Nya däckregler inför vintern – börjar gälla 30 november

2024 09 21

Från och med kommande vinter gäller nya däckregler i Sverige.

Det tycks många bilägare har missat.

Av det skälet går därför konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige på fredagen ut med en påminnelse till landets bilister om att det nu är nya krav som gäller.

Det handlar om nya regler som avser dubbfria däck som börjar gälla från och med i år.

– Inför den här vintersäsongen gäller det att kolla extra noga att bilens dubbfria däck verkligen uppfyller kraven, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige, i ett uttalande.

"Då är det dags att köpa nya"

De nya reglerna trädde egentligen i kraft redan sommaren för fyra år sedan, men aktualiseras först 2024. Nya vinterdäck som sålts sedan 1 juni 2019 måste nu ha symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF) alternativt vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck för att vara godkända.

Alla vinterdäck som sålts på marknaden före nämnda datum, och som saknar alptopp-symbolen, förbjuds den 30 november 2024.

– Kör man på äldre däck som saknar alptopp-symbolen är det dags att köpa nya, konstaterar Carl-Erik Stjernvall.

Dessa omfattas inte

Under perioden 1 december 31 mars ska alla personbilar utrustas med vinterdäck, eller likvärdig utrustning, när det råder vinterväglag.

Samma sak gäller tunga fordon och släpvagnar.

Förändringen och de nya kraven för just den här vintern gäller alltså dubbfria däck, som ibland även går under namnen friktionsdäck eller nordiska friktionsdäck. 

Dubbdäck, som är tillåtet att använda från 1 oktober till 15 april, omfattas inte av de nya reglerna.

Polisen har varnat

Polisen har de senaste åren återkommande varnat för att vänta för länge med att byta till vinterdäck.

Att olyckor i början av vintersäsongen orsakas av att folk fortfarande har sina sommardäck på bilen är inte ovanligt. 

Det var enligt snöröjare på plats även slitna däck på minst en lastbil som delvis låg bakom det sanslösa kökaos som uppstod på E22 i Skåne förra året när folk tvingades spendera uppemot ett dygn i sina bilar.

Åker man ut med sommardäck på och orsakar en allvarlig olycka så räknas det som ett medvetet risktagande, har Mats Öhman, presstalesperson vid polisen region Bergslagen, sagt till SVT vid ett tidigare tillfälle.

Här är nya regeln i korthet:

  • Fram till och med 30 november 2024 är även dubbfria däck som enbart är märkta med M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller "Mud and Snow" att anses som vinterdäck på bilar med en totalvikt av högst 3 500 kilo. Från 1 december måste dubbfria däck ha alptopp-märkningen.
  •  I dagsläget kräver även Tyskland, Finland, Österrike  och Luxemburg 3PMSF-märkta vinterdäck.
  • På släpvagnar med en totalvikt av högst 3 500 kilo anses däck med M+S-märkning som vinterdäck om de är särskilt framtagna för vinterkörning fram till och med 30 november 2028.
  • För fordon med en totalvikt över 3 500 kilo gäller från och med 1 december 2024 att däcken antingen ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller vara dubbade. Undantaget är däck som inte sitter på framaxeln eller drivande axel. Är fordonets vikt över 3 500 kilo ska däck ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag.

Källa: Riksförbundet M Sverige

Foto: D. Foster

Text: Redaktionen


JUST NU: Svensk film utses till en av världens bästa – finns på Netflix

2025 06 27

En modern svensk klassiker har utsetts till en av världens bästa filmer under 2000-talet.

Bakom utmärkelsen står ansedda The New York Times.

Den amerikanska tidningen har utsett de 100 bästa filmerna som släppts sedan millennieskiftet.

På listan utmärker sig en svensk film.

Baserad på succébok

Det handlar om Tomas Alfredsons drama “Låt den rätte komma in” från 2008, baserad på Johan Ajvide Lindqvists bok från fyra år tidigare.

Filmen landar på 70:e plats för New York Times jury.

