Historisk ökning i USA-valet – bara hänt en gång

2024 09 23

En av kandidaterna i presidentvalet i USA har noterat en historisk ökning i popularitet.

Det rör sig om Demokraternas kandidat Kamala Harris.

Sedan juli har väljarnas förtroende för Harris ökat med 16 procentenheter – från 32 procent i juli till 48 procent i dag.

Det rapporterar Newsweek med hänvisning till de senaste mätningarna.

– Förtroendet för vicepresident Kamala Harris har ökat med 16 procent sedan juli. Det är en historisk ökning, framhåller sajten.

Inträffat en gång

Enligt Newsweek har en liknande uppgång endast noterats en gång tidigare i amerikansk politik. Efter terrorattackerna 2001 ökade väljarnas förtroende för president George W. Bush med nästan 30 procentenheter.

Det rör sig således om en historisk ökning för Kamala Harris.

Demokraten kan dessutom glädja sig över att hon är populärare bland väljarna jämfört med motkandidaten Donald Trump. Fyra av tio väljare (40 procent) uppger att de har förtroende för Trump.

Det skiljer alltså 8 procentenheter mellan kandidaterna i frågan om väljarnas förtroende.

– I dag har vindarna vänt till Kamala Harris fördel, säger Jeff Horwitt från opinionsinstitutet Hart Research Associates till NBC News.

Orosmoln för Demokraterna

Allt är dock inte frid och fröjd för Kamala Harris.

Det ekonomiska läget i USA är ett stort bekymmer för Demokraterna som snart styrt landet i fyra år.

Hela 66 procent av de amerikanska väljarna uppger att deras inkomster inte räcker till för att hålla jämna steg med skyhöga levnadskostnader.

Väljarnas ekonomiska oro är dåliga nyheter för Kamala Harris.

Ekonomin är den överlägset viktigaste frågan när USA väljer president.

Över 80 procent av väljarna lyfter upp ekonomin som den viktigaste frågan inför höstens val, enligt den oberoende tankesmedjan Pew Research Center.

Viktig fråga för Trump

Ekonomin är ett av Donalds Trumps starkaste kort. 

Tidigare undersökningar har visat att nästan varannan väljare i USA tror att ekonomin kommer förbättras om republikanen återfår makten i Vita huset.

Foto: Official White House Photo by Lawrence Jackson resp Shealah Craighead

Text: Redaktionen


USA ger nytt besked om tullarna – igen

2025 04 13

Trump-administrationen kommer nu med ännu ett nytt tullbesked.

Tidigare i veckan kom besked om att elektronikvaror skulle undantas från de så kallade ömsesidiga tullarna.

Nu menar USA:s handelsminister Howard Lutnick att så inte alls är fallet.

Det rapporterar ABC News.

Nytt besked

Handelsminister Howard Lutnick säger på söndagen att administrationens beslut i fredags kväll att undanta en rad elektroniska produkter från de tullar som infördes tidigare denna månad endast var tillfälligt.

Ministern meddelar nu att dessa produkter ska komma att omfattas av ”halvledartullar” som sannolikt kommer att införas ”om en månad eller två”.

Det blir enligt honom alltså tullar på elektronik trots allt – men i separata tullpaket.

Kategoriseras under halvledare

Lutnick förklarar vad som gäller för elektronikvarorna:

– Alla dessa produkter kommer att ingå i kategorin halvledare, och de kommer att omfattas av en tull med särskilt fokus för att se till att dessa produkter flyttas till andra länder, säger han till ABC News.

– Vi måste ha halvledare, vi måste ha chip och vi måste ha plattskärmar – vi måste ha dessa saker tillverkade i USA. 

Det är oklart hur höga de tullarna blir.

Sanders höjer rösten

Det är fortsatt tyst från oppositionen och Demokraterna tycks inte ha en tydlig plan på hur de ska förhålla sig till Trump.

En som höjer rösten bland oppositionen är Bernie Sanders – som i helgen varit på besök hos musikfestivalen Coachella.

Det rapporterar CNN.

“Behöver er”

Sanders redogjorde vid besöket för vad som står på spel i politiken och sade till publiken: ”Det här landet står inför några mycket svåra utmaningar, och framtiden för vad som händer med USA är beroende av er generation.”

– Ni kan vända er bort och ignorera vad som händer, men om ni gör det gör ni det på egen risk. Vi behöver er för att stå upp och kämpa för rättvisa.

Sanders hyllade även artisten Clairo inte bara för hennes musikkarriär, utan också för att hon använt sin plattform för att stå upp för kvinnors reproduktiva rättigheter och tala ut mot kriget i Gaza.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Erdogan rasande – “Pratar med Trump och Putin”

2025 04 13

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är inte glad.

Detta i samband med fortsatta oroligheter i Mellanöstern.

Erdoğan kritiserar nu Israel för att underminera stabiliteten i grannlandet Syrien.

Det rapporterar The Guardian.

“Pratar med Trump och Putin”

Den turkiske presidenten anklagar Israel för att ”försöka underminera revolutionen den 8 december”, med hänvisning till det uppror som störtade den tidigare syriske ledaren Bashar al-Assad efter decennier vid makten.

– Turkiet kommer inte att tillåta att Syrien dras in i en ny virvel av instabilitet, säger han.

– Vi för en nära dialog och har en gemensam uppfattning med alla inflytelserika aktörer i regionen, särskilt Donald Trump och Vladimir Putin, om bevarandet av Syriens territoriella integritet och stabilitet.

Spänningarna ökar

Enligt den turkiska presidentadministrationen upprepar Erdoğan Ankaras ansträngningar för att häva sanktionerna mot Syrien och menar att Turkiet ”välkomnar det faktum att de som vill att kaos i Syrien ska uppstå igen inte ges en möjlighet”.

Spänningarna mellan Israel och Turkiet har ökat sedan Assad störtades och nådde en topp efter att israeliska styrkor slagit till mot tre militärbaser i Syrien med luftangrepp tidigare denna månad.

“Är hotat”

Revolutionen i Syrien där Bashar al-Assad blev avsatt gick fort – och FN har varnat för att “Syriens politiska övergång är i fara på grund av Israels militära insatser”.

Khaled Khiari, biträdande generalsekreterare med ansvar för politiska frågor och fredsbyggande, menar att situationen är instabil.

Vid ett vägskäl

Så här säger Khiari om situationen:

– Syrien befinner sig vid ett vägskäl och förtjänar en chans att fortsätta arbeta för en inkluderande politisk övergång, där det syriska folket kan övervinna konflikten, återuppliva sin ekonomi, förverkliga sina legitima strävanden och bidra till regional stabilitet, säger han via FN:s nyhetstjänst.

– Kortsiktiga och taktiska säkerhetsåtgärder och vinster får inte heller äventyra utsikterna till ett fredsavtal mellan de två grannarna och långsiktig stabilitet vid deras internationellt erkända gräns.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey resp The White House resp President of Russia Office

Text: Redaktionen