Nya regler gällande vildsvinskött
2024 10 16
Livsmedelsverket meddelar nu att reglerna öppnas upp gällande vildsvinskött.
Tidigare har jägarna bara haft två olika alternativ.
Antingen har de behövt lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning, eller så har de fått äta upp köttet inom det egna hushållet.
Nu ändras reglerna.
Kan säljas direkt
Livsmedelsverket förklarar att reglerna officiellt ändras från och med den 4 november nu i år.
– Från den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner.
“Är efterlängtat”
Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, är glad över ändringen.
– Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet, säger hon.
Det gäller
Myndigheten förklarar vidare att alla jägare får – utan krav på anmälan eller utbildning – leverera 25 vildsvin direkt till lokala butiker eller restauranger, inklusive offentliga kök.
I det fallet är det butiken eller restaurangen som ansvarar för att kontrollera att köttet inte innehåller trikiner, och i vissa fall att köttet analyseras utifrån gränsvärdet för cesium, innan det får säljas till konsument.
Jägare kan, precis som i dagsläget, fortsatt lämna vildsvin till en uppsamlingscentral eller direkt till en vilthanteringsanläggning.
De jägare som levererar direkt till konsumenter och de butiker, restauranger och offentliga kök som tar emot vildsvin av jägare måste följa vissa krav på dokumentation och information, förklarar Livsmedelsverket om situationen framgent.
4 november
Livsmedelsverket avslutar.
– De nya reglerna träder i kraft den 4 november. De är en del av livsmedelsstrategin, och även en del av det så kallade Vildsvinspaketet.
– Regeringens mål är att öka andelen vildsvin som når tallriken och det pågår ett aktivt samarbete mellan flera myndigheter och aktörer för att åstadkomma det.
Foto: S. Pociecha resp A Alhajj
Text: Redaktionen