Svenska kraftnät bekräftar: Tung smäll för miljontals hushåll
2024 10 11
I slutet av oktober ändras elmodellen i Sverige.
Den nya modellen är en så kallad flödesberäkningsmodell som gör det möjligt att tillhandahålla mer effekt i elnätet.
Syftet är att öka elöverföringen mellan länder och elområdena i Sverige.
Testkört modellen
Nu har Svenska kraftnät testkört den nya modellen.
Testet indikerar att överföringskapaciteten från norr till söder kan ökas med tio procent. Men det visar även att elpriserna kommer höjas rejält för många hushåll.
Elanvändare i det mellersta elområdet SE3 får 9 procent högre elpris i testkörningen.
De stora vinnarna blir hushållen i södra elområde SE4. I södra Sverige beräknas elpriset sjunka med 10 procent.
I de två nordliga elområdena, SE1 och SE2, blev elpriset sex procent högre.
– Med den nya metoden kan vi använda elnätet mer effektivt och tillåta att mer el transporteras i våra ledningar. Det gör att elpriserna jämnas ut mellan elområden. De relativt låga elpriserna i norra Sverige stiger en aning och det högre i södra elområdet sjunker, säger Erik Ek, strategisk driftchef på myndigheten.
Miljontals hushåll
Testkörningen är dåliga nyheter för Sveriges största elområde, SE3, som får räkna med betydligt högre elpriser framöver.
I elområdet ingår bland annat Stockholms län, Gotlands län, Södermanlands län, Värmlands län, Västmanlands län, samt Örebro, Uppsala och Östergötlands län.
Även delar av Kalmar, Jönköping, Hallands och Gävleborgs län samt Västra Götalands och Dalarnas län ingår i elområde 3.
Det handlar alltså om miljontals hushåll som drabbas av prisökningen.
Svenska kraftnät betonar dock att testkörningen inte är en garanti för hur elpriserna kommer utvecklas.
– Vi får se resultaten mer som indikationer på hur det kan bli. Eftersom det är en helt ny metod vet vi inte hur det exakt påverkar handeln med el, säger Erik Ek.
Svenska kraftnät: Därför införs den nya modellen
Så här skriver Svenska kraftnät om den nya flödesbaserade modellen:
”Införandet är en förutsättning för energiomställningen och skapandet av ett mer flexibelt och dynamiskt europeiskt elsystem.
Metoden är anpassad för att hantera den gröna omställningen, där en ökad andel förnybar energi, som vind- och solkraft, ansluts till elsystemet. Då behövs en metod som möjliggör en mer flexibel användning av nätet som kan utnyttja att förnybara energikällors produktion är väderberoende och att behovet därmed för elöverföring mellan landsändar och grannländer ökar.
En annan fördel är att metoden ökar överföringskapaciteten i det befintliga elsystemet. Med tanke på att Svenska kraftnät står inför historiskt stora investeringar i stamnätet – över 200 miljarder de kommande tio åren – motsvarar effekten av den nya metoden investeringar på 40-50 miljarder i stamnätet för att nå samma 10-procentiga kapacitetsökning.
Enligt uppskattningar skulle det ta minst tio år att bygga ut för att nå samma ökning av överföringskapaciteten som den nya metoden åstadkommer omedelbart. Dessutom behöver inte ny mark tas i anspråk för utbyggnad av stamnätet.”
Foto: Alex Antas-Bergkvist
Text: Redaktionen