LIVSMEDELSVERKET: Köttätandet måste minska – så mycket ska du äta
2024 09 25
Kostråden till svenska folket kommer förändras från och med 2025.
Livsmedelsverket föreslår tre konkreta ändringar.
För det första vill myndigheten att den rekommenderade konsumtionen av frukt och grönt höjs något.
För det andra anser Livsmedelsverket att en rekommendation om ett dagligt intag av baljväxter ska införas.
Avslutningsvis vill myndigheten minska köttkonsumtionen med 30 procent.
– Rekommendationen om rött kött sänks, från högst 500 gram per vecka till 350 gram – av hälsoskäl och i linje med aktuell forskning. Endast en liten del bör vara charkprodukter, står det i förslaget.
Grunden för råden är de nordiska näringsrekommendationerna, som Nordiska ministerrådet presenterade i juni 2023.
– Som individ har man mycket att vinna på att äta mer hälsosamt. Man behöver inte göra allt, även en liten förändring är bra för hälsan. På befolkningsnivå ser vi att tusentals människor dör i förtid vilket hade kunnat undvikas med bättre matvanor, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och projektledare för kostrådsarbetet.
Ökar risken
Den största förändringen jämfört med de tidigare kostråden är rekommendationen om minskad köttkonsumtion.
Livsmedelsverket motiverar justeringen med att det finns starka belägg för att rött kött ökar risken för tjock-och ändtarmscancer. En form av cancer som drabbar cirka 6 000 personer i Sverige varje år, rapporterar SVT Nyheter.
– Risken för tjock- och ändtarmscancer är allra störst om man äter mycket charkprodukter, som korv och bacon. De innehåller oftast dessutom mycket salt och mättat fett, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, säger Åsa Brugård Konde till tv-kanalen.
Att äta mindre kött anses också vara bra för planeten. Det framgår av den nya rekommendationen.
– Vi utgår från hälsa, men väger sedan in andra faktorer. Det leder till att vi föreslår information om att det kan finnas skäl att välja svenska produkter, både för miljön och för att bidra till Sveriges matproduktion. En stark svensk matproduktion är ett viktigt ben i den svenska beredskapen, säger Åsa Brugård Konde.
Här är alla nya kostråd som hittills presenteras:
- Ät mer fullkorn. Välj andra spannmålsprodukter framför ris.
- Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer. Välj en stor andel grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök, variera sorterna. (ändrat råd eftersom baljväxter inte längre ingår i mängden)
- Ät baljväxter ofta – gärna varje dag. (nytt råd)
- Ät 20–30 gram nötter om dagen. Fröer kan också gärna ingå i kosten.
- Välj rapsolja eller andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
- Magra, osötade mejeriprodukter, gärna fermenterade som fil och yoghurt, varje dag, eller berikade vegetabiliska alternativ (förtydligat råd)
- Ät högst 350 gram rött kött i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter. (ändrat råd)
- Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
- Begränsa konsumtionen av godis, choklad, glass, bakverk och framför allt sockersötade drycker.
- Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
- Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker.
- Välj vatten framför andra drycker.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: K. Mackie
Text: Redaktionen