Stor chans för galet norrsken i helgen – ovanligt långt söderut

2024 10 04

Ladda termosen med kaffe, på med varma kläder och bege dig ut redan ikväll.

Tidiga prognoser pekar nämligen på spektakulära norrsken redan under fredagskvällen och natten till lördagen.

Detta beror på ett ovanligt starkt solutbrott med riktning mot jorden tidigare i veckan – vilket har fått norrskensappar att plinga för fullt om goda chanser för det häftiga ljusfenomenet.

– Ett kraftigt solutbrott har skett, vilket kan resultera i ett mycket starkt norrsken över hela Sverige, framhåller en av de vanligare apparna och tillägger:

– Mycket tyder på att detta kan inträffa under fredag kväll/natten till lördag.

"Hisnande utbrott"

Bland norrskensentusiaster är nu förhoppningarna höga.

Carl Bergstrand, som driver kontot “Norrsken” på Facebook med nästan 190 000 följare, beskriver solutbrottet som “hisnande”.

Utbrottet under gårdagen bedöms vara i kategorin X – enkelt uttryckt den kraftigaste klassificering av energiurladdningar. Det är också det största av alla uppmätta solutbrott i riktning mot jorden under nuvarande solcykel.

– Det som händer nu är inget annat än fantastiskt, framhåller Carl Bergstrand via sitt Norrskenskonto och uppmanar till att “spänna fast säkerhetsbältena”.

Tålamod är nyckeln

Det är värt att notera att ovanstående handlar om prognoser. Att spå norrsken är inte enkelt.

Vid 16.30 på fredagskvällen hade solutbrottet ännu inte nått satelliten DSCOVR, vilket gör det svårt att förutse om eller när ett norrsken kan inträffa. Enligt observatörer som följer utvecklingen via den amerikanska vädermyndigheten NOAA har chansen minskat för fredagen, men det bedöms inte orealistiskt att det istället sker i morgon kväll (lördag).

Om det verkligen blir norrsken vet man dock ofta inte förrän i bästa fall någon timme i förväg – och om utfallet vet man först efteråt.

Något av en missräkning, och en besvikelse för många, skedde till exempel för en dryg månad sedan när en kraftig geomagnetisk storm var på väg mot jorden – vilket gav upphov till en prognos om nästan globala norrsken.

“Träffen” uteblev emellertid vilket innebar att många norrskensjägare i söder har behövt fortsätta vänta på nästa chans. Det senaste norrskenet värt att notera som nådde hela vägen ned till Skåne ägde rum den 12 september tidigare i år. 

Når toppen 2025

Den som hindras från att se det potentiella norrskenet i helgen på grund av moln, eller för att prognosen spricker, ska dock inte hänga läpp allt för mycket.

Det lär komma fler chanser, enligt astronomen Bengt Edvardsson från Uppsala universitet.

– Solens magnetfält byter riktning vart elfte år ungefär och då är det väldigt svagt. Däremellan växer det och blir starkare, har han sagt till UNT vid ett tidigare tillfälle.

Institutet för rymdfysik spår att solaktiviteten kommer att vara på sin absoluta topp omkring år 2025.

– Sedan kommer norrskenet att avta och om ytterligare elva år blir det mer igen, säger Bengt Edvardsson.

Foto: J. Wellington

Text: Redaktionen


Obehaglig upptäckt i vetemjöl – massmeddelande till kunder

2024 10 04

Tusentals kunder har kontaktats efter larm om larver i Kungsörnens vetemjöl.

Mjölpåsarna har sålts mellan den 19 augusti och 29 september i år.

Nu uppmanar Mathem, som är livsmedelsföretaget som tagit emot klagomålen, folk att slänga produkterna.

Totalt har 4 000 sms skickats ut till folk som handlat mjölet i fråga.

– Eftersom Mathem endast finns online kunde vi följa upp exakt vilka kunder som köpt mjölet, framhåller Mathems presstalesperson Lotta Olofsson till Dagens Nyheter.

Lantmännen ger besked

Det är alltså via Mathem som mjölpåsarna har sålts.

Enligt företaget gäller larvlarmet en specifik produktkategori: vetemjöl på två kilo från Kungsörnen med utgångsdatum 26 juni 2025.

Hur problemet har uppstått finns det dock just nu inget svar på.

Lantmännen, som äger Kungsörnen, har genomfört referensprover och inte hittat tecken på mjölbagg.

Av den anledningen har man valt att inte göra en omfattande återkallelse.

Vår samlade bedömning och erfarenhet säger att det här rör ett enskilt parti hos Mathem, och att det inte är motiverat att göra en återkallelse av hela partiet, förklarar Lantmännens kommunikationschef Emelie Bontesse de Filippis för samma tidning.

Högsäsong för mjölbaggar

Vi går just nu in i högsäsong för skadedjur som larver och mjölbaggar i skafferivaror, även om vissa mjölbaggar lever året runt i naturen.

– Torra specerier, som till exempel mjöl, spaghetti, fågelfrön och så vidare är idealfödan och mjölbaggen träffas ofta på i skafferier, informerar Anticimex på sin hemsida.

Man flaggar också för att det är lätt att känna en “konstig skarp lukt” om man fått mjölbaggar i mjölpåsen.

– Vid närmare titt kanske det kryper små gula larver i påsen.

Råden från Anticimex

Anticimex har följande råd för att göra sig kvitt med mjölbaggar vid händelse av att man upptäckt dem i torrvaror:

  • Töm skåp och lådor och ta bort eventuellt hyllpapper
  • Rengör lådor och hyllor noga, använd helst dammsugare
  • Undersök alla varor innan de ställs tillbaka i skåp och lådor
  • Angripna varor kastas
  • Innan de slängs bör de läggas i en försluten förpackning, för att inte spridas, och sedan frysas i en frysbox i en vecka eller värmas till mer än 55°C i mer än en timme. Lätt angripna varor kan värmebehandlas eller frysas.
  • Tänk också på att byta och kassera använd dammsugarpåse. För att vara på den säkra sidan bör påsen förseglas med en plastpåse och frysas även den i en vecka.

Källa: Anticimex

Foto: N. Dumlao resp Lantmännen

Text: Redaktionen


Klarna uppmanar: betala dina varor omedelbart

2024 10 04

Klarna går ut med nya riktlinjer till sina användare.

“Köp nu, betala senare” har varit betaljättens signum sedan start.

Nu gör man något av en tvärvändning.

Istället för att skjuta upp betalningarna genom fakturor börjar nu Klarna istället uppmana kunderna att betala sina varor omedelbart.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

– Vi tror generellt att det bästa sättet att använda Klarna på är att använda betala direkt för merparten av dina transaktioner, säger Klarnas globala produktchef David Fock i en längre intervju med tidningen.

"En stor grej"

Den nya uppmaningen är en stor förändring i hela Klarnas idé och varumärke.

En farhåga är att andelen personer som inte kan betala sina köp ökar i takt med att ribban för att handla sänks.

Det förkastas dock av Klarna, vars direktbetalningar nu står för drygt 30 procent av företagets alla betalningar.

– Vi försöker gå från kredit till debit, eller betala nu. Det är en av de stora grejerna vi verkligen vill komma åt, säger David Fock.

Kritiserade förändringar

Att betala direkt istället för faktura kommer dock inte vara ett tvång för kunderna, försäkrar Klarna.

Det kommer fortfarande att finnas valfrihet och flexibilitet.

Däremot är de uppdaterade direktiven en del av flera stora förändringar som betalföretaget lanserat under det senaste åren.

En uppmärksammad nyhet är sedan tidigare stora satsningar på AI-teknik som annars skulle kräva hundratals heltidsanställda kundservicemedarbetare.

– Detta AI-genombrott i kundinteraktion innebär oslagbara upplevelser för våra kunder till bättre priser, intressantare utmaningar för våra anställda, och bättre avkastning för våra investerare, sade Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna, i ett utskick i februari.

Förlorade tusentals kronor

Men att ersätta människor med AI har också väckt kritik. I januari slog flera kunder larm om att man förlorat tusentals kronor efter att ha tvingats betala fakturor för varor som är trasiga eller inte ens levererats.

Detta på grund av AI-kontrollerad kundtjänst där medarbetare uppgav att man inte manuellt får lov att ändra robotens beslut.

– Man gick in i något hamsterhjul och gjorde bara vad roboten sade. Man måste gå på AI:s beslut även om man tror att företaget luras, annars riskerar man sin bonus, sade en anonym medarbetare till P3 Nyheter i vintras.

Klarna förnekade vid tillfället rapporterna om att anställda inte får lov att ändra AI-beslut.

Foto: Rupixen/Klarna

Text: Redaktionen