Ny lag på gång – många kan nekas körkort

2024 09 30

Transportstyrelsen vill kunna neka körkort i större omfattning.

Av det skälet lämnar nu myndigheten in en framställan om lagändring till regeringen.

– Vi vill att personer med svenska körkort ska ha nödvändiga kunskaper och praktiska färdigheter för att köra de fordon som man har körkortsbehörighet för, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.

"Körkortsturism"

Lagändringen föreslås för att få stopp på vad Transportstyrelsen kallar för “körkortsturism”.

Det som åsyftas är att allt fler personer som är folkbokförda i Sverige åker till andra länder inom EES-området för att få ett körkort från ett tredjeland utbytt till ett europeiskt körkort – för att sedan återvända till Sverige och byta det nya förarbeviset till ett svenskt körkort.

Flera andra europeiska länder har mer frikostiga utbytesregler än Sverige, vilket innebär att man på det här sättet kan ta en genväg för att hamna bakom ratten.

– Utifrån resultaten kan vi konstatera att cirka 3 000 personer i Sverige under förra året kan ha fått ett svenskt körkort utan att ha styrkt sina färdigheter genom ett förarprov i Europa, säger Jonas Bjelfvenstam, i ett pressmeddelande.

"Vill se åtgärder"

Generaldirektören hänvisar till en omfattande analys av ett stort antal ansökningar om utbyte av utländska körkort från länder inom EES-området till svenska körkort.

Av de cirka 15 000 körkortsutbyten från ett utländskt till ett svenskt körkort som genomfördes 2023 uppskattas 90 procent ha varit från ett annat EES-land. 

Enligt analysen har 24 procent av dessa haft ett ursprung i ett körkort utfärdat i ett tredjeland.

– Det innebär att det finns en viss osäkerhet kring personens kompetens att köra fordon trafiksäkert. Vi vill se åtgärder för att kunna minska den osäkerheten, säger Jonas Bjelfvenstam.

Får inte neka i dagsläget

Enligt nuvarande regler får Transportstyrelsen inte neka utbyte om personen uppfyller de formella kraven: att man har ett giltigt EES-körkort och är permanent bosatt i Sverige.

Myndigheten har tidigare försökt komma åt utbyten på felaktiga grunder – men misslyckats. Slutsatsen är därför att man måste ändra lagen.

– Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder och säkerheten på våra vägar kommer först. Vi ser här betydande trafiksäkerhetsrisker och det är angeläget att motverka riskerna för att undvika flera döda och skadade i trafiken, säger Jonas Bjelfvenstam.

Utbyte ska endast accepteras i tre fall:

Om Transportstyrelsen ska godkänna utbyte till ett svenskt körkort från annat EES-land med ursprung i tredje land ska det enligt det nya förslaget ske på följande premisser:

  • Om körkortet är utfärdat efter ett godkänt förarprov (kunskapsprov samt körprov) i en stat inom EES.
  • Om körkortet är utfärdat efter utbyte av ett körkort som ursprungligen har utfärdats i Färöarna, Storbritannien och Nordirland, Japan eller Schweiz. (Detta är länder Sverige har bilaterala utbytesavtal med redan i dag.)
  • Om körkortsinnehavaren haft sitt körkort i ett EES-land i minst fem år innan han eller hon permanent bosatt sig i Sverige.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


JUST NU: Polisen varnar alla med Bank-ID

2025 06 26

Allt fler användare av Bank-ID blir lurade.

I ett färskt uttalande uppger polisen att det inte bara är äldre som drabbas av bedragare som lurar till sig offrens mobila Bank-ID.

Även unga och vuxna drabbas i hög utsträckning, enligt polisen.

Unga svenskar är särskilt utsatta. 

– Unga personer är en utsatt grupp för bedrägerier eftersom de ofta är omedvetna om riskerna och inte alltid har tillräckliga kunskaper om hur man skyddar sig mot brott. Det kan räcka med att till exempel låna ut sin mobil, som är ett slags nyckel till ens liv, säger Adam Zolynski, förundersökningsledare vid bedrägerisektionen i region Väst.

Zolynski varnar för att låna ut telefonen till okända personer som exempelvis påstår att de bara ska ringa ett snabbt samtal.

Han uppmanar också allmänheten att vidta ökad vaksamhet vid användning av Bank-ID.

– Den som kommer åt ditt Bank-ID i mobilen kan ta lån i ditt namn, tömma dina konton eller köpa saker på kredit. Det kan förstöra din ekonomi i flera år framåt. Skriv aldrig in din Bank-ID-kod när någon annan ser på.

”Säg nej”

Adam Zolynski berättar att han sett konsekvenserna för unga brottsoffer som blivit utsatta av bedragare.

Många blir svårt skuldsatta. Lån tecknas i den unges namn hos banker och kreditgivare. 

Det leder i sin tur till svårigheter att teckna bostadskontrakt, få lån eller skaffa olika abonnemang.

I värsta kan den utsatte hamna hos Kronofogden.

– Blir du pressad att låna ut mobilen – säg nej. Det är inte oförskämt, det är smart, säger Adam Zolynski.

Flera uppmaningar

På sin hemsida går polisen ut med flera uppmaningar till den som blivit utsatt för bedrägeri.

Om brottet inte är pågående eller om polisen inte behöver komma till platsen, vidta följande åtgärder:

  1. Kontakta din bank så snart du kan för att spärra ditt bankkort, bank-id, stoppa överföringar och informera om vad som hänt. Banken har bäst förutsättningar att lyckas stoppa transaktionerna och hindra bedragarna från att ta dina pengar. 
  2. Kontakta polisen på telefon 114 14 och gör en polisanmälan om bedrägeri. Kortbedrägerier kan anmälas via polisens webbplats. Andra typer av bedrägerier måste anmälas via telefon. 
  3. Gör en reklamation till din bank på de genomförda bedrägliga transaktionerna.

Foto: Bank ID

Text: Redaktionen


Natoallierad varnar: Putin förbereder massiv attack

2025 06 26

Ryssland förbereder en storskalig attack mot Ukraina.

Det massiva angreppet kommer att äga rum i juli eller augusti.

Det uppger den sydkoreanska ledamoten Lee Seong-kweun i en kommentar till Reuters.

Seong-kweun hänvisar till uppgifter från den sydkoreanska underrättelsetjänsten NIS.

– Den nationella underrättelsetjänsten tror att Ryssland förbereder ett storskaligt angrepp mot Ukraina i juli eller augusti, säger politikern enligt Reuters.

Nya truppförstärkningar

Lee Seong-kweun avslöjar också att Nordkorea planerar att skicka nya soldater till Ryssland.

De nordkoreanska trupperna ska delta i den storskaliga offensiven mot Ukraina.

– Det kan anlända så tidigt som i juli eller augusti, säger Seong-kweun.

Vidare uppger han att Nordkorea fortsätter att leverera ballistiska robotar och artilleriammunition till den ryska armén.

– I utbyte kommer Pyongyang sannolikt att få teknisk rådgivning om satellituppskjutningar och robotsystem. 

Över 10 000 soldater

Hur många soldater som Nordkorea kommer att skicka till Ryssland är oklart.

Hittills beräknas diktaturen ha skickat mellan 10 000-12 000 soldater till den ryska armén.

Nordkoreanerna har främst deltagit i striderna i Kurskregionen i västra Ryssland.

LÄS MER: USA säger nej – Putin kan andas ut 

Massiva förluster

Sydkorea är nära allierad till Nato och har ett omfattande militärt samarbete med USA. Landet har rapporterat flitigt om nordkoreansk närvaro på slagfältet i Ryssland och Ukraina.

Den sydkoreanska underrättelsetjänsten (NIS) har tidigare uppgett att majoriteten av de nordkoreanska trupperna har dödats eller skadats.

–  De massiva förlusterna är ett resultat av nordkoreanska soldater brist på förståelse för modern krigföring, framhöll NIS i ett uttalande i januari.

Vidare uppgav underrättelsetjänsten att nordkoreanska soldater beordras att öppna eld mot drönare, vilket gör dem till enkla mål på marken. Det finns också uppgifter som tyder på att nordkoreaner agerar ”lockbete” för att locka fram ukrainska drönare.

Foto: J Kingma resp President of Russia Office

Text: Redaktionen