Experter avråder: gör absolut inte det här med osten
2024 10 14
Osten är tillsammans med övriga mejerivaror en av de som påverkats mest av de senaste årens prishöjningar.
I september ökade priserna på nytt.
Mejeriprodukter, inklusive ost, är en av de största utgifterna för hushållen och dessa ökade i snitt med 0,5 procent under september.
Samtidigt är suget på ost i flera fall större än någonsin.
Exempelvis har försäljningen av den danska osten Gammel knas skjutit i höjden efter att artisten Benjamin Ingrosso lovordat den i ett klipp på Instagram.
– Just nu står den för 35 procent av min omsättning, säger Tommy Danielsson på Ost- och delibutiken i Höganäs, till Helsingborgs Dagblad.
Experten: vanligt misstag
Mitt i all osthysteri kommer samtidigt en viktig påminnelse till hushållen som många inte tycks tänka på.
Nämligen att folk verkar ha för vana att ta på osten med sina fingrar för att ta emot när man hyvlar sig en skiva.
– Bakterier från våra händer kan spridas om vi rör vid sidorna av den gula osten, istället för att hålla i förpackningen, säger näringsrådgivaren Thea Myklebust Hansen från norska Opplysningskontoret for Mejeriprodukter, till Dagbladet.
Problemet är varken nytt eller begränsat inom de norska gränserna.
Faktum är att den svenska organisationen Bizmaker, som jobbar med att främja entreprenörskap och innovation, uppmärksammade detta redan 2013.
Lanserade "Osthållaren"
Företaget At Hand of Sweden an lanserade då den så kallade “Osthållaren” som skulle motverka just den typen av bakteriespridning.
– Vid en offentlig frukostbjudning är det många som tar i osten med händerna,utan att tänka på smuts och bakterier, förklarade Bizmaker.
– Vi brukar säga att ost är som fotboll, man ska inte ta i den med händerna, sade Owe Eliasson och Lars-Olof Öberg som uppfunnit Osthållaren i ett pressmeddelande då.
Bildas mögel
Enligt den norska näringsrådgivaren kan det lättare bildas mögel på sidorna av osten om man fingrar på den.
Och bakterier kan förstås spridas.
– Även om de vanliga bakterierna vanligtvis inte är sjukdomsframkallande kan de infektera mat och så småningom leda till exempelvis mögelbildning eller att maten blir förstörd.
Foto: Jonas Bergsten
Text: Redaktionen