Stor framgång för Republikanerna

2021 11 03

Guvernörsvalen i Virginia och New Jersey blev stora framgångar för Republikanerna och sänder en varningssignal till Demokraterna och Joe Biden inför mellanårsvalet 2022.

Demokraterna hade räknat med seger i båda delstaterna som håller guvernörsval i år men istället står det nu klart att det blivit ett stort bakslag.

Virginia

I Virginia har Demokraternas kandidat Terry McAuliffe tappat sin tydliga ledning då Republikanernas Glenn Youngkin knappat in mer och mer och vid nattens rösträkning stod det klart att Youngkin tagit hem segern. 

McAuliffe var guvernör 2014 – 2018 men i Virginia får man inte vara guvernör två mandatperioder i sträck varför han inte kunde bli omvald direkt efter sin mandatperiod. Nu ställde han upp igen och har haft fullt stöd från partiets etablissemang. Han var vice chef för Bill Clintons kampanj 1996 och chef för Hillary Clintons kampanj 2008.

Glenn Younkin

Republikanernas kandidat Glenn Youngkin är en affärsman som varit VD för den framgångsrika investmentfirman The Carlyle Group. Han ses inte som en stark Trumpanhängare även om han i Republikanernas primärval uttalade sig positivt om Trump. Han är konservativt lagd vill motverka aborter och försök att strama åt USA:s vapenlagar men ses ändå inte som en favorit hos vapenlobbyn som misstänker att han inte är så höger som han försöker utge sig för att vara. Med andra ord är det en lagom position för en republikansk kandidat i Virginia som för att vinna behöver få med sig en del mittenväljare som är skeptiska till Trump.

Med 99 % av rösterna räknade sto det klart att Youngkin tagit hem segern:

🔵 49 % McAuliffe

🔴 51 % Youngkin

New Jersey

New Jersey är en relativt säker demokratisk delstat i presidentvalen men i guvernörsvalen har Republikanerna i regel större chans om de får fram en regionalt populär kandidat. I mätningarna har dock den sittande demokratiska guvernören Phil Murphy haft en betydande ledning över Republikanernas Jack Ciattarelli, som är någonstans emellan konservativ och moderat.

Ciattarelli gav sitt stöd till Trumps omval och deltog efter valet i ett Stop The Steal-rally där man menade att Trump vunnit valet. I efterhand hävdade han dock att han inte visste om att det var ett Stop The Steal-rally och försökte i valkampanjen gå mot mitten - och det har belönat sig. När 85 % av rösterna räknat är det dött lopp mellan kandidaterna.

🔵 50 % McAuliffe

🔴 50 % Youngkin

ANALYS

Att Republikanerna skulle ha chans att vinna i Virginia stod klart de sista veckorna men att de gått så starkt i New Jersey är en stor chock för Demokraterna vars popularitet nu har dalat rejält under sommaren och hösten. Det finns flera orsaker:
1, Afghanistan - USA:s turbulenta tillbakadragande i Afghanistan utlöste en kris för president Joe Biden som ledde till ett stort fall i mätningarna.

2, Pandemin - Under Joe Bidens första tid vid makten  minskade smittspridningen kraftigt i USA och allt flera vaccinerades. Men nu har smittan ökat igen och oron är stor inför vintern.

3, Ekonomin - Demokraterna har interna konflikter som försvårar för Biden att få igenom sina vallöften om stora investeringar. Eftersom det är ett så knappt övertag för Demokraterna i kongressen kan en liten grupp högerdemokrater stoppa Bidens planer vilket är precis vad som nu tycks ske.


Mobilanvändare varnas för farlig laddare – många har den hemma

2024 04 30

Många mobilanvändare kan ha en farlig Iphone-laddare hemma.

Det rapporterar den norska tidningen Dagbladet.

Tidningen hänvisar till sajten Farligeprodukter.no som gått ut med en återkallelseorder under måndagskvällen.

Varningen gäller Apples gamla 5-watts USB-adapter till Iphone.

– USB-laddaren kan överhettas och utgöra en säkerhetsrisk, står det i återkallelsen.

Konsumenter som har laddaren uppmanas att sluta använda den med omedelbar verkan.

– Sluta använd laddaren. Byt ut laddaren mot en ny. Ta den berörda enheten till en Apple-auktoriserad serviceleverantör.

Se bild på adaptern längs ner i texten

Har återkallats – men många har kvar den

Apple återkallade produkten 2014.

– Men det finns förmodligen fortfarande ett stort antal personer som har den i sina hem, framhåller Dagbladet.

Så kollar du din adapter

USB-laddaren som kan vara farlig  har modellnummer A1300 och bokstäverna "CE" i grå text.

På de omgjorda adaptrarna står det ”Model A1400” och bokstäverna ”CE” i grått. 

– Om du har en påverkad adapter slutar du använda den och byter ut den mot en ny, framhåller Apple på sin hemsida.

Så här ser den ut

Laddaren som kan utgöra en säkerhetsrisk ser ut så här, enligt Apple:

Detalj av berörd adapter

Foto: S. Ritterfeld

Text: Redaktionen


Ny butikskedja öppnar i Sverige – folk har övernattat utanför

2024 04 30

En finsk butikskedja öppnar sin andra butik i Sverige.

Den första butiken slog upp portarna i Stockholm så nyligen som förra månaden.

Vid det tillfället var hysterin så massiv att hundratals människor flockades vid öppningsdagen och flera av dem hade till och med övernattat i kön.

Det handlar om den koreanskinspirerade skönhetskedjan Yeppo Soonsoo från Finland som nu ger besked om att man öppnar sin andra butik i Sverige på kort tid, den här gången i Göteborg.

– Med sitt stora sortiment kommer göteborgarna få tillgång till det senaste inom K-Beauty med produkter som bland annat innehåller ingredienser som lakritsrot, ginseng, snigelslem, fermenterat risvatten och björksav, framhåller kedjan i ett pressmeddelande.

Köade i halvt dygn

En faktor som bidrog till den stora anstormningen när Yeppo Soonsoo öppnade i Stockholm var att man delade ut en gratis goodiebag med skönhetsprodukter till de 250 första besökarna.

Folk köade i över ett halvt dygn för att få lägga vantarna på en av de eftertraktade påsarna.

– Skincare, hårcare, allting kostar. När man väl får någonting gratis tycker jag att det är värt det, sade studenten Lou Hedman till Expressen vid tillfället.

Stor efterfrågan

Om det kommer att delas ut liknande goodiebags vid öppningstillfället i Göteborg är ännu inte bestämt.

Men om det sker kommer köpcentret Nordstan, där butiken ska ligga, att vara redo.

– Blir det aktuellt så får vi ta det då, det är i alla fall väldigt spännande att det finns den typen av efterfrågan, säger Anna Gustafsson, pressansvarig på Nordstan, till GP.

Öppnar i juli

Exakt datum för öppning är inte klart, men det kommer att ske i början av juli och ska ligga på Femmans gatuplan.

Yeppo & Soonsoo grundades 2013 och har sedan tidigare åtta butiker i Finland. Branschen som kedjan är verksam i, så kallad K-Beuty, uppges omsätta miljarder dollar varje år.

– Sedan 2018 har vi agerat trendsättare genom att föra de bästa skönhetstrenderna och kulturpärlorna från Korea till Finland och hela Europa. Vårt företags uppdrag är att främja innovationer och livsstil för koreansk skönhet, samtidigt som vi stödjer anpassningen av våra varumärken till lokala kunders behov, skriver kedjan på sin hemsida.

Foto: Nordstan

Text: Redaktionen