En halv miljon hushåll kan bryta mot samma lag – ”kommer bli konsekvenser”

2024 09 24

Mer än en halv miljon hushåll i Sverige befinner sig i en juridisk gråzon.

Men ingen av dem har, än så länge, åkt fast.

Saken gäller prenumerationer på olagliga så kallade IP-TV-abonnemang – det vill säga att man betalar för stulet tv-innehåll till ett lägre pris än vad det hade kostat att beställa direkt från bolagen.

– Lagen är inte tillämpningsbar på den nya tekniken, det är ingen åklagare som velat åtala och därför finns det ingen dom vad gäller kunder.

Det säger Marcus Schödin, Security Manager på Nordic Content Protection, till Sveriges Radio.

Polisen bekräftar

Enligt företaget, som arbetar för att skydda tv-branschens sändningsrättigheter, stjäl kriminella tv-innehåll och sänder det vidare via egna servrar till betalande kunder, exempelvis via en box till tv:n eller via datorn.

Och kunderna har exploderat i antal.

Sedan 2021 har det skett en fördubbling av hushåll som köper den olagliga tjänsten, enligt konsult- och analysföretaget Mediavision.

Men det tycks alltså vara förenat med små risker. Även polisen bekräftar att nuvarande lagstiftning inte kommer åt kunderna.

Öppnar för lagändring

Nordic Content Protection har tidigare uppmanat att ändra lagen för att kunna bötfälla även kunder, och regeringen har tidigare sagt att det tids nog kan bli aktuellt.

I första hand försöker man dock komma åt dem som tillhandahåller de illegala tjänsterna.

– Det upptäcks i för få fall, lagförs i för få fall. Vi vill få upp trycket där i första hand och sedan får vi återkomma till dem som använder de här produkterna och tjänsterna, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 i somras.

"Undvik definitivt" om du inte vill bryta mot lagen

Ofta påtalar IP-TV-leverantörerna själva att det är lagligt, eller åtminstone inte olagligt, för den som vill prenumerera på deras tjänster.

Men enligt sajten Filmtopp, en ledande aktör inom granskningen av den skandinaviska filmsfären, är det inget man ska ta gift på.

Är man orolig över att bryta mot lagen ska man "definitivt undvika IP-TV", framhåller sajten.

Även om du i rättslig mening skulle lyckas argumentera för din egen oskyldighet som konsument, så kan du mer eller mindre vara säker på att du betalat pengar till en brottslig verksamhet genom att införskaffa dig IPTV, varnar Filmtopp i en genomgång på sin hemsida och tillägger:

– Även om tjänsterna ofta ser legitima ut, så tillhandahåller de tillgång till kanaler och material utan att ha licens för det. Det finns flertalet större kriminella nätverk som ligger bakom IPTV-tjänster, vilket kan vara viktigt att ha i åtanke som konsument om man vill känna att man har rent mjöl i påsen.

Varnar för konsekvenser

Marcus Schödin varnar för utvecklingen. Han menar att det kommer att föra med sig stora konsekvenser för tv-branschen som helhet om inget görs.

– Får man inte betalt för innehållet man äger kommer det ge konsekvensen att man inte har pengar kvar att satsa på nytt, man har inte pengar kvar till att avlöna sin personal, säger han till P4 Jönköping.

Foto: J. Schnobrich

Text: Redaktionen


Bankkunder uppmanas agera direkt – kraftig uppgång bekräftad

2024 11 13

Bankernas bruttomarginal på bolån har ökat ordentligt efter Riksbankens dubbelsänkning av styrräntan.

Riksbanken sänkte styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent.

I samma veva minskade bankernas rörliga utlåningsräntor, men inte i lika stor omfattning.

Sammantaget innebar det att bruttomarginalen på bolån ökade, rapporterar Finansinspektionen, FI.

Bruttomarginalen är skillnaden mellan bankernas utlåningsränta för bolån med rörlig ränta och kostnaden för lånens finansiering.

– I slutet av tredje kvartalet 2024 var bankernas bruttomarginal för bolån 0,78 procentenheter, jämfört med 0,64 procentenheter vid slutet av det andra kvartalet, framhåller FI.

Nytt krav underlättar – kunder uppmanas skrida till verket

Nu uppmanas bankkunder att agera.

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, konstaterar att det är guldläge att förhandla eller byta bank.

– Just nu ser vi även att bankernas ränterabatter är förhållandevis höga, då finns det extra utrymme att förhandla ner din bolåneränta. Utgå därför alltid från bankens genomsnittsränta, inte listränta. Om du inte blir nöjd bör du se dig om efter en ny bank, säger hon.

Vidare konstaterar Langemark att det är enklare att byta bank i dag, eftersom FI ställer ett nytt krav på bankerna.

– FI ställer nu krav på banker att lämna digitala amorteringsunderlag för att göra det lättare för konsumenter att byta bank. Om fler byter bank ökar konkurrensen mellan bankerna. Det kan i sin tur leda till att bolånens genomsnittsränta pressas nedåt.

Utan dröjsmål

Finansinspektionens krav på digitala amorteringsunderlag trädde i kraft 1 september.

Kravet infördes för att påskynda bankernas processer med att ta fram amorteringsunderlag, som krävs för att kunna flytta ett bolån från en bank till en annan.

De nya reglerna innebär att banker ska lämna ut amorteringsunderlag digitalt och att det ska lämnas utan dröjsmål.

Foto: Swedbank, Nordea, SEB resp Handelsbanken

Text: Redaktionen


Skatteverket har inlett massutskick – “svara snabbt”

2024 11 12

Skatteverket har nu fått iväg omkring 150 000 brev till svenska hushåll.

Det bekräftar Tobias Wijk, verksamhetsstrateg på Skatteverket, i ett uttalande på måndagen.

Ytterligare 350 000 kan förvänta sig att ett brev ramlar in från myndigheten det kommande året.

Utskicken är en särskild satsning från Skatteverket där man ämnar att försöka klämma åt folk som otillåtet försöker skriva sig på andra människors adresser.

– Vi har faktiskt skickat ut lite drygt 150 000 brev här sedan i juni, säger Tobias Wijk till Sveriges Radio.

Obehag för den enskilda

Breven skickas när någon ändrar sin adress till en ny där det redan bor någon annan. Den som bor på den nya adressen ska då bekräfta att flytten stämmer eller varna Skatteverket att någonting lurt pågår.

– Omkring 4 000 har sagt att det här stämmer nog inte, säger Tobias Wijk.

Skatteverket understryker att myndigheten främst ser till det obehag som kan uppstå för den enskilda när någon försöker skriva sig på dennes adress.

– Men för den som felaktigt lämnar en uppgift om en sådan här anmälan är det ju i grund och botten ett folkbokföringsbrott, det vill säga då kan en brottsanmälan lämnas för att man lämnat felaktiga uppgifter, säger Tobias Wijk till radion.

"Svara så snabbt som möjligt"

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Av dessa uppskattar Skatteverket att brev kommer att skickas till ungefär en tredjedel, det vill säga totalt 500 000.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, sade Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, tidigare i år.

"Kan finnas hotfull situation"

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par förra hösten.

– När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Foto: Magnus D, Skatteverket

Text: Redaktionen