Löfvens (S) besked om avgångsdag – Och möjlig dag för statsministeromröstning

2021 11 14

Spekulationerna har varit många om när Stefan Löfven – som har avgått som S-ledare – även kommer att avgå som statsminister.

Och nu meddelar hans pressekreterare till SVT när statsministerns avgång kommer att inträffa.

Tidigt nästa vecka

– Han kommer tidigt kommande vecka lämna in sin begäran om entledigande som statsminister till talmannen, meddelar Stefan Löfvens pressekreterare Maria Soläng per sms till SVT.

ANALYS

Det talar för att avgången sannolikt sker redan i morgon måndag, möjligen redan på måndagsförmiddagen, eller i andra hand på tisdagen.

Hektisk vecka väntar

Avgången öppnar för att en hektisk vecka kommer att ta vid i svensk politik.

Måndag: Det är möjligt att statsministern avgår redan i morgon måndag.

Tisdag: Det skulle sannolikt innebära att talmannen föreslår en ny statsminister redan dagen efter måndagen, det vill säga på tisdagen. Förslager ska bordläggas två gånger.

Onsdag: Talmannen lägger återigen fram ett förslag till ny statsminister. Förslaget bordläggs en andra gång. Bordläggandet är en gammal och numera udda tradition som handlar om att riksdagens talman ska meddela riksdagsledamöterna att omröstningen om en ny regeringschef är nära. Det möjliggör för riksdagsledamöter runt om i landet att skyndsamt inleda resan till rikets huvudstad.

Torsdag: Statsministeromröstningen äger troligen rum – förutsatt att avgången skedde på måndagen och talmannen agerar som väntat. Hur själva omröstningen sedan går är inte helt klar. Socialdemokraterna behöver stöd från Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet för att kunna göra Magdalena Andersson (S) till ny statsminister.

Om inte fler än 174 ledamöter röstar nej så väljs Magdalena Andersson till statsminister.

Fredag: Så kallad konselj äger rum, det vill säga möte på slottet där Kungen träffar statsministern som presenterar sin regering.

Veckoschemat är ett exempel på hur det skulle kunna se ut men det behöver inte bli på detta sätt. Det är fortfarande oklart när avgångsbeskedet kommer och talmannen kan därefter göra olika val.

C och MP troligen överens när som helst

Att Stefan Löfven nu signalerar att han avgår troligen redan på måndag eller möjligen på tisdagen indikerar att Miljöpartiet och Centern har kommit överens om de två heta frågorna om reformerat strandskydd respektive balansen mellan äganderätt för skogen samt biologisk mångfald.

Löfven drar sig sannolikt för att avgå så länge den frågan är olöst. Något besked från MP och C har emellertid ännu inte kommit.

Socialdemokraterna behöver förutom stöd från MP och C även stöd från Vänsterpartiet för att kunna vinna statsministeromröstningen. Det stödet är långt ifrån självklart eftersom Vänstern vill få större inflytande för att kunna ge sitt stöd.

Det osäkra kortet

Ett minimum är sannolikt att Magdalena Andersson (S) träffar eller åtminstone har tydliga samtal med Nooshi Dadgostar (V). Det torde kunna ske men det är inte helt säkert att Vänsterpartiets ledning anser att samtalet är tillräckligt förtroligt och produktivt för att V ska ge sitt stöd till Magdalena Andersson som ny statsminister.

Foto: Stefan Löfven, Instagram

[yop_poll id="867"]

JUST NU: Kreml hotar att inleda “förebyggande anfall”

2025 07 17

Kreml hävdar att de kan komma att behöva inleda “förebyggande anfall” mot väst.

Orden kommer från Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i ryska säkerhetsrådet.

Enligt Medvedev för väst “i praktiken” ett “fullskaligt krig mot Ryssland”, säger han i en intervju med ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

– Det som sker idag är ett proxykrig, men i grund och botten är det ett fullskaligt krig, sanktionspaket och högljudda uttalanden om militariseringen av Europa.

"Måste svara fullt ut"

Medvedev framställde sig ofta som en liberal förespråkare under sin tid vid makten mellan 2008 och 2012.

Nuförtiden låter det annorlunda.

“Kremlhöken” skickas ofta fram för att framföra aggressiva hot mot Europa och USA.

Enligt flera diplomater är dock Medvedevs kommentarer en indikation på hur vissa inom den politiska eliten i Ryssland tänker, uppger Reuters.

I det nya utspelet påstår den forne presidenten att väst försökt undergräva Moskva i århundraden.

– Vi måste agera därefter. Svara fullt ut. Och om nödvändigt, inleda förebyggande anfall, säger Medvedev.

LÄS OCKSÅ: Ryssland kan tvingas till desperat försäljning – ”Behöver allt”

Natochefen varnar

Nato och dess medlemmar har vid flera tillfällen påpekat det ryska hotet. Natochefen Mark Rutte sade så sent som för en månad sedan att en rysk attack mot en medlem i alliansen kan ske inom fem år.

– Låt oss inte lura oss själva. Vi befinner oss på östra flanken nu. Den nya generationen ryska missiler färdas många gånger snabbare än ljudet. Avståndet mellan europeiska huvudstäder är bara en fråga om minuter. Det finns inte längre öst eller väst, det finns bara Nato, sade Rutte vid ett besök hos tankesmedjan Chatham House i juni.

Även Danmark och Tyskland har varnat för liknande scenarier.

– Våra militära rådgivare säger mig: Ryssland kan inom fem till åtta vara i stånd att angripa Natoterritorium. Om Ryssland är berett att den risken – det kan vi för dagen inte utesluta, framhöll Tysklands försvarsminister Boris Pistorius i en intervju med svenska DN förra året.

"Nonsens"

Ryssland har återkommande tonat ned hotet som landet uppges utgöra mot Europa.

Medvedev gör samma sak idag.

Uttalandena från västerländska politiker i den här frågan är fullständigt nonsens. Jag vill tillägga att detta nonsens avsiktligt kastas in i informationsflödet för att destabilisera en redan svår situation. Detta är ytterligare en del av västvärldens öppna krig mot oss, påstår Kremltoppen.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Ny skatt på väg i Sverige – finansministern förvarnar

2025 07 17

Nya skatter förbereds för Sverige och övriga EU.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har tillkännagivit den planerade budgeten för unionen.

– Det är en budget på två biljoner euro för en ny era som möter Europas utmaningar och som stärker vår självständighet, sade hon på en pressträff igår.

En av skatterna som ingår i budgeten är en tobakskatt.

Det får Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) att gå i taket.

– Tyvärr är det illa, precis som läckorna visat, framhåller hon på X och tillägger:

– Förslaget innebär en kraftig höjning av skatten på vitt snus. Det skulle slå hårt mot många svenskar, och därför är jag så negativ till skattehöjningen.

"Helt orimligt"

Elisabeth Svantesson framhäver att skatteintäkterna, enligt förslaget, kommer att gå till EU istället för Sveriges statskassa.

– Det är helt orimligt. Svenska skatteintäkter ska komma svenska folket till del, framhäver finansministern.

Övriga medlemsländer kommer nu att börja förhandla om förslaget. Sverige är ett av dem.

– Svenska folket kan vara säkra på att jag kommer att ta fajten, mot det förslag som nu ligger på bordet, tillägget Elisabeth Svantesson.

LÄS MER: Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige

Uppgifter: 139 procent

Den föreslagna skattehöjningen ska ligga på 139 procent på cigaretter, enligt uppgifter till Euractiv.

Det ska även  kombineras med “brantare avgifter” på sådant som e-cigaretter, snus och uppvärmd tobak.

Tidigare har även Italien, Grekland, Rumänien och Bulgarien motsatt sig åtgärden. Även bland dessa länder handlar det först och främst om att försvara snuset.

Sänkte skatten i Sverige

Regeringen har tidigare ryckt ut till snusets försvar.

Förra året beslutades det om att sänka skatten på snus och samtidigt höja skatten för cigaretter och röktobak.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, sade ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna Oscar Sjöstedt vid tillfället.

LÄS MER: Folk i USA har insjuknat av vitt snus

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen