Robert Aschberg protesterar – ”måste få ett slut”
2024 09 22
TV-profilen Robert Aschberg går ut med en protest som bland annat riktar sig mot riksdagen och regeringen.
Robert Aschberg är en av Sveriges mest kända journalister och medieprofiler.
Han är också känt för att säga vad han tycker och inte backa för svåra och känsliga frågor.
Nu har Aschberg, tillsammans med en lång rad profilerade journalister och forskare, gått ut med ett upprop som riktar sig mot svenska politiker och opinionsledare.
”Stort personligt lidande”
Uppropet har publicerats i DN, och skrivits under av 74 profiler inom journalistik och forskning.
De vittnar om att allt fler journalister och forskare utsätts för hat, hot och trakasserier, och kräver därför att politiker och opinionsledare tar ett större ansvar för samhällsklimatet.
– För många av oss handlar det om regelbundna och förutsägbara attacker. För några av oss har det lett till stort personligt lidande och till att vi tvekar att göra det vårt yrke kräver – undersöka fakta, granska makten och förmedla kunskap, skriver Robert Aschberg och de andra debattörerna i DN.
Förutom Aschberg har bland annat journalisterna Anna Hedenmo, Helle Klein och Jens Liljestrand skrivit under uppropet.
Vänder sig till riksdag och regering
Debattörerna menar att det har skett en normförskjutning i Sverige, och att opinionsledare av olika slag ägnar sig åt angrepp på enskilda individer. Detta är också en del av en internationell utveckling, menar de.
– Utvecklingen är en del av en internationell politisk taktik där journalister och forskare utmålas som folkets fiender som förtjänar att straffas, skriver debattörerna i tidningen.
Nu kräver de att svenska politiker och opinionsledare tar ett större ansvar. ”Detta måste få ett slut”, menar journalisterna och forskarna i uppropet.
– Opinionsledare och andra som har makten att sätta tonen för det offentliga samtalet måste ta sitt ansvar och markera. Ett särskilt ansvar vilar på riksdag och regering. Vi uppmanar landets högsta och ledande politiker att lyfta frågan, skriver de i tidningen.
Många utsätts för hot
Nästan 30 procent av Sveriges journalister har hotats under de senaste 12 månaderna, skriver Svenska Journalistförbundet i en rapport som publicerades i mars.
Cirka 70 procent har också fått motta nedsättande kommentarer, enligt undersökningen som Journalistförbundet gjort tillsammans med Göteborgs universitet.
I maj meddelade regeringen att man vill stärka skyddet för journalister, rapporterade SVT.
Detta genom ett bidrag till Brottsofferjouren på en miljon kronor som ska gå till att utveckla en nationell kontaktpunkt för journalister som utsätts.
– Om man blir utsatt måste det finnas ett stödsystem så att journalister kan göra sitt jobb utan att uppleva att de måste censurera sig, sade kulturminister Parisa Liljestrand (M) enligt kanalen.
Foto: Yvwv Wikipedia
Text: Redaktionen