Sverige rasar 14 placeringar – sämst i Norden
2024 10 21
Sverige rasar på en prestigefull internationell ranking.
Nu är man sämst i Norden på ekonomisk jämlikhet.
Detta efter att ha tappat totalt 14 placeringar på fyra år i det globala jämlikhetsindexet Commitment to Reducing Inequality Index, visar nya siffror från organisationen Oxfam.
Sverige ligger nu på plats 24 eftet att ha dalat fyra placeringar senaste två år åren och är därmed sist av alla skandinaviska länder.
– Tyvärr konstaterar Oxfam att Sverige under flera decennier misslyckats med att minska ojämlikheten. Och politiken som förs just nu gör att klyftorna fortsätter att öka, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige, i en kommentar.
Pekar ut statsbudgeten
Oxfam pekar specifikt ut den senaste statsbudgeten som ett “tydligt exempel på hur regeringen och Sverigedemokraterna prioriterar de som redan har råd”.
– Ojämlikhet leder till otrygga samhällen, där missnöje gror och tilliten människor emellan minskar, säger Suzanne Standfast.
Anledningen till att Sverige backar handlar enligt Oxfam framför allt om förändringar i skattepolitiken.
Man menar att regeringen under två års tid misslyckats med att omfördela till de mest utsatta i samhället, bland annat genom sänkt marginalskatt.
– Den nuvarande skattepolitiken gynnar de allra rikaste, medan de som lever i fattigdom behöver bära den största bördan, säger Suzanne Standfast och tillägger:
– Det leder till att resurserna koncentreras hos ett fåtal, samtidigt som vanliga medborgare kämpar med stigande levnadskostnader och minskad tillgång till viktiga välfärdstjänster. Detta beror i stor utsträckning på bristande skattesystem och nedmonterad välfärd.
Regeringen: Måste öka tillväxten
Enligt Oxfam följer Sverige en oroande trend. Man pekar på att nio av tio länder i indexet driver politik som troligen kommer att öka nivåerna av ojämlikhet.
En återspegling av en tuff ekonomisk tid i hela världen, menar organisationen som bland annat vill se en ny förmögenhetsskatt för att jämna ut ojämlikheten.
Regeringen har tidigare framhållit att en sänkt marginalskatt är motiverad med skälet att det bedöms öka tillväxten.
– För att öka tillväxten måste det löna sig bättre att arbeta, utbilda sig och vara strävsam. Sverige har idag bland de högsta marginalskatterna i världen, vilket både OECD och Produktivitetskommissionen poängterat hämmar viljan att utbilda sig. Det är bara en växande ekonomi som kan bära framtidens välfärd och trygghet, förklarade Finansdepartementet i september.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen