LIDL: Så får du bort bananflugor från köket
2024 09 23
Lidl tipsar nu om hur man blir av med bananflugor.
Många svenskar plågas av de små flugorna som tar sig in i köket för att stanna.
Bananflugor, som också kallas fruktflugor, är ofarliga men kan vara störande.
Lidl tipsar nu om att det finns flera saker man kan göra för att få bort flugorna från köket.
Gula klisterremsor
Det första tipset är att sätta upp gula klisterremsor som är framtagna för att bli av med ohyra.
Bananflugorna lockas till remsorna och fastnar sedan där.
De ska sättas upp där de befinner sig, vilket oftast är i köket.
Speciellt medel
Det finns även speciella medel som är framtagna just för att bli av med flugorna.
Dessa kan köpas i matbutiker.
Köttätande växter
Att ställa köttätande växter i köket är en annan lösning.
– En mycket miljövänlig metod är att ställa en köttätande växt såsom tätört i köket, förklarar Lidl.
– Inte nog med att den blir till en fin dekorationsdetalj i hemmet, de små flugorna samlas även upp på deras klibbiga blad.
– Då bananflugorna är väldigt små är det viktigt att välja en växt som har tillräckligt känsliga blad så att när bananflugan landar så känner växten av det och stänger sina blad.
Speciell lösning
En annan lösning för den som är lite mer ambitiös är att använda sig av citron för att få bort bananflugorna.
Flugorna har svårt för lukten av citron och undviker det i största möjliga mån.
Lidl har en unik lösning för att bli av med flugorna.
– Skär en citron på hälften och lägg den i ugnen under natten med ugnslucka öppen. När du vaknar på morgonen sätter du på ugnen på 200 grader under 5-10 minuter, menar Lidl.
– Öppna sedan luckan. Bananflugorna gillar inte lukten av citron och kommer göra sitt bästa för att fly. Dessutom ger denna metod en riktigt fräsch doft i hemmet. Glöm inte att torka av ugnen från resterande citronsaft eller gör en djuprengöring av ugnen när du ändå är i farten.
Att hålla rent i köket är förstås en annan lösning som gör det mindre sannolikt att bananflugorna uppsöker just ditt kök.
Foto: J. Briscoe
Text: Redaktionen