Viktigt meddelande till alla som vabbar – gäller hela hösten

2024 10 01

Under hösten kommer kontrollerna av vab (vård av barn) att vara extra intensiva.

Det meddelar Försäkringskassan på måndagen.

Myndigheten kommer göra extra många kontroller av vab-ansökningar för att komma åt bidragsbrott.

Bidragsbrottslighet kopplat till vab är ett allvarligt problem. Varje år kostar föräldrar, som anmäler vab trots att de jobbar, skattebetalarna cirka 800 miljoner kronor.

– Vab är en ersättning som många tar del av. Hela systemet bygger på förtroende där den som ansöker inte måste visa vare sig läkarintyg eller intyg från arbetsgivare att man varit hemma. Vi ser tyvärr att systemet missbrukas och varje krona som går ut fel måste stoppas. Höstens extra kontroller är en del av det arbetet.

Det säger Peter Fausö, chef över Försäkringskassans kontrollverksamhet, i ett uttalande.

Polisanmälan och åtal

Den som fuskar med vab riskerar att bli polisanmäld och åtalad, även om det misstänkta brottet bara handlar om enstaka, felaktiga vab-dagar. Den skyldige måste också betala tillbaka pengarna som betalats ut felaktigt.

Försäkringskassan använder olika metoder för att upptäcka bidragsbrott. När det gäller brottsmisstanke kopplat till vab samlar myndigheten in uppgifter från till exempel arbetsgivare och förskola.

– Om det finns misstanke om att någon hållit på med den här typen av bedrägeri länge går vi flera år tillbaka i tiden med våra kontrollutredningar och utreder personen. Vi blir också allt mer träffsäkra tack vare ökad kunskap, säger Peter Faus.

Fakta: Vab (vård av barn)

Tänk på det här när du ansöker:

- Stämmer de förifyllda uppgifterna fortfarande? Det gäller till exempel din lön, arbetsgivare och vilken förskola eller skola ditt barn går i.

- Har du fyllt i rätt timmar på rätt dag? Det är extra viktigt om du till exempel är sjukskriven på deltid eller får någon annan ersättning för samma dag.

- Om du har flera barn, kolla att du ansöker om vab för rätt barn.

- Stäm av med den som har vabbat för samma barn, så att ni inte ansöker om ersättning för samma dagar eller timmar. Håll koll med Försäkringskassans tjänst Föräldrakalendern.

- Om du själv är sjuk, och har sjukanmält dig hos din arbetsgivare, har du inte rätt till ersättning för vab.

Du kan få ersättning för vab när du:

- tar hand om ett barn som inte kan gå till förskolan, skolan eller motsvarande på grund av sjukdom eller smitta

- följer med ett barn till läkare, barnavårdscentralen (BVC), tandläkaren eller BUP

- tar hand om ett barn på grund av att den ordinarie vårdaren är sjuk

- deltar i en kurs som ordnas av en sjukvårdshuvudman för att du ska lära dig att sköta ditt barn

- behöver vabba fler än 7 dagar, men då behöver du ett intyg från en sjuksköterska eller läkare.

Källa: Försäkringskassan

Foto: Sarah B resp K. Sikkema

Text: Redaktionen


Alla husägare i Sverige kallas in till krismöte

2024 10 01

Villaägarnas Riksförbund kallar in hela Sverige till ett krismöte.

Utöver föreningens 230 000 medlemshushåll uppmanas även samtliga förtroendevalda och icke-medlemmar att sluta upp.

Förbundet kallar mötet en “kraftsamling mot orimliga energipriser”.

– Det har blivit dags att slå näven i bordet, konstaterar Villaägarna i ett officiellt pressutskick.

Måttet rågat: "Oacceptabelt"

Enligt Villaägarna “är någonting fel i Sveriges energimarknad”. Man menar att det tas snedvridna beslut i regeringen och att EU-direktiv gör husägare till “ständiga förlorare”.

Nu är måttet rågat för förbundet.

– Det är oacceptabelt att småhusägare får bära den stora kostnaden för Sveriges illa planerade elsystem, men där är vi nu, framhåller Villaägarna.

Enligt en bedömning från organisationen kan Sveriges husägare ha dubbelt så dyra energikostnader 2030, med hänvisning till ökad efterfrågan på el och stora industrisatsningar i kombination med en ny prissättningsmodell från EU.

Ny metod om en månad

Kallelsen till det nationella krismötet kommer i samma veva som det att Svenska Kraftnäts nya metod för ökad elöverföring börjar gälla om några veckor.

En metod som bland annat ska göra elnätet mer effektivt, men som kritiseras av analytiker som förutspår ett dyrare snittpris på el i hela landet.

– Till att börja med så kommer elen mest troligt att bli dyrare i större delen av Sverige. Priset sätts utifrån utbud och efterfrågan på el på elmarknaden, på samma som till exempel matpriser eller priset på bostäder. Våra tester visar att elområde 1‑3 sannolikt får högre elpriser, medan elområde 4 får lägre, skriver Svenska Kraftnät på sin hemsida.

LÄS MER: Nya regler om en månad – alla hushåll lär få betala mer

Digitalt nationellt möte

Villaägarnas Riksförbunds kraftsamlingsmöte sker digitalt den 2 oktober via Teams.

Medlemmar har redan bjudits in – som uppmanas att även bjuda in vänner och bekanta.

Enligt förbundet är intresset stort.

– Det är inget snack om att folket har fått nog av Sveriges skeva energimarknad där hushållen står som ständiga förlorare. Småhusägare drabbas hårt och letar nu efter sätt att påverka och ta makt över sin energiräkning. Där har vi på Villaägarna ett ansvar att samla och leda, säger Cecilia Reuter, förbundsordförande, i en kommentar och tillägger:

– Hushållen förtjänar rimliga och förutsägbara energikostnader.

Villaägarna understryker att kraftsamlingen är ett startskott på en längre riktning där man tänker ställa krav på makthavare och förändra energimarknaden “så att småhusägare inte längre ska behöva betala den stora kostnaden för sprickan i systemet”.

Foto: P. Kapischka

Text: Redaktionen


Dåliga nyheter för alla som gillar apelsinjuice

2024 10 01

I början av 2024 varnade Svenska juiceföreningen för att global brist på apelsinjuicekoncentrat kan leda till tomma juicehyllor i svenska matbutiker.

Föreningen pekade ut två orsaker till den dystra prognosen:

- Några av de största apelsinodlande länderna som Brasilien, USA och Spanien har drabbats av extremväder

- Växtsjukdomen citrus greening har ökat dramatiskt

Tillsammans har fenomenen lett till stor brist på apelsinråvara i världen.

Vi befinner oss i en unik marknadssituation där våra medlemsföretag inte vet om de i år kommer att få den råvara de beställt. Bedömningen att det råder en 25-procentig brist på apelsinjuicekoncentrat i Europa och tyvärr kommer det att ha en stor påverkan på tillgången på apelsinjuice i butikerna, sade Magnus Berntsson, ordförande Svenska Juiceföreningen och vdEckes Granini Sverige, i mitten av januari.

Blir ännu sämre 

Nu har situationen förvärrats ytterligare.

Det har varit ett extremt tufft år för apelsinodlare runt om i världen.

Magnus Berntsson befarar att det kan dröja länge innan apelsinodlingar återhämtat sig.

– Vi räknar med att det blir ännu tuffare framåt. Det mest oroväckande är att det inte finns råvara att få tag på, säger han till sajten Dagligavarunytt.  

Extrema prisökningar

Berntsson bedömer att priserna för apelsinjuice kommer öka kraftigt framöver. Han hänvisar till att världsmarknadspriset för apelsinkoncentrat ligger på över 7 000 dollar per ton. Under ett normalår brukar priset landa på mellan 1 500 och 2 000 dollar per ton.

– Kunder har antagligen redan märkt av apelsinbristen i handeln, både i termer av tomma hyllor och kraftigt ökade priser, säger Magnus Berntsson till Dagligavarunytt.

Fakta apelsinjuice

- Apelsinjuice står för ca 45 procent av den totala försäljningen av juice i Sverige. Juice är ett skyddat namn inom EU som enbart får användas när juicen till hundra procent är baserad på frukt och grönsaker.

- Apelsinjuice kan framställas via apelsinjuicekoncentrat eller från direkt pressade apelsiner.

- Apelsinjuice används också för att framställa andra drycker som nektar och fruktdryck där juicen blandas med exempelvis vatten och socker.

- Inom den totala kategorin för juicer och fruktdrycker står ren apelsin för ca 30 procent. Största apelsinjuiceproducerande länderna i världen är Brasilien, Mexico och USA.

Källa: Svenska juiceföreningen

Foto: G. Rosenke

Text: Redaktionen