier visar också att det framför allt är ultraprocessad mat som innehåller mycket fett, salt och socker som ligger bakom att risken för fetma och kroniska sjukdomar ökar. Därför är det inte så enkelt att man kan säga att det är bearbetningen av maten som förklarar sambandet.

Mark Lawrence håller inte med fullt ut.

– Det där är industrins älsklingsargument, men det gör bara att vi blir kvar på samma punkt. För mycket socker, salt eller mättat fett är symtomen, men vi behöver komma åt grund­problemet.

Foto: JaBB

Text: Redaktionen