Viktigt besked om covidvaccinet och hjärtproblem

2024 09 30

I enstaka fall har vaccinationer mot covid-19 gett upphov till hjärtkomplikationer.

I sällsynta fall har personer drabbats av hjärtinflammation efter att ha tagit mRNA-vaccin.

– En mycket sällsynt biverkan efter vaccinationen mot covid-19 är inflammation av hjärtmuskeln. Då kan man få ont i bröstet och svårt att andas, skriver Folkhälsomyndigheten om fenomenet.

Nu kommer ett definitivt besked om vaccinets koppling till hjärtkomplikationer.

I en omfattande studie fastslår forskare från Göteborgs universitet att risken för allvarlig hjärt- och kärlsjukdom minskar efter covidvaccination.

– Fullt covidvaccinerade har påtagligt lägre risk för att drabbas av svårare hjärt-kärltillstånd kopplade till covidinfektion, fastslår forskarna i den rikstäckande studien.

Stor studie – 8 miljoner svenskar

Studien bygger på data från 8 miljoner svenskar i nationella hälsoregister under cirka två år, från slutet av december 2020 när vaccinationerna mot covid-19 startades till och med hela 2022.

Forskarna har studerat så kallat riskfönster – det vill säga tiden direkt efter en enskild covidspruta.

Hjärt- och kärlhälsan efter full vaccination har sedan jämförts med hjärt- och kärlhälsan hos dem som vid motsvarande tidpunkt inte hade påbörjat någon vaccination.

– För de flesta av utfallen, särskilt de allvarligare, sågs minskade risker för hjärt- och kärlrelaterade händelser efter vaccination, särskilt efter dos tre. Risken för hjärt- och kärlhändelser efter full vaccination var i allmänhet 20-30 procent lägre än när ingen vaccination påbörjats, framhåller forskarna.

Studien bekräftar samtidigt att mRNA-vaccin leder till ökad risk för inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck en till två veckor efter sprutan.

Men vaccinerade personer löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med ovaccinerade.

– De hjärt-kärlrelaterade riskökningar vi ser efter en covid-19-vaccination är tillfälliga och gäller inte i de allvarligare tillstånden, medan full vaccination avsevärt minskade risken för flera allvarligare hjärt-kärlutfall kopplade till covid-19, till exempel hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. Det här understryker de skyddande fördelarna med fullständig vaccination, säger Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi och en av forskarna bakom studien.

Fakta om studien

- Forskningen utgår från avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, med Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi, och Yiyi Xu, docent i arbets- och miljömedicin, som huvudansvariga. Bland övriga författare finns Mats Börjesson, hjärtläkare och professor i idrottsfysiologi, och Magnus Gisslén, infektionsläkare, professor i infektionssjukdomar och statsepidemiolog.

- I studien ingår riskanalyser för en rad hjärt-kärlsjukdomar relaterade till både hjärta och hjärna: inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck, rubbad hjärtrytm, hjärtsvikt, TIA och stroke, varav de två senare orsakas av försämrat blodflöde i hjärnan.

- Studien har publicerats i tidskriften European Heart Journal

Källa: Göteborgs universitet                    

Foto: E. Us

Text: Redaktionen


Nekas inträde på Liseberg – chockbesked vid entrén

2025 07 04

Flera kunder nekas i dörren till Liseberg.

Larmet kommer efter att en familj oväntat stoppats i entrén till den populära nöjesparken i Göteborg.

12 500 kronor rök från kontot

Lena Ström och hennes familj hade köpt biljetterna till Liseberg i appen och åkt 35 mil från Ronneby. När de kom fram till parken stötte familjen på problem.

Enligt personalen hade enbart åkbanden registrerats i köpet och allihop nekades därför att komma in eftersom inträdet inte ansågs vara betalt, rapporterar TV4.

Då uppmanades Lena Ström att göra betalningen på nytt. Totalt gjordes tre försök att betala, men utan någon bokningsbekräftelse.

Däremot drogs pengarna på Lenas konto – 12 500 kronor hade hon behövt lägga ut på köpen.

Då fick familjen nog.

– Jag sa bara att vi får åka hem då. Så då gick vi därifrån med 12 500 kronor borta. Och inga biljetter, säger Lena Ström.

Fick ställa in

Familjen tycks inte vara den enda som råkat ut för samma sak.

Lena Ström menar att kassapersonalen framhöll att problemet är vanligt. Det uppges ske cirka tio gånger varje dag och pågått i över två år.

Hon berättar att barnen blev jätteledsna och att ingen kompensation erbjöds. Inte ens en ursäkt från Liseberg fick familjen, enligt Lena. Pengarna ska komma tillbaka efter tre till fem dagar, men inplanerade aktiviteter fick ändå ställas in.

– Vi skulle gå på museum och vattenland resten av veckan. Men pengarna är borta.

Svaret: få köp som går fel

Liseberg har svarat på kritiken.

Enligt dess presstalesperson Clara Rosendal är det få köp som blir fel, i relation till hur många gäster som besöker parken. 

Hon förklarar också att tekniska faktorer, bankproblem, eller kundens kreditvärdighet kan påverka varför ett köp avbryts. Enligt Liseberg tog parken inte emot någon betalning från Lena och hon ska ha pengarna åter på kontot inom tre till fem dagar. 

LÄS MER: Virusvarning i Lisebergsbyn

Är billigare online

På Lisebergs hemsida skriver nöjesparken att besöken inte behöver förbokas. Däremot erbjuds kunden ett lägre pris om så sker.

Du får alltid bäst pris på liseberg.se, framhåller parken.

– Har du inte möjlighet att betala eller köpa online så är du välkommen att köpa dina biljetter på plats.

Det understryks också att Liseberg eftersträvar att gå kunden till mötes.

Vi på Liseberg vill alltid göra ditt besök så lyckat som möjligt, oavsett vad det gäller, skriver nöjesparken.

Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Text: Redaktionen


“Katastrof” förutspås imorgon – turister avbokar i rasande fart

2025 07 04

Panikslagna turister har börjat avboka sina resor.

Anledningen är en kontroversiell “förutspådd” katastrof som påstås ska inträffa i början av juli.

Enligt mangaförfattaren Ryo Tatsuki, kommer nämligen en jordbävning att utlösa en “massiv tsunami” mot Japan runt den 5 juli, alltså imorgon.

Den så kallade prognosen har “utlöst panik” och fått tusentals turister att ställa in sina resor, rapporterar Le Monde.

Enorma vågor kommer att stiga i alla riktningar. Tsunamier kommer att ödelägga länderna kring Stillahavsområdet. En tsunami som är tre gånger kraftigare än den stora jordbävningen i östra Japan i mars 2011 kommer att drabba den sydvästra delen av landet, påstår författaren enligt tidningen.

Folk tar ryktet på allvar

Manga är en central del av Japans kultur och vardagsliv och genren har ett stort inflytande på exempelvis utbildning och underhållning i hela Asien.

Det är därför många som tar författarens varning på allvar. Enligt japanska myndigheter har exempelvis resebokningarna från Hongkong till till Japan störtdykt med 50 procent.

– Intresset för att resa till Japan minskar. Ryktets inverkan är obestridlig, säger Shinji Hiraj, guvernör i den japanska staden Tottori.

"Saknar vetenskaplig grund"

“Prognosen” har gett upphov till “verklig panik”, skriver Le Monde.

Framför allt är det taiwanesiska, kinesiska och sydkoreanska turister som ställer in sina resor.

Till följd har japanska myndigheter gått ut offentligt för att försöka lugna ned paniken. Japan understryker att det är omöjligt att förutse jordbävningar med aktuell vetenskap.

– Låt er inte påverkas av katastrofinformation som anger ett datum. Vi avråder starkt från att agera irrationellt av rädsla, framhåller Japans meteorologiska byrås generaldirektör Rypichi Nomuyra i ett uttalande.

LÄS MER: Svenskar i Grekland förvarnas – kan åka hem med skyhög räkning

Även forskare och experter har påtalat samma sak.

Profetior om tidpunkten för jordbävningar har ingen vetenskaplig grund. Om en jordbävning inträffar i juli skulle det vara en ren slump, säger Naoya Sekiya, forskare inom katastrofinformation och professor vid Tokyos universitet, till Japan News.

Ryktena om naturkatastroferna, och de inställda resorna, har lett till att flera japanska flygplatser fått skära ned på antalet flyg.

Foto: VOO QQQ

Text: Redaktionen