Robert Aschberg protesterar – ”måste få ett slut”

2024 09 22

TV-profilen Robert Aschberg går ut med en protest som bland annat riktar sig mot riksdagen och regeringen.

Robert Aschberg är en av Sveriges mest kända journalister och medieprofiler.

Han är också känt för att säga vad han tycker och inte backa för svåra och känsliga frågor.

Nu har Aschberg, tillsammans med en lång rad profilerade journalister och forskare, gått ut med ett upprop som riktar sig mot svenska politiker och opinionsledare.

”Stort personligt lidande”

Uppropet har publicerats i DN, och skrivits under av 74 profiler inom journalistik och forskning.

De vittnar om att allt fler journalister och forskare utsätts för hat, hot och trakasserier, och kräver därför att politiker och opinionsledare tar ett större ansvar för samhällsklimatet.

– För många av oss handlar det om regelbundna och förutsägbara attacker. För några av oss har det lett till stort personligt lidande och till att vi tvekar att göra det vårt yrke kräver – undersöka fakta, granska makten och förmedla kunskap, skriver Robert Aschberg och de andra debattörerna i DN.

Förutom Aschberg har bland annat journalisterna Anna Hedenmo, Helle Klein och Jens Liljestrand skrivit under uppropet.

Vänder sig till riksdag och regering

Debattörerna menar att det har skett en normförskjutning i Sverige, och att opinionsledare av olika slag ägnar sig åt angrepp på enskilda individer. Detta är också en del av en internationell utveckling, menar de.

– Utvecklingen är en del av en internationell politisk taktik där journalister och forskare utmålas som folkets fiender som förtjänar att straffas, skriver debattörerna i tidningen.

Nu kräver de att svenska politiker och opinionsledare tar ett större ansvar. ”Detta måste få ett slut”, menar journalisterna och forskarna i uppropet.

– Opinionsledare och andra som har makten att sätta tonen för det offentliga samtalet måste ta sitt ansvar och markera. Ett särskilt ansvar vilar på riksdag och regering. Vi uppmanar landets högsta och ledande politiker att lyfta frågan, skriver de i tidningen.

Många utsätts för hot

Nästan 30 procent av Sveriges journalister har hotats under de senaste 12 månaderna, skriver Svenska Journalistförbundet i en rapport som publicerades i mars.

Cirka 70 procent har också fått motta nedsättande kommentarer, enligt undersökningen som Journalistförbundet gjort tillsammans med Göteborgs universitet.

I maj meddelade regeringen att man vill stärka skyddet för journalister, rapporterade SVT.

Detta genom ett bidrag till Brottsofferjouren på en miljon kronor som ska gå till att utveckla en nationell kontaktpunkt för journalister som utsätts.

– Om man blir utsatt måste det finnas ett stödsystem så att journalister kan göra sitt jobb utan att uppleva att de måste censurera sig, sade kulturminister Parisa Liljestrand (M) enligt kanalen.

Foto: Yvwv Wikipedia

Text: Redaktionen


Tusentals skadade och flera döda – stort larm om populärt fordon

2025 04 03

Antalet skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt.

Det visar ny statistik från Transportstyrelsen.

Under 2024 omkom fem personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor.

Jämfört med året innan ökade antalet elsparkcykelolyckor med hela 30 procent – från 3 425 olyckor under 2023 till 4 476 olyckor under fjolåret.

– Det är för tidigt att dra slutsatser om förändringen, men om man sätter antal olyckor i förhållande till antal genomförda resor eller till total reslängd så ser vi att i till exempel Stockholm har antal resor med uthyrda elsparkcyklar minskat med en tredjedel sedan 2021, säger Khabat Amin, statistiker vid Transportstyrelsen, och tillägger: 

– Samma utveckling syns inte i olycksstatistiken vilket kan bero på att antalet privatägda elsparkcyklar ökar.

”Oroande utveckling”

Nästan hälften av alla som skadades i elsparkcykelolyckor under fjolåret var ungdomar och unga personer under 25 år.

– Olyckorna i gruppen barn och unga under 18 år har ökat mest jämfört med tidigare åren, det är en oroande utveckling, säger Khabat Amin.  

Män sticker ut i statistiken. I cirka 66 procent av olyckorna var de inblandade män.

Singelolyckor står för drygt tre av fyra olyckor.

Men kollisionsolyckor med fotgängare och cyklister är den olyckstyp som har ökat mest under 2024 jämfört med året innan (59 procent respektive 41 procent). 

Bryter trenden

Ett annat fordon som är populärt bland svenska ungdomar är A-traktorer. I dag finns det omkring 60 000 A-traktorer registrerade i Sverige.

Under 2024 rapporterades 343 personskadeolyckor med A-traktor inblandad, två personer omkom och 504 personer skadades.

Statistiken innebär att olyckorna fortsätter att ligga kvar på samma nivå som under föregående år.

– Antalet skadade har varit oförändrat de senaste tre åren med ett snitt på cirka 500 personer per år, säger Khabat Amin.

– Det är positivt att antal olyckor inte följer den ökande trenden av registrerade fordon. De nya reglerna som trädde i kraft i slutet av augusti 2023 för att öka säkerheten vid körning med A-traktor, bland annat med krav på säkerhetsbälte, plats för alla passagerare och krav på vinterdäck, kan förklara en del av stagnationen.

Foto:

Text: Redaktionen


USA helvänder – nytt besked om vapenvilan

2025 04 03

Igår uppgavs USA ha gett upp ambitionen om att säkra ett fredsavtal om Ukraina inom de närmaste månaderna.

Underförstått var andemeningen att kriget kommer att fortsätta.

– Inget avtal verkar vara nära förestående, framhöll två amerikanska tjänstemän med insyn i förhandlingarna enligt Reuters.

Nya beskedet: vapenvila nära

På torsdagen låter det plötsligt annorlunda.

Enligt Keith Kellogg, USA:s sändebud i Ukraina, är ett avtal om vapenvila nära. Det säger han i en intervju med Fox Business.

Amerikanen citeras även i såväl ryska RT som i danska public servicekanalen TV2.

– Jag tror verkligen att vi är på gränsen till vapenvila, säger Kellogg.

"Ingen får allt de vill"

Sändebudet uttrycker emellertid att “ingen sida kommer att få allt de vill ha” och medger att Trump har varit frustrerad på både Rysslands diktator Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vad vi vill ha är en omfattande 30 dagars vapenvila. När vi väl kommer dit kommer det att bli väldigt svårt att återuppta kriget, säger Kellogg.

– Vad vi behöver är vad jag skulle kalla ett “term sheet” – det här är vad ryssarna vill ha, det här är vad ukrainarna vill ha – och föra dem samman.

Ny strategi

Enligt Reuters uppgifter har USA gått fram med en ny strategi, efter att Trump ska ha ilsknat till på Putins ständiga förhalande av förhandlingarna.

– Om vi missar det här tillfället kommer Trump inte bara att tappa intresset för affären, han kan explodera av ilska, varnar en källa nära Kremls utrikespolitiska team enligt engelskspråkiga Moscow Times.

Amerikansk kritik har också riktats mot Ukraina som anses ha bromsat förhandlingarna genom att vägra att underteckna ett mineralavtal med USA.

– I en rad möten och samtal har tjänstemän i Vita huset erkänt att Rysslands president Vladimir Putin aktivt motsätter sig Washingtons försök att nå ett varaktigt fredsavtal. De har diskuterat ekonomiska eller diplomatiska bestraffningar som skulle kunna driva Ryssland närmare en överenskommelse, framhåller de amerikanska källorna enligt nyhetsbyrån.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen