Putins bisarra åtgärd – för att ”skydda barn”

2024 10 19

Putins Ryssland vidtar nu åtgärder som enligt regimen syftar till att skydda barn och få upp barnafödandet.

Vladimir Putin vill att ryska kvinnor ska föda många barn.

Därför vidtar den ryska regimen nu kraftiga åtgärder mot vad man beskriver som ”propaganda för barnlöshet”.

Åtgärden ingår i en större kampanj från ryska myndigheter som går ut på att försvara vad de anser är traditionella värderingar, rapporterar Radio Free Europe. Man ser det även som ett sätt att ”skydda barn”.

”Propaganda för barnlöshet”

En ny lag som Ryssland håller på att driva igenom syftar till att förbjuda det man beskriver som ”propaganda för barnlöshet”.

Organisationer som anses främja eller propagera för frivillig barnlöshet kommer att bestraffas med böter på upp till 5 miljoner rubel, vilket motsvarar runt 550 000 kronor.

Enskilda individer som förespråkar barnlöshet kommer att få upp till 400 000 rubel i böter, vilket motsvarar knappt 44 000 kronor.

Åtgärden bygger vidare på den redan existerande lag som förbjuder ”HBTQ-propaganda”, enligt kanalen.

”Radikaliserad feminism i väst”

Frågan har aktualiserats i Ryssland under de senaste månaderna.

Bland annat för att höga företrädare för den ryska regimen har kopplat barnlöshet till ”radikaliserad feminism i väst”.

Frågan har drivits hårt av bland andra Valentina Matviyenko, ordförande för parlamentets övre kammare, som anser att det finns en rörelse som uppmuntrar till frivillig barnlöshet och underminerar familjevärderingar.

Ryssland genomgår också en djup demografisk kris, vilket gör att frågan om barnlöshet har hamnat högt upp på dagordningen.

Vladimir Putin har beskrivit detta som ett av Rysslands mest akuta problem.

Förutom att förbjuda ”propaganda för barnlöshet”, har den ryska regeringen även infört olika ekonomiska incitament som ska få fler att vilja skaffa barn.

Man har även vidtagit åtgärder för att minska antalet aborter.

Dessutom anser man att HBTQ-rörelsen är ett hot mot barnafödandet, vilket har fått regimen att utöka sin förföljelse av den rörelsen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kritikstorm mot SVT-program

2024 10 19

SVT får nu massiv kritik från flera håll på grund av ett nytt program.

Kritiken riktar sig mot SVT:s nya programserie, ”Naken med Stina Wollter”, vilket SVT själva rapporterar om.

I serien ska målaren Stina Wollter måla av en kändis utan kläder.

Men det är inte nakenheten som gör att programmet har fått hård kritik redan före premiären.

Kritiseras efter Instagram-inlägg

Kritiken riktar sig istället emot att SVT låter just Stina Wollter göra ett eget program.

Detta med anledning av att Wollter skrivit antisemitiska uttalanden i sociala medier efter 7 oktober-attacken.

I ett inlägg på Instagram har konstnären bland annat påstått att ”Israel systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier” samt att Israel ”dödade sina egna på festivalen”.

Dessa påståenden har fördömts av bland annat Svensk kommittén mot antisemitism.

Stina Wollter har sedermera bett om ursäkt för att hon spridit uppgifter som inte stämmer. Samtidigt tycker hon att kritikstormen är orimlig.

– Jag blev anklagad för att vara antisemit och judehatare på grund av min kritik av staten Israel, säger Stina Wollter till kanalen.

Nu blossar kritiken upp på nytt, just med anledning av att SVT väljer att ge Stina Wollter en egen programserie. Det är olämpligt med tanke på Wollters uttalanden, menar flera kritiker.

Debatt i ”Aktuellt”

Kritiken kommer bland annat från DN:s ledarsida.

I kvällens ”Aktuellt” medverkade SVT:s programdirektör Eva Beckman och debatterade frågan med DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki.

Sokolnicki framhöll bland annat att Wollters ursäkt efter det antisemitiska inlägget kom sent och var full av förbehåll.

Beckman försvarade dock SVT:s beslut att ge Wollter ett eget program.

– För det första så har jag full förståelse för att den här frågan väcks. Också jag har reagerat och naturligtvis tar kraftigt avstånd från det som Stina Wollter spred, säger Eva Beckman i ”Aktuellt”, och fortsatte:

– Men jag håller inte med dig om att Stina Wollter inte har tagit tillbaka, bett om ursäkt, för det tycker jag att hon har gjort. Men det viktigare för mig är att det här programmet är ett program där hon medverkar som konstnär, det är ett program om konst och har ingenting med världsläget att göra, säger SVT:s programdirektör.

”Antisemitiska troper”

Amanda Sokolnicki är dock kritisk till den förklaringen.

– Jag tror att det är ett stort missförstånd att antisemitiska troper och konspirationer skulle ha med världsläget att göra, det handlar om människors vardag, det handlar om vad vi möter i Sveriges television, det handlar om vad människor möter på skolgården och vad man fattar för beslut i vardagen, säger DN:s politiska redaktör i ”Aktuellt”.

En annan som har kritiserat SVT är L-politikern Fredrik Malm.

– Personen som nyligen spred dessa antisemitiska djupt rasistiska konspirationsteorier har nu fått en egen show på Sveriges television, skriver han på X, och visar en skärmdump av Stina Wollters inlägg.

Foto: SVT

Text: Redaktionen


Pojke tvingades krypa ombord på bussen

2024 10 18

En pojke i rullstol har vid upprepade tillfällen diskriminerats när han har försökt åka buss med Skånetrafiken.

Den bedömningen gör Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I ett pressutskick konstaterar DO att pojken nekats hjälp hela 14 gånger under en tvåårsperiod.

– Vid minst 14 tillfällen under två års tid har busschaufförer antingen nekat att hjälpa pojken med bussens lift, eller så har chauffören saknat kunskap om hur man använder liften vilket har medfört att liften inte har kunnat användas, står det i pressmeddelandet.

Vidare uppger DO att pojken tvingats krypa ombord på bussen vid flera tillfällen.

”Mycket förödmjukande och kränkande”

DO bedömer att Region Skåne, som ansvarar för Skånetrafiken, har gjort sig skyldiga för diskriminering av pojken i form av bristande tillgänglighet vid minst 14 fall.

Region Skåne bedöms inte ha vidtagit skäliga åtgärder som skulle gjort det möjligt för pojken att använda liften.

– Den begränsning som det innebär att inte kunna ta del av kollektivtrafiken är ett missgynnande i diskrimineringslagens mening, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.

– Att pojken dessutom har behövt krypa ombord på bussen, inför andra passagerare, måste givetvis ses som mycket förödmjukande och kränkande.

Krävs på ersättning

DO begär att Region Skåne ska betala 120 000 kronor i diskrimineringsersättning till pojken.

Regionen har till den 30 oktober att ta ställning till kravet. 

Därefter kommer DO lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

Fakta: DO:s bedömning

- Enligt DO innebär förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet att en transportör måste verka för att de tjänster som erbjuds är tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning.

- Det ansvaret omfattar inte enbart att skapa en praktisk möjlighet för personer med funktionsnedsättning att ta del av en transporttjänst genom exempelvis liftar, utan också att se till att det finns en reell möjlighet att använda hjälpmedlen genom att exempelvis säkerställa att personal har kunskap om hur man använder hjälpmedlen.

Foto: GH

Text: Redaktionen