MYNDIGHET: Det här är det viktigaste att göra – om krisen kommer
2024 09 24
I måndags startade den årliga nationella beredskapsveckan som anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
I år vill MSB, via kampanjen ”Sätt igång!”, uppmana invånare att knyta starkare band till varandra och bygga beredskap i ett normalläge.
– Många kommuner samarbetar med frivilliga försvarsorganisationer och det lokala näringslivet för att genomföra aktiviteter för invånarna. Förhoppningen är att fler människor ska stärka sin egenberedskap och hitta sammanhang att engagera sig lokalt, framhåller MSB i ett uttalande.
Experten: Det här är det viktigaste
Om krisen kommer till Sverige förväntas svenska folket klara sig utan samhällets hjälp i en vecka.
MSB rekommenderar hushållen att göra en plan för hur man kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under sju dagar.
Det kan vara bra att ha vissa materiella saker i hemmet, till exempel:
- Vevradio
- Tändare
- Vattendunkar
- Gas till gasolkök
- Kokplattor
- Värmeljus
Anders Wallinder, avdelningschef för energiberedskap på Energimyndigheten, anser dock att prylar i hemmet inte är det allra viktigaste att tänka på.
I TV4:s Nyhetsmorgon lyfter experten fram en aspekt som han anser är det absolut viktigaste om krisen kommer.
– Det absolut viktigaste är inte prylarna, det är att man tänker till innan. Att man har tänkt igenom vad som skulle hända i det egna hemmet och för den egna familjen, säger han och uppmanar invånare att även tänka på grannarna.
– Är det så att det finns en gammal sjuk tant i trapphuset eller granngården som inte har så många anhöriga, då kan man ta reda på det och hjälpa till där.
Nytt för i år
Nytt för beredskapsveckan i år är att alla kommuner som anmält sitt deltagande till MSB syns på en karta.
– Totalt 44 procent av de hittills anmäla kommuner menar att de kommer genomföra veckan med en ökad ambitionsnivå jämfört med förra året. Vi på MSB gläds åt ett så stort engagemang även i år. I slutänden är vi alla privatpersoner som behöver hjälpas åt, vårt lands motståndskraft bygger på att vi kan samarbeta, säger Anna Teljfors, projektansvarig för Beredskapsveckan på MSB.
Foto: Myndigheten för samhällskydd och beredskap MSB
Text: Redaktionen