Ny lag införs – bilägare riskerar kalldusch

2024 10 02

Lagen om nya regler för bensin och diesel är nu officiellt klubbad.

Beslutet fastställdes av riksdagen genom en omröstning förra veckan.

Det handlar om det nya EU-handelssystemet ETS2 som innebär utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Från och med 1 januari 2025 måste drivmedelsbolagen nu börja rapportera sina utsläpp. Därefter behöver de till år 2027 köpa en utsläppsrätt för att kompensera för sin försäljning av bensin och diesel.

Kort sagt rör det sig om ett successivt ökat pris på koldioxid inom hela EU för att minska utsläppen.

Kritiker: priserna kan skjuta i höjden

Men i samband med att riksdagen nu klubbat igenom regeln för Sveriges räkning höjs upprörda röster.

Kritiker menar att priserna på bränsle fullständigt kan skjuta i höjden som följd av ETS2.

– Utsläppsrätten är en rörlig komponent som läggs ovanpå övriga delar av drivmedelspriset. Eftersom det är marknaden som styr är det svårt att sia om hur stor den exakta effekten blir, säger Viktor Gunnarsson, som representerar branschorganisationen Drivkraft Sverige där han ansvarar för konkurrenskraftfrågor, till Sveriges största bilmagasin Vi Bilägare.

"Världens bästa styrmedel"

Regeringen ställde sig tidigt bakom implementerandet av det nya utsläppshandelsystemet i svensk lag. Redan i maj gav man första klartecknet.

– EU:s utsläppshandelssystem är världens bästa styrmedel för att minska utsläppen. Eftersom det är väldigt bråttom så har regeringen beslutat att Sverige ska ligga i framkant och införa fler sektorer i det nya ETS-systemet, som vi är med i redan från start, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari vid tillfället.

Kallduschen: "40 kronor vid pump"

I propositionen räknar regeringen med ungefär en krona högre literpris 2027.

Men framåt 2040 kan priset ha ökat betydligt kraftigare. Konsumentorganisationen M Sverige har kallat det en “kalldusch” för bilister.

– Vi har haft möten med företrädare inom bränslebranschen som tror att bränslepriset kan öka till uppemot 40 kronor per liter, har även Bränsleupprorets talesperson Peder Blohm Bokehielm tidigare sagt till motormagasinet Carup.

Lovar kompensera bilägare

Redan i maj underströk Romina Pourmokhtari att man planerar att kompensera konsumenter och verksamheter för effekterna på drivmedelpriserna som införandet av ETS2 innebär.

Det beskedet står kvar, men exakt hur det ska gå till finns det vid tidpunkten för klubbandet fortfarande inte något konkret svar på. För det väntar en utredning som ska tillsättas.

Jag vet att frågan bereds på Regeringskansliet just nu, och jag förväntar mig att utredningen kommer att presenteras nu under hösten, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, under riksdagsdebatten.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


JUST NU: Bank of America hyllar svenska kronan – ”Euro på steroider”

2025 03 29

En storbank slår larm om en ny lågkonjunktur som kommer att bli smärtsam.

Svenska kronans revansch får internationellt uppmärksamhet, och Bank of America kallar den för ”euro på steroider”.

Den svenska kronan har återhämtat sig ordentligt på senare tid.

Kronans starka utveckling är ingenting som bara noteras av svenskar – den uppmärksammas också internationellt.

Den svenska valutan, liksom den norska, har därför blivit favoritvalutor bland folk som vill satsa på en europeisk återhämtning.

”Euro på steroider”

Både den svenska och den norska valutan har fått en bra start på 2025, vilket den internationella marknaden uppmärksammar, rapporterar Financial Times.

Den svenska kronan har stärkts med mer än 10 procent mot den amerikanska dollarn hittills i år, konstaterar tidningen. Det innebär att kronan har haft sin största uppgång under ett kvartal sedan 2010.

Detta innebär att svenska och norska kronan är de bäst presterande valutorna inom den så kallade G10-gruppen.

