Se upp för vanligt misstag när du eldar – experten avråder
2024 10 21
När det blir kallare ute så tycker många om att elda i kaminen, men många eldar på fel sätt vilket medför stora risker.
Framåt hösten och vintern kan det vara riktigt trevligt och mysigt att elda i kaminen.
Men det gäller att elda på rätt sätt – annars finns det risk för brandfara.
Dessutom kan det vara hälsofarligt att elda på fel sätt, rapporterar SVT.
Viktigt att tänka på
Om man eldar på fel sätt så kan det leda till tjärbildning i skorstenen, vilket leder till brandfara, enligt kanalen.
Det gäller därför att vara medveten om vad som är viktigt att tänka på när man eldar i kaminen.
Framför allt är det viktigt att veta hur mycket och hur länge man kan elda, menar Anders Welén, skorstensfejartekniker.
– Man kan elda upp till två eller tre kilo ved per timme. Den vanliga rekommendationen brukar vara att man kan elda i max fyra timmar i sträck, därefter bör man låta kaminen vila minst lika länge innan man eldar igen, säger han till kanalen.
Titta på röken
Elden och röken kan också visa tydliga tecken på om man eldar på fel sätt.
Om lågorna till exempel rör sig väldigt lite så kan det vara ett tecken på att man har för lite tilluft till kaminen, och då kan man behöva öppna luckan lite grann.
Man kan också titta på röken för att upptäcka om man eldar på fel sätt, enligt experten.
Om det bildas väldigt mycket rök så tyder det på att veden har varit för blöt eller är för kall. Veden bör tas in i värmen i några dagar innan man börjar elda med den.
Man kan även kolla utifrån på hur röken ser ut när den kommer ut ur skorstenen. Om den knappt syns eller är vit så är det ett gott tecken.
– Är röken istället väldigt, väldigt mörk och kanske till och med med vissa gula inslag, då kan det vara tecken på att det sker en dålig förbränning i kaminen, säger Anders Welén till kanalen.
Orsakar många bränder
Om man eldar på fel sätt så kan det medföra en hälsorisk, men även brandfara.
Eldstäder orsakar många bränder, skriver försäkringsbolaget Trygg Hansa på sin hemsida.
De understryker också att man inte ska elda för mycket.
– Många tror att man kan värma en hel bostad eller hus och det görs då genom ”stormeldning” och kontinuerlig eldning. Men en lokal eldstad, till exempel en braskamin, är bara anpassad att värma det rum den finns i under en begränsad tid, säger säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Överdriven eldning kan leda till att eldstaden och murstocken spricker och att elden sprider sig, förklarar han.
Foto: Clay Banks
Text: Redaktionen