Regeringen tvärvänder – river upp klassisk svensk regel

2024 10 17

Regeringen blixtinkallar till pressträff på torsdagen.

Anledningen är att Sverige river upp ett drygt 30 år gammalt beslut som ämnat att försäkra att landet aldrig ska hamna i ekonomisk kris.

En tvärvändning

Det var under 90-talskrisen som dåvarande statsminister Göran Persson (S) gick fram med vad som har fått namnet “överskottsmålet”.

Syftet var att staten alltid ska kunna gå plus och aldrig hamna i en ekonomisk kris igen.

I klartext är innebörden att offentlig sektor ska ha ett budgetöverskott på en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel.

Sedan dess har Sverige haft en av de lägsta statsskulderna i Europa och världen.

Idag kommer dock Sverige att göra en tvärvändning, uppger Göteborgs-Posten.

På en blixtinkallad pressträff väntas regeringen ge besked om att man skrotar överskottsmålet efter att även ha fått med Socialdemokraterna på tåget.

Strax efter klockan 10.30 bekräftades det på samma pressträff att uppgifterna stämmer.

Stor oenighet

Överskottsmålet kommer istället att ersättas med ett balansmål som sägs frigöra 20-25 miljarder kronor för nya satsningar årligen.

Beskedet innebär att Moderaterna och finansminister Elisabeth Svantesson (M) svänger i frågan, då man tidigare försvarat överskottsmålet.

Efter förhandlingar ska det nya målet införas 2027. Men kommittén bakom beskedet är inte enig.

Vänsterpartiet vill ha ett högre mål för statsskulden och Miljöpartiet kommer att lämna in reservationer, uppger Dagens Nyheter.

Även näringslivet är kritiska.

Ett balansmål är ett steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt med tanke på alla de stora investeringsbehov vi har de närmaste åren, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, i en kommentar till tidningen.

Kontroversiellt besked

Tvärvändningen är kontroversiell av flera skäl. Även Tidöavtalspartierna emellan.

Vice statsminister Ebba Busch (KD) krävt att staten ska kunna gå med underskott på 0,5 procent av BNP och låna miljarder, bland annat för att rusta upp järnvägen och bygga kärnkraftverk.

Det kravet ska KD-ledaren ha backat från i den överenskommelse som presenteras idag.

Facket har också vädrat kritik. LO anser att beskedet inte är tillräckligt och att politikerna lever kvar på 90-talet.

Det är inte problem med offentliga finanser som utländska medier nu rapporterar om. Det är kriminalitet, försvaret och eftersatt underhåll. Malmbanan har spårat ut två gånger på grund av det, säger LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö till DN.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Hundägare varnas för populära tuggben – säljs på Ica och Willys

2024 10 17

Veterinärer varnar för vanliga tuggben som säljs i nästan alla matbutiker.

Produkterna är populära och alldeles för få hundägare känner till riskerna med de aktuella benen.

Det menar bland annat Åsa Tomaszewski, veterinär i nordvästra Skåne, som nu går ut med en formell varning för hundgodiset, rapporterar Sveriges Radio.

Specifikt handlar det om ben med torkat kött från Kina, en typ av ben som finns av flera olika märken och som säljs i vanliga matbutiker och djuraffärer.

Rådet är dock glasklart: sluta ge ben av den här typen till hundarna omedelbart. Godiset kan nämligen orsaka njurskador.

– Vi har vetat om att det här problemet har funnits sedan 2007. Men vi tycker att det är ett problem att den vanliga djurägaren inte känner till det ordentligt, säger Åsa Tomaszewski till radion.

1 000 hundar dog

Studier har visat på klara samband mellan tuggben från Kina och njurskador på hundar. 

Åsa Tomaszewski pekar bland annat på en stor studie i USA från 2015 där över 6 000 hundar ingick. Drygt 1 000 av dem dog.

– Det finns en risk att det kan ge sjukdom hos hund. Man kan bli väldigt sjuk. I många fall tillfrisknar de bra, men det finns också de som får bestående men och det finns de som inte klarar sig.

"Går knappt att läsa"

Tuggben tillverkade i Kina säljs i mer eller mindre samtliga matvarubutiker. Bland annat hos Ica, Willys och Coop med flera.

Och informationen om riskerna är inte tillräckligt tydlig, menar hundägaren Marie Weis. Texten på förpackningen är så liten att det knappt går att läsa.

– Jag gissar att de inte vill att vi ska kunna läsa för då är det lättare att sälja ut i butik. Just det här med njurskador skrämmer mig jättemycket, säger hon till SR.

Här är symtomen

Åsa Tomaszewski är inte ensam om att varna för de populära tuggbenen.

Även veterinärer på försäkringsbolagen flaggar för njursjukdomen Fanconis syndrom. Effekten är att njurarna inte kan återuppta viktiga ämnen utan läcker dessa till urinen.

Symtom på Fanconis syndrom är framför allt ökad törst och ökad urinering. Även viktnedgång och uttorkning förekommer hos hundar med sjukdomen. Njursvikt kan utvecklas veckor till flera år senare, framhåller exempelvis försäkringsbolaget Agria och tillägger:

– Hundar kan även drabbas av Fanconis syndrom av att äta hundgodis eller tuggben med torkad kyckling på. Undvik speciellt importerade produkter från Kina.

Foto: R. Stone

Text: Redaktionen


Jättekris för hamburgerkedja – 70 restauranger i Sverige

2024 10 16

Hamburgerkedjan Bröderna ansöker om rekonstruktion.

Det uppger kedjan på onsdagen.

– Brödernas, inklusive Brödernas Group AB (publ), har idag ansökt om företagsrekonstruktion. Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar, framhåller Brödernas i ett uttalande.

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs. Bolag som har ekonomiska problem, men som ändå kan överleva på sikt, kan ansöka om rekonstruktion.

Stora ekonomiska bekymmer

Brödernas har tampats med omfattande ekonomiska problem under en längre tid. 

Coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina har inneburit höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader. Samtidigt har stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft slagit hårt mot kedjan.

Brödernas restauranger har även drabbats av betydande hyreshöjningar. Den genomsnittliga ökningen under de senaste två åren har uppgått till 18 procent.

– Trots omfattande åtgärder för att möta dessa utmaningar, inklusive avyttringar av olönsamma restauranger, omförhandlingar av leverantörsavtal, effektivisering av bemanning och lansering av ett lojalitetsprogram, har den ekonomiska situationen tyvärr blivit ohållbar för oss, säger Brödernas vd Richard Forsshéll.

”Nödvändigt steg”

Brödernas grundades 2017 och har i dag cirka 70 restauranger över hela landet. Kedjan har cirka 500 anställda och mer än fyra miljoner gäster årligen.

Kedjan hoppas att rekonstruktionen ska trygga koncernens framtid och skydda de arbetstillfällen som skapats.

– Brödernas har en solid grund och ett starkt varumärke. Med rätt åtgärder ser jag goda möjligheter för koncernen att återfå sin styrka och fortsätta vara en viktig aktör på den svenska restaurangmarknaden, säger Lars-Henrik Andersson, föreslagen rekonstruktör från Cirio Advokatbyrå.

Arkivfoto: Jean-Claude Attipoe

Text: Redaktionen