Ny utgift för många hushåll – 1 av 5 kan tvingas betala

2024 09 26

Var femte hus har för höga värden av markradon.

Det visar en färsk granskning från SVT Nyheter.

Radon är en radioaktiv gas som bildas när radium sönderfaller. Markradon kan ta sig in i hus genom otätheter i grunden, väggar och golv.

I dag finns radon i mer eller mindre höga halter i alla hus. Vid höga halter ökar risken för lungcancer.

Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att cirka 500 personer per år drabbas av lungcancer på grund av radon i bostaden.

Det är därför klokt att mäta radonvärdet i huset och ansöka om radonsanering vid för höga värden.

Hushåll med höga halter av radon kommer dock tvingas öppna plånboken.  Det statliga radonbidraget till privatpersoner har tagits bort, vilket innebär att husägare tvingas stå för hela kostnaden vid radonsanering.

Ofta blir det en dyr historia.

Det kan kosta tiotusentals kronor att få ned radonhalten till under Strålskyddsmyndighetens gränsvärde, 200 becquerel per kubikmeter. 

”Slår mot ekonomi och hälsa”

Att det statliga bidraget tagits bort är olyckligt.

Det anser Kristina Stenström, som är professor i kärn- och partikelfysik vid Lunds Universitet.

– Konsekvensen kan bli att det slår mot både ekonomi och hälsa, säger hon till tv-kanalen.

–  Grundrisken för att få lungcancer om man inte är rökare är 0,3 procent. Men för varje extra 100 becquerel per kubikmeter så ökar risken med 16 procent från grundrisknivån.

50 procent

Det statliga radonbidraget återinfördes 2018, men i dag går det inte att ansöka om bidraget.

Bidraget gav möjlighet för villaägare att erhålla ekonomiskt stöd från staten för att sänka radonhalten i hus om nivån låg över Strålsäkerhetsmyndighetens riktvärde.

Bidraget fick högst uppgå till 50 procent av kostnaden för radonsanering, högst 25 000 kronor.

Summan skulle täcka både material och arbetskostnader.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen


JUST NU: Kanadas parlament inryms – ”Stäng alla dörrar”

2025 04 05

Kanadas parlament uppges ha inrymts.

Kanadas parlamentsbyggnad har stängt ned av polisen.

Människor uppmanas att hålla sig borta från området.

En akut varning har utfärdats från Parliamentary Protective Service (PPS), rapporterar The Mirror.

”Sök skydd”

Personer som befinner sig i byggnaden eller i närområdet uppmanas att ”söka skydd i närmaste rum” och att ”stänga alla dörrar och gömma sig”, enligt tidningen.

Bilder i sociala medier visar att en stor polisinsats pågår vid byggnaden.

Ett flertal polisbilar uppges stå uppradade utanför parlamentet.

I nuläget är det oklart vad som har utlöst larmat.

– En lockdown har meddelats vid: 111 Willington – East Block. Sök skydd i närmaste rum. Om du inte är i det närmaste området, håll dig borta tills vidare. Res inte till platser som är i lockdown. Vänta på ytterligare instruktioner från första räddningspersonal, heter det i ett meddelande från PPS.

”Pågår en polisinsats”

Även polisen i Ottawa har varnat människor och uppmanat folk att undvika området.

– Det pågår en polisinsats på Parliament Hill för tillfället. Undvik området. Det finns ingen ytterligare information. Uppdateringar kommer att följa, skriver polisen i Ottawa i ett inlägg på X.

Även kanadensisk media beskriver det som en stor polisoperation.

– Åtminstone ett dussin fordon från PPS och Ottawa Police Service omger East Block. Tillgången till Parliamentary Hill är stängd även för innehavare av passerkort, rapporterar Christopher Nardi, parlamentsreporter på National Post.

Reportern menar också att polisens bombgrupp eventuellt också deltar i insatsen.

– Ingen verkar särskilt stressad, men det är många poliser, säger reportern.

Polisen spärrar också av gator vid parlamentet med polistejp, enligt tidningen.

Artikeln uppdateras.

Text: Redaktionen


Präster i Svenska kyrkan varnar för ”skrämmande fenomen”

2025 04 05

Präster i Svenska kyrkan går ut och varnar för ett ”skrämmande fenomen” som de ser allt mer av i sitt arbete.

Kyrkoherdarna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors från Maria Magdalena församling i Stockholm, slår larm om en otäck företeelse som har blivit ett allt större problem.

De hänvisar till Netflix-serien ”Adeloscence”, som bland annat skildrar radikalisering av unga män.

Idag blir det allt vanligare i Sverige att radikala nätpredikanter lockar unga kristna, varnar kyrkoherdarna.

”Panikångest – för att hamna i helvetet”

Uddenfeldt och Liljefors vittnar om att de med förvåning har sett framväxten av en nitisk kristendom i sociala medier, där framför allt unga är målgrupp.

Barn och unga har bland annat ”panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, menar kyrkoherdarna i en debattartikel i DN.

– Som präster med tjugo års erfarenhet av arbete med ungdomar, kan vi inte känna igen det här fenomenet sedan tidigare. Vi möter barn som upplever panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, och unga som kombinerar kristen tro med förakt för bland annat kvinnor, homosexuella och människor med annan eller ingen tro, berättar debattörerna.

”Vilka är dessa nätpredikanter?”

Kyrkoherdarna efterfrågar nu bland annat mer forskning om dessa ”nätpredikanter” som enligt deras erfarenhet alltså når ut till och radikaliserar allt fler unga svenskar.

– Vilka är dessa ”nätpredikanter” och varför upplevs de som auktoriteter? Vilka kanaler på sociala medier använder de? Vilka når de ut till? Vilka grupper och individer riskerar att fara illa? frågar sig Uddenfeldt och Liljefors i debattartikeln, och vill att forskningen ska söka svar.

Debattörerna hänvisar också till den nya Ungdomsbarometern, där det bland annat framkommer att öppenhet och tolerans har blivit mindre trendigt.

Andelen unga som vill uppfattas som ”öppen/tolerant” har sjunkit från 43 procent till 29 procent på tio år, vilket framgår av Ungdomsbarometerns rapport.

I rapporten framkommer också att unga tror allt mer på traditionella könsroller i relationer. Samtidigt identifierar sig färre med ”idealistiska identiteter” inom flera områden, enligt rapporten.

Kyrkans ansvar

Dessa resultat kan förstås tolkas på många olika sätt.

Men debattörerna från Svenska kyrkan är oroade över en minskad tolerans som de tycker sig se bland unga kristna, och vill att kyrkan ska ta ett stort ansvar för att skydda unga mot kristen fundamentalism.

– I det sista avsnittet av ”Adolescence” frågar sig de förtvivlade föräldrarna vad de hade kunnat göra annorlunda. Svenska kyrkan har en möjlighet och ett ansvar att stå upp för den kristna tro som varken stänger ute eller förtrycker, menar Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors i debattartikeln.

Foto: Å. Paulsson Svenska kyrkan

Text: Redaktionen