Investerare tror idag mer på Skandinavien än på övriga Europa, menar bland annat den multinationella bankkoncernen Bank of America.

– De skandinaviska valutorna är helt enkelt euron på steroider, säger Kamal Sharma, valutastrateg på Bank of America, till tidningen.

Tror på svensk tillväxt

Bank of America tror också att Tysklands stora plan på att investera enorma summor pengar i försvaret kommer att ha en särskilt positiv effekt på Sverige och den svenska ekonomin.

Detta eftersom Sverige har en stor försvarssektor. Exempelvis låg svensk vapenexport förra året inte långt ifrån Frankrikes, som i sin tur är världens näst största vapenproducent efter USA, enligt tidningen.

Bank of America tror därför på en högre tillväxt i Sverige än i Europa i stort.

Han spår en övergång till euron

Alla ser dock inte ljust på kronans framtid.

Under gårdagen gjorde statsminister Ulf Kristerssons (M) tidigare närmsta man, PM Nilsson, ett utspel om att Sverige kan komma att övergå till euron redan under 2025.

Detta eftersom Sverige kommer att hamna i en kris där man pressas av Trumps USA, menar Nilsson, vilket MarcusOscarsson.se har rapporterat om.

LÄS OCKSÅ: UPPGIFTER: Sverige kan införa euro – redan i år

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: Rysslands toppförhandlare ger Trump kalldusch – ”Inte under 2025”

2025 03 29

Rysslands toppförhandlare ger nu Donald Trump en rejäl kalldusch angående den amerikanska presidentens löfte om en snabb fred.

USA:s president Donald Trump har lovat att han kan ordna en snabb fred mellan Ryssland och Ukraina.

USA har också inlett förhandlingar med de båda länderna, vilket har gett vissa resultat.

Men nu flaggar Rysslands toppförhandlare för att en mer omfattande vapenvila eller fred kan ta betydligt längre tid än vad USA hoppas på.

Ifrågasätter Trump-administrations förmåga

Den ryske förhandlaren Grigory Karasin var den som ledde Rysslands delegation under de 12 timmar långa tekniska konsultationerna med USA i Saudiarabien den 24 mars, rapporterar Kyiv Independent.

Han har medverkat i förhandlingar som har lett till överenskommelser om att sluta attackera energiinfrastruktur, samt ett stopp för attacker i Svarta havet.

Men när det gäller möjligheterna att nå mer långtgående resultat i förhandlingarna, kommer Karasin med en rejäl kalldusch.

Karasin ifrågasätter Trump-administrationens förmåga att förhandla fram en snabb vapenvila, enligt tidningen.

”Skulle vara naivt”

Grigory Karasin menar att det kanske inte blir någon vapenvila under 2025, enligt tidningen.

På frågan om hur han tror att tidslinjen ser ut när det gäller möjligheten att nå större resultat i förhandlingarna, svarar Karasin att sådana resultat kanske inte kommer ”det här året eller i slutet av det här året”.

Detta går emot både Trump och Zelenskyj, som har pratat om nödvändigheten av att nå vapenvila och fred under 2025.

Men den ryske toppförhandlaren signalerar alltså att Ryssland inte har bråttom.

– Det skulle vara naivt att förvänta sig några genombrottsresultat vid det allra första mötet, säger Karasin också, med anledning av de förhandlingar som hittills har ägt rum.

Trump: ”Ryssland drar benen efter sig”

Ryssland har flera gånger signalerat att de inte har bråttom att uppnå vare sig vapenvila eller fred.

Samtidigt har Kyiv anklagat Ryssland för att ha brutit mot överenskommelsen om att inte attackera energiinfrastruktur. Ryssland har också gett blandade signaler om hur det blir med överenskommelsen om Svarta havet.

Moskva har dessutom sagt nej till en 30 dagars vapenvila som USA och Ukraina var överens om.

Donald Trump, som alltså har utlovat en snabb fred, sade den 25 mars att Ryssland kanske ”drar benen efter sig” i fredssamtalen.

Foto: Gage Skidmore resp President of Transnistra

Text: Redaktionen