– Den här är för de utstötta. Tomas Alfredsons drama utspelar sig mestadels med en kylig känsla av lugn och följer en vänskap mellan en distanserad pojke, Oskar, och hans udda granne, Eli, som mycket väl kan vara en vampyr, framhåller tidningen om klassikern.

– Filmen är dämpad, blodig när det behövs, men sympatisk mot huvudkaraktärernas utmaningar och generös i hur den porträtterar deras koppling samtidigt som den driver vampyrfilmen i nya riktningar.

Romantisk skräckfilm

“Låt den rätte komma in” beskrivs som en romantisk skräckfilm och går att streama på bland annat Netflix och TV4 Play.

Den utspelar sig i Blackeberg, en förort i Stockholm, i början av 1980-talet. Huvudkaraktären Oskar är mobbad i skolan, men livet förändras när han blir kär i grannflickan Eli. 

Ännu mer komplicerat blir det när han inser hennes stora hemlighet.

LÄS MER: Netflix största succé någonsin är tillbaka – ny säsong kommer nu

Höga betyg

Både boken och filmen har fått ett starkt mottagande även bland den svenska publiken.

När filmen släpptes fick den 4 av 5 plus av Aftonbladet.

SvD gav samma betyg.

Fram­förallt kan Tomas Alfredson konsten att berätta i bilder istället för i ord om ett samhälle där hjärtan förvandlats till istappar och var och en får klara sig bäst den kan, men också om kärlek som uppbrott och befrielse, kärlek varm och röd som blod på vit smältande snö, recenserade Jeanette Gentele på tidningen efter premiären 2008.

På förstaplatsen

På omdömessajten Imdb samlar “Låt den rätte komma in” betyget 7,8 av 10. 

År 2010 gjordes en amerikansk version av filmen.

Etta på New York Times lista hamnar “Parasit”, en sydkoreansk satirthriller, från 2019.

LÄS MER: Jättefiasko för påkostade filmen – “värsta i modern historia”

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Nytt besked om vaccin från USA – “kommer chocka världen”

2025 06 27

Nya vaccinrekommendationer utfärdas i USA.

Det är en nytillsatt panel av den amerikanska hälsoministern Robert F Kennedy Jr, som tidigare i juni avskedade samtliga 17 medlemmar som fram till dess ingick i panelen, som går ut med rekommendationen.

Enligt de nya råden ska det bli förbjudet att använda konserveringsmedlet timerosal i influensavaccin.

– En förändring som sannolikt kommer att chockera det globala medicinska och vetenskapliga samfundet och eventuellt påverka framtida vaccintillgänglighet, rapporterar The Guardian efter beskedet.

Gäller alla åldersgrupper

Vid tre stycken omröstningarna sad panelmedlemmarna ja till att begränsa timerosal i vaccin för säsongsinfluensa.

Rekommendationen gäller för alla åldersgrupper.

– Risken med influensa är så mycket större än den, så vitt vi vet, obefintliga risken med timerosal, säger Cody Meissner, professor i pediatrik vid Datmouths Geisel School of Medicin, till den brittiska tidningen.

Han var den enda av panelens sju medlemmar som röstade nej.

– Jag skulle avsky om folk inte får influensavaccin eftersom det enda tillgängliga preparatet innehåller timerosal. Jag tycker det är väldigt svårt att rättfärdiga.

FHM: Inga skadliga effekter

Vaccinmotståndare har i årtionden lyft frågan om konserveringsmedlet, som använts i vacciner i nästan hundra år.

I början av 2000-talet togs timerosal bort från majoriteten av barn- och vuxenvaccin som en försiktighetsåtgärd. Beslutet fick kritik av experter som menade att det skickade blandade signaler då konserveringsmedlet inte har några påvisbara skadliga effekter.

Även Folkhälsomyndigheten framhåller att det inte upptäckts några skadliga effekter av timerosal.

– Läkemedel som använder tiomersal som konserveringsmedel innehåller cirka 25 mikrogram kvicksilver, vilket motsvarar 2-3 portioner insjöfisk. När vacciner innehåller restmängder av tiomersal är mängden vanligtvis cirka 50-1000 gånger lägre, förklarar myndigheten.